Tuesday, January 22, 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΛΕΙ Η ΕΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑΟ διχασμός βλάπτει την ένταξη
22/01/2013
Να συνεργαστούν και να επιστρέψουν στον πολιτικό διάλογο κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κόμματα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), ενόψει της σοβαρής κυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς κάλεσε από το Στρασβούργο τα κόμματα της πΓΔΜ να συνεργαστούν, τονίζοντας ότι όσο τα κόμματα και οι εθνοτικές ομάδες βρίσκονται σε κατάσταση διχασμού, η χώρα δεν θα σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της ΕΕ. 

Εξάλλου, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επιτρόπου διεύρυνσης Στέφαν Φίλε, επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή Διεύρυνσης Στέφανο Σανίνο στα Σκόπια από την 14η ως την 16η Ιανουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας των πολιτών και των δημοσιογραφικών ενώσεων, με θέμα το σημερινό πολιτικό κλίμα στην πΓΔΜ, το οποίο όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «την αποσπά από την ευρωπαϊκή ατζέντα». 

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Φούλε τόνισε, επίσης, ότι «οι εργασίες στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ πρέπει να αρχίσουν και πάλι ώστε να υπάρξει πρόοδος στα ευρωπαϊκά ζητήματα». Παράλληλα υπενθύμισε ότι στο κοινό ανακοινωθέν των επικεφαλής των αποστολών ΕΕ και ΗΠΑ στα Σκόπια, που δημοσιεύθηκε την 11η Ιανουαρίου, ζητείται από την πΓΔΜ να επιστρέψει στον πολιτικό διάλογο. 

Τέλος σύμφωνα με δημοσίευμα τού κοινοτικού δελτίου Agence Europe, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια ο Γενικός Διευθυντής Διεύρυνσης συζήτησε τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε την 11η Δεκεμβρίου, την έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο της ΠΓΔΜ που αναμένεται την προσεχή άνοιξη και το ζήτημα της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

No comments:

Post a Comment