Wednesday, January 9, 2013

Μαίνεται ο πόλεμος για τη Λίστα ΛαγκάρντΜισογεμάτο το ποτήρι στο Βερολίνο, μισοάδειο στην Αθήνα

Μπορεί στην Αθήνα να συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος για τη Λίστα Λαγκάρντ και οι προτάσεις με διαφορετικό περιεχόμενο για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής να παίρνουν και να δίνουν, στην Ευρώπη όμως συνεχίζει η προσπάθεια για σταθεροποίηση τόσο της ευρωζώνης, όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «το ποτήρι είναι μισογεμάτο», επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό τη συζήτηση στο ουσιώδες, που είναι να προχωρήσει, όπως είπε, η χώρα μας στην υλοποίηση σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με τη στήριξη και τη βοήθεια των εταίρων.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και η Ευρώπη βοηθά», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο των εργασιών του οικονομικού συνεδρίου που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ντι Βελτ» και στο οποίο ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ – Σαμαρά έγιναν πριν από την έναρξη της άτυπης συνάντησής τους και η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ευτυχής που συναντάται και πάλι με τον Έλληνα πρωθυπουργό (για τρίτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο).

«Στο τέλος της χρονιάς είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να φτάσουμε σε συμπέρασμα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Παρακολουθούμε από κοντά το πρόγραμμα αναθεώρησης και τις προσπάθειες που γίνονται... Ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και πρέπει να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων η καγκελάριος, εκτιμώντας ότι μία καλύτερη οικονομική συνεργασία και συγκερασμός των προσπαθειών «θα μας βοηθήσει όλους».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Ελλάδα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, έχουμε ψηφίσει νομοσχέδια που διασφαλίζουν αυτήν την πορεία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα της οικονομίας.

Σε προβληματισμένο ύφος, ωστόσο, κινήθηκε χθες δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο εικάζει ότι «κάτι δεν πήγε καλά στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών».

Το περιοδικό διερωτάται γιατί οι δύο ηγέτες συναντώνται για τρίτη φορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και υποθέτει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στις συνομιλίες, «αλλιώς γιατί να πρέπει να έχουν εκ νέου συνάντηση με θέμα την κρίση». 

Ιδιαίτερη έκπληξη έχει προκαλέσει στον Τύπο το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση και όχι μετά από αυτή, όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις. 

«Τι θα βγει αυτή τη φορά από τη συνάντηση», διερωτήθηκε το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι «τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες είναι πιο εύκολα πριν τις διαπραγματεύσεις παρά μετά από αυτές».

Στο μεταξύ, οδηγίες για την αποτελεσματική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους και την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, έδωσε ο Πρωθυπουργός με επιστολή του, προς τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς, απαραίτητη για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης είναι η άμεση εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και η λειτουργία της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία διασφαλίζει την οριζόντια συνεργασία μεταξύ των υπουργείων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Επιτροπή Συντονισμού θα εξετάζει, ως προς τη σκοπιμότητά τους, όλες τις δράσεις πληροφορικής των υπουργείων, πριν από τη διενέργεια οποιουδήποτε διαγωνισμού, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η αποφυγή φαινομένων αλληλοεπικάλυψης ή επιδίωξης αντιφατικών μεταξύ τους στόχων.

Ο κ. Σαμαράς καθιστά επίσης σαφές ότι η ψηφιακή υπογραφή καθώς και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, μεταξύ των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων, πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς του δημοσίου.                    elzoni.gr

No comments:

Post a Comment