Friday, January 18, 2013

Πέρασε η πρόταση της κυβέρνησηςΠαραπομπή με μποφόρ και φαρσοκωμωδία

Μετά από μια θυελλώδη διαδικασία που ξεκίνησε στις 10 χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα σήμερα, μετά από σκληρές συγκρούσεις αλλά και οπερετικές καταστάσεις, η Βουλή αποφάσισε χθες να παραπέμψει σε προκαταρκτική επιτροπή τον πρώην υπουργό των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η πρόταση της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που αφορούσε μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου υπερψηφίστηκε με 265 «ναι», 6 «κατά» και τρία «παρών», στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ, 26 κατά, ενώ βρέθηκαν 4 άκυρα, ενώ στην πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν 110 «ναι», 28 «κατά» και τρία «παρών».

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε ζητήσει να μπουν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε όνομα (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, ενώ ο τελευταίος, με υπόμνημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής είχε από νωρίς δηλώσει πως δεν γνώριζε τίποτε για τη Λίστα Λαγκάρντ και επομένως δεν φέρει καμία ευθύνη. 

Αρχικώς, η κυβερνητική πλειοψηφία και το προεδρείο της Βουλής είχαν προτείνει μια διαδικασία τριών ξεχωριστών μυστικών ψηφοφοριών σύμφωνα με τις προτάσεις των κομμάτων για τα τέσσερα «εγκαλούμενα» πρόσωπα.

Αργότερα, όταν πια είχε έλθει η ώρα της ψηφοφορίας, επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς τα ψηφοδέλτια για την πρώτη κάλπη, που αφορούσε τον κ. Παπακωνσταντίνου, περιλάμβαναν και τις τρεις προτάσεις (με διαφορετικές η κάθε μία κατηγορίες).

Η σύγχυση έφθασε σε τέτοιο σημείο, ώστε κάποιοι να διανοηθούν πως ήταν δυνατόν (σε περίπτωση που βουλευτές ψήφιζαν περισσότερες της μιας προτάσεις), να… αθροιστούν οι ψήφοι από διαφορετικές προτάσεις – με κίνδυνο ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί με περισσότερες ψήφους από τον αριθμό των βουλευτών!

Συγκεκριμένα:

Στην κάλπη για την παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου ψήφισαν συνολικά 225 βουλευτές, εκ των οποίων 154 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, 15 άκυρα και 56 λευκά. 

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ 124 βουλευτές, κατά 24 βουλευτές και «παρών» 2 βουλευτές. 

Για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής ψήφισαν υπέρ 104 βουλευτές, κατά 23 βουλευτές και «παρών» 1 βουλευτής. 

Στην κάλπη για την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου ψήφισαν συνολικά 224 βουλευτές, εκ των οποίων 107 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά. 

Για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής υπέρ ψήφισαν 80 βουλευτές, κατά 19 βουλευτές και «παρών» 8 βουλευτές. 

Στην κάλπη για την παραπομπή του Λουκά Παπαδήμου ψήφισαν συνολικά 221 βουλευτές, εκ των οποίων τα 103 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά. 

Για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής υπέρ ψήφισαν 63 βουλευτές, κατά 34 βουλευτές και «παρών» 6 βουλευτές. 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από το ΠΑΣΟΚ μόνο η Θ. Τζάκρη ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες, ενώ όλοι οι άλλοι βουλευτές πλησίασαν μόνο την κάλπη με την κοινή πρόταση των τριών κομμάτων της κυβέρνησης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως την πρόταση των τριών κομμάτων υπερψήφισε και η αντιπολίτευση, καθώς στην κάλπη βρέθηκαν 265 «ναι», ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων είναι 164 βουλευτές. 

Επίσης η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου ψηφίστηκε από 80 βουλευτές, διπλάσιος δηλαδή αριθμός της συνολικής κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κομμάτων που είναι 37 βουλευτές. 

Τέλος, 88 βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες και 33 μόνο στη μία. 

Η ομιλία Παπακωνσταντίνου«Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Θα ήταν παράλογο και βλακώδες. Δεν θα το έκανα με τέτοιο τρόπο που να με ενοχοποιεί τόσο εξόφθαλμα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

«Δεν εμπλέκομαι για τον πολύ απλό λόγο ότι το usb, από το οποίο λείπουν τα ονόματα, δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην παραδοχή του κ. Διώτη ότι έκανε αντίγραφα από το usb που έλαβε στα χέρια του. 

«Πρώτον, δεν είχα λόγο να το κάνω, αφού στις καταθέσεις τους στον οικονομικό εισαγγελέα οι συγγενείς μου προσκόμισαν στοιχεία ότι τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Και λυπάμαι ειλικρινά που υποβλήθηκαν και αυτοί τις τελευταίες εβδομάδες σε έναν απίστευτο καννιβαλισμό από ορισμένα μέσα. 
Δεύτερο, αν παραταύτα, ήθελα να κάνω τέτοια λαθροχειρία, δεν θα το έκανα με τρόπο που να με ενοχοποιεί τόσο εξόφθαλμα. Δεν θα μπορούσα για παράδειγμα να είχα αφαιρέσει όχι τα 3 ονόματα συγγενών μου αλλά 10, 20, 50, ώστε να θολώσω τα νερά; Ονόματα που να παραπέμπουν σε άλλους, όχι μόνο σε μένα;» διερωτήθηκε.

Στα σχόλια περί απώλειας του cd απάντησε: «Δεν 'έχασα' το CD. Το έδωσα στη γραμματεία μου για φύλαξη. Και δεν γνωρίζω πού είναι σήμερα, αν δηλαδή παραμένει κάπου στο υπουργείο, ή τι άλλο συνέβη. Σε μία περίοδο όπου όλοι γνωρίζουν την τεράστια καθημερινή πίεση και δουλειά που υπήρχε». 

«Είναι φανερό ότι κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο, ο άνθρωπος στον οποίο θα χρεώσουν όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης, την οργή του κόσμου για τις δυσκολίες που περνάει», ενώ πρόσθεσε «ούτε περιουσία έκανα με την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες έχω, ούτε off shore εταιρείες. Έχω μόνο δάνεια. Πόσοι από αυτούς που με εκτέλεσαν δημοσίως με συνοπτικές διαδικασίες, μπορούν να πουν το ίδιο;». 

Η ομιλία Βενιζέλου 

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «γκεμπελικό δίκτυο συκοφαντικών διαρροών» και για «κομματικό παρακράτος οργανωμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε παιδαριώδεις και αστήρικτες τις σε βάρος του κατηγορίες, τις οποίες, όπως είπε, διαψεύδουν τα γεγονότα. Μίλησε, μάλιστα, για «τρία χτυπήματα κατά της σκευωρίας», αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη.

«Δεν έμεινε τίποτα άλλο, έμεινε το ρεσάλτο με στόχο το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας. Γι' αυτό πρέπει να χτυπηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ομολογημένο στόχο -από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- να πέσει η κυβέρνηση. 

«Εγώ κατέστησα εφικτή την έρευνα», είπε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας επίσης για «απίστευτο ισχυρισμό ότι δεν κρατήθηκε στον ΣΔΟΕ αντίγραφο» της επίμαχης λίστας, η οποία, όπως πρόσθεσε, δόθηκε μετά στα μέσα μέσα ενημέρωσης. 

Η ομιλία Τσίπρα 

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού και του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε Σαμαρά και Βενιζέλο για επιχείρηση συγκάλυψης.

«Το ιερό άβατο είναι η διασύνδεση των λογαριασμών και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες. Και αγωνιάτε κύριοι της κυβέρνησης μήπως αποκαλυφθούν. Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων, με κοινό παρονομαστή τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο «για την ανεξήγητη στάση» του πρωθυπουργού, ο οποίος όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας και πάλι απουσιάζει και δεν έρχεται στο Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τη στάση του. 

«Παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα» του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός προσφέρει πλήρη κάλυψη στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ -όχι για να μην παραπεμφθεί ο Ευ.Βενιζέλος, είπε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει πως αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει δεν είναι η παραπομπή, αλλά η εξέταση πιθανών ποινικών ευθυνών.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι και μετά από τη σημερινή ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στο ζήτημα με πρόταση εξεταστικής επιτροπής.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για «ρεσάλτο» του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνδέει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στη Βουλή με τη διατήρηση της κυβέρνησης και ρωτά γιατί να αισθάνεται απειλή μία κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαπλεκόμενη χρεοκοπία «μια συμμορία διαπλοκής και διαφθοράς» αλλά και για «τρίγωνο της αμαρτίας τραπεζοκρατίας και μιντιαρχίας» που στηρίζουν με πάθος το μνημόνιο.

«Θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι με ρεσάλτο, αλλά δημοκρατικά» σημείωσε.              ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment