Wednesday, January 9, 2013


Πολιτική

«Γέφυρες» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

Φουντώνει η κριτική του Δουβλίνου προς τον Ν. Κάμερον για τις αντιευρωπαϊκές κορώνες του βρετανού πρωθυπουργού. Η προσέγγιση Λονδίνου-Βρυξελλών, στις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας.
Λίγα 24 ωρα πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της πρώτης στην Ευρωπαική Κοινότητα, ο Βρετανός πρωθυπουργός γίνεται αποδέκτης έντονης κριτικής από την Ιρλανδία, την πιο στενή σύμμαχο της χώρας του στην Ευρώπη. Τα πυρά από την κυβέρνηση του Δουβλίνου εκτοξεύονται από την πρώτη ημέρα ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ιρλανδία και αφορούν τις ολοένα εντεινόμενες αντιευρωπαικές κορώνες του Ντειβιντ Κάμερον.

Μετα την εξάλειψη της απειλής μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, η απειλή για την ενότητα της Ευρώπης εκπορεύεται από την Βρετανία και μια πιθανή έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. προκαλεί έντονη ανησυχία στις ευρωπαικές πρωτεύουσες, υποστηρίζει η ιρλανδική κυβέρνηση. Με την ευκαιρία ανάληψης της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. από την Ιρλανδία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Eamon Gilmore ξεκαθαρίζει πως η χώρα του δεν πρόκειται επ’ ουδενί να στηρίξει τις απαιτήσεις του Ντειβιντ Κάμερον για επιλεκτική εξαίρεση της Βρετανίας από τις ευρωπαϊκές συνθήκες

«Ανοιχτή επαφή με τη βρετανική κυβέρνηση»
Προβληματισμός για τις αντιευρωπαϊκές κορώνες του ΚάμερονΠροβληματισμός για τις αντιευρωπαϊκές κορώνες του Κάμερον
«Είμαστε όλοι μέλη μιας κοινότητας με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν μπορεί μια χώρα να επιλέγει αλά καρτ τι την ευνοεί και τι όχι. Αν το επιτρέψουμε αυτό θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο με αποτέλεσμα να έχουμε 27 συνθήκες για 27 χώρες, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην διάλυση της Ενωσης» υπογράμμισε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας πως «είναι διαφορετικό να αποφασιστεί συλλογική τροποποίηση συνθηκών και άλλο να κάνει κάθε χώρα του κεφαλιού της».

Προειδοποίησε επίσης τον Βρετανό Πρωθυπουργό πως με την πολιτική του ενδέχεται άθελα του -νυχτοβατόντας όπως είπε- να οδηγήσει τη χώρα του εκτός της ΕΕ. «Εμείς στο διάστημα της εξάμηνης προεδρίας θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στη Βρετανία και τις Βρυξέλλες και ως πρώτο βήμα βρισκόμαστε σε ανοιχτή επαφή με την βρετανική κυβέρνηση και προσωπικα τον κ. Κάμερον», κατέληξε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο                        dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

No comments:

Post a Comment