Επισκόπηση τύπου | 08.07.2011
Γερμανικές υποχρεώσεις έναντι του ευρώ
"Σωστή η κίνηση της ΕΚΤ να κάνει το χρήμα πιο ακριβό - παρά την κρίση χρεών", υποστηρίζει στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung και διευκρινίζει ότι θα βοηθηθούν μακροπρόθεσμα ακόμη και οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και η Ιταλία:
«Η ΕΚΤ έχει την ευθύνη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (οικονομίες) και επιπλέον οφείλει να διατηρεί το κοινό νόμισμα σκληρό. Πρέπει επομένως να σταθμίζει ποιά όρια στο ευρωεπιτόκιο είναι από κοινού ανεκτά.»
«Τα δύο ισχυρά κράτη-μέλη της Ένωσης, η Γαλλία και η Γερμανία, επωφελούνται τώρα περισσότερο από την παγκόσμια ζήτηση των προϊόντων τους και κυρίως από τη ζήτηση στις αγορές των αναδυόμενων οικονομιών.
Μπορούν επομένως να αντέξουν την αύξηση των επιτοκίων.
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία και η αύξηση του δανειοδοτικού κόστους (μέσω της αύξησης των επιτοκίων) δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Αντίθετα τα χαμηλά ευρωεπιτόκια ευνοούν πολλές φορές άχρηστες επενδύσεις, όπως π.χ. την αγορά πολυτελών ακινήτων σε περιοχές με μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα και εκτινάσσουν έτσι στα ύψη τα ενοίκια και μακροπρόθεσμα και την αγορά ακινήτων.»
«Πιέσεις στις προβληματικές χώρες», βλέπει ο αναλυτής (Στέφαν Κάουφμαν) της KölnerStadtanzeiger και υπογραμμίζει ότι «η γερμανική οικονομία είναι αυτός που καρπώνεται κατ’ εξοχήν από την κρίση, (διότι ) κανονικά η Γερμανία θα άντεχε ευρωεπιτόκια ύψους μέχρι και 3%. Αλλά χάρις στα προβλήματα της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών-μελών της ευρωζώνης η ΕΚΤ κρατά (για τα οικονομικά δεδομένα της Γερμανίας) χαμηλά τα ευρωεπιτόκια και έτσι τροφοδοτεί την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Επίσης η κρίση προκαλεί τη φυγή των επενδυτών σε πιο ασφαλή ομόλογα. Τα γερμανικά ομόλογα είναι αυτή τη στιγμή ανάρπαστα στην αγορά με αποτέλεσμα οι Γερμανοί δανειολήπτες να πληρώνουν χαμηλούς τόκους.»
«Επομένως όχι μόνον λόγω της σημασίας της ευρωζώνης για τη γερμανική οικονομία, αλλά και λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που έχει η Γερμανία από την κρίση οφείλει η γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.»
Το ‘δύσκολο ναι’ του γερμανικού κοινοβουλίου
Χθες η γερμανική βουλή ενέκρινε την περιορισμένη εφαρμογή της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης που επιτρέπει τον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα. Οι γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν.
Frankfurter Rundschau: «Οι αρνητές της μεθόδου ξορκίζουν τις ρήξεις και τις καινοτομίες και σπείρουν τη δυσπιστία στους πολίτες», εκτιμά ο σχολιαστής και καταλήγει: «Ζωή σημαίνει και δυστυχία και δεινά. Όπου όμως είναι δυνατόν, θα πρέπει να τα αποτρέπουμε. Γι’ αυτό στηρίζουν εδώ και χρόνια αυτή τη διάγνωση πολλοί σύλλογοι αναπήρων, αλλά και σύλλογοι ασθενών με μυοπάθεια.»
Tageszeitung: «Ασφαλώς και είναι καθήκον ενός κράτους δικαίου η προστασία της αγέννητης ζωής. Μόνον που στην πράξη εφαρμόζεται ήδη η επιλογή», υπογραμμίζει η εναλλακτική εφημερίδα και εκτιμά: «Η απαγόρευση της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης θα ήταν σαν να προστατεύουμε περισσότερο ένα έμβρυο μέχρι 12 εβδομάδων από ένα οκτώ μηνών.»
Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung από την πλευρά της ερμηνεύει το νέο νόμο ως αμφισβήτηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις αμβλώσεις: «Το σύνταγμα προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη ζωή κάθε πολίτη. Χθες οι θιασώτες αυτής της μεθόδου επιβεβαίωσαν περίτρανα ότι το γονιμοποιημένο ωάριο είναι ζωή», παρατηρεί η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι η νέα νομοθετική διάταξη ανατρέπει το νομικό πλαίσιο των αμβλώσεων που καθιστά την ανεπιθύμητη κύηση προσωπική υπόθεση.
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw
No comments:
Post a Comment