Wednesday, July 27, 2011


Οικονομία | 26.07.2011

Αυτόματες κυρώσεις για παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας

ARCHIV: A European Union left and the Greek flag wave above the ancient Parthenon temple, at the Acropolis Hill, in Athens (Foto vom 11.07.11). Nach monatelangen Verhandlungen wagt die Eurogruppe den Befreiungsschlag: Mit einem neuen Rettungspaket fuer Griechenland von 109 Milliarden Euro, einem Bankenbeitrag von 37 Milliarden Euro bis 2014 und Kreditzusagen fuer andere Sorgenkinder wie Italien und Spanien soll die Schuldenkrise eingedaemmt werden. (zu dapd-Text) Foto: Petros Giannakouri/AP/dapd

Η επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα αποτελεί αίτημα πολιτικών και της ΕΚΤ, που πιέζει τις κυβερνήσεις των 27 να ολοκληρώσουν σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Λίγες μέρες μετά την συμφωνία των Βρυξελλών για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ ζήτησε την πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. «Προϋπόθεση για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των χρηματαγορών στο ευρώ είναι οι αυστηροί έλεγχοι και η αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες - μέλη που παραβιάζουν τους όρους του», είπε ο Γκένσερ στην εφημερίδα Bild.
«Αν ήμουν βουλευτής, θα το ψήφιζα»
Αυστηρές ποινές για δημοσιονομικούς παραβάτες ζητά η ΕΚΤ«Προϋπόθεση για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των χρηματαγορών στο ευρώ είναι οι αυστηροί έλεγχοι"Ο επίτιμος πρόεδρος των Φιλελεύθερων επέκρινε το γεγονός ότι το 2004 και το 2005 «εξασθένησε» το περιεχόμενο και το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της στενότερης σύνδεσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Παρά την κριτική που ακούγεται από το κόμμα του ο Γκένσερ κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν το πακέτο όταν θα έρθει να ψηφιστεί στη Βουλή. «Αν ήμουν ακόμη βουλευτής θα το ψήφιζα» είπε χαρακτηριστικά. «Ο υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ υποστηρίζει – και δικαίως - τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία έδειξε τί μπορεί να καταφέρει μια  ηγεσία όταν είναι αποφασισμένη. Η Ευρώπη παραμένει το μέλλον, δεν έχουμε άλλο» τόνισε ο Γκένσερ.
Αυτόματες κυρώσεις
"Αν ήμουν ακόμη βουλευτής θα ψήφιζα το ελληνικό πακέτο" Χανς- Ντίτριχ ΓκένσερΣτο μεταξύ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να σφίξουν τα λουριά σε χώρες που παραβιάζουν τους όρους τους Συμφώνου Σταθερότητας. Σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ υπενθύμισε ότι « έχουν παρέλθει οι εποχές που υπήρχαν χώρες με αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη. Σήμερα μεγάλη σημασία έχει η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η ΕΚΤ επιθυμεί την αυστηροποιήση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας με την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε χώρες που το παραβιάζουν» τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γαλλίας.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Το Ευρωπαικό Κοιοβούλιο επιδιώκει πλειοψηφία 2/3 για παραβάτεςΤο Ευρωπαικό Κοιοβούλιο επιδιώκει πλειοψηφία 2/3 για παραβάτεςΣτο έκτακτο συμβούλιο των 17 χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να επιταχύνουν την ολοκλήρωση των σχεδίων για την αυστηροποίηση του Συμφώνου που είχαν καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Κομισιόν, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Γερμανία και Γαλλία, σε αντίθεση με τους ευρωβουλευτές, θέλουν να χαλαρώσουν τους όρους. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να πιέσει τις κυβερνήσεις να λαμβάνεται η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων με πλειοψηφία των 2/3. Τόσο ο Κριστιάν Νουαγιέ, όσο και οι συνάδελφοί του, θέλουν οι παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας να πληρώνουν σχεδόν αυτόματα υψηλά χρηματικά ποσά ως εγγύηση, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να μεταβάλλονται σε πρόστιμα.
ftd/reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
dw

No comments:

Post a Comment