Sunday, July 31, 2011


Ελλάς - Γερμανία, επενδυτική συμμαχία
Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν φτάνει από μόνη της. Η ανάπτυξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα και οι γερμανικές επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή. Δεν δίνουν όμως λευκή επιταγή. Η χώρα πρέπει να άρει πολλές διαρθρωτικές αγκυλώσεις για να γίνει ελκυστική. Επί παραδείγματι, ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα είναι οι βασικές υποδομές, οι οποίες κρίνονται ανεπαρκείς. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδας σήμερα... είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα.
POSTED BY LORNION AT 12:09 PM   
Του Γιώργου Ι. Μαύρου
gmavros@pegasus.gr
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα business plan». Το μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα η Ομοσπονδία των Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: Από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων και -ιδιαιτέρως- τον τουρισμό - το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πιο έντονο από ποτέ.
Μόνο που για να γίνει πράξη το ενδιαφέρον αυτό, θα χρειαστεί να διαμορφωθεί πρώτα το κατάλληλο πλαίσιο: λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, βελτίωση των υποδομών, παροχή ρευστότητας στην αγορά. Τα παραπάνω αποτελούν εκπεφρασμένη επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και την ασφυκτική πίεση της τρόικας για μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πλέον, όμως, εκτός από το? μαστίγιο της τρόικας υπάρχει και το? καρότο των γερμανικών επενδύσεων.
«Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για επενδύσεις από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει η BDI σε ένα κείμενο θέσεών της για την Ελλάδα που περιήλθε στην κατοχή της «Η». «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πολυετές πρόγραμμα σχεδιασμένο να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική στους επενδυτές. Οι περικοπές των δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να ισοσκελιστεί ο ελληνικός προϋπολογισμός. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να κινητοποιήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο και να προσφέρει στους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον ευκαιρία για κερδοφόρες επενδύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η BDI.
Γραφειοκρατία και διαφάνεια
Για να γίνει αυτό όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν την οικονομία της και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, με πρώτη και καλύτερη τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με την BDI, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό νομικό και φορολογικό σύστημα, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Ενδεικτικά, θεωρεί κεφαλαιώδες να διαμορφωθούν συνθήκες κατά τις οποίες π.χ. να καθίσταται δυνατή η ίδρυση μιας εταιρείας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς και η αγορά εμπορικών ακινήτων με σχετική ευκολία και επαρκή νομική κατοχύρωση! «Οι διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται για να εφαρμοστούν επενδυτικές αποφάσεις στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δυσκίνητες», επισημαίνει ο επικεφαλής της BDI, Μάρκους Κέρμπερ. «Αυτό διώχνει τους επενδυτές».
Υποδομές σοβιετικού τύπου
Ένας δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι για την
BDI οι βασικές υποδομές της χώρας, οι οποίες κρίνονται ανεπαρκείς. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα «είναι παρόμοια με αυτήν που επικρατούσε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού»! Σύμφωνα με την BDI, «επενδύσεις σε υποδομές, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια, είναι απολύτως απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας».
Παροχή ρευστότητας
Εξάλλου, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα και οι προοπτικές της δεδομένης της ύφεσης και των ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει συμφωνηθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια προβληματίζουν αρκετά τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Η BDI ασκεί πιέσεις στο Βερολίνο ώστε να προωθηθούν άμεσα πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο κείμενο θέσεων της BDI, «τα μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει την πραγματική οικονομία, η οποία υποφέρει από μαζική πτώση της ζήτησης. Τα χαμηλά επίπεδα ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου και η δυσκολία του να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», η οποία «χρειάζεται επειγόντως χρηματοδοτική στήριξη» για να αναζωογονηθεί.
Σύμφωνα με την BDI, η δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου και των εγχώριων επιχειρήσεων να εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, «θα επηρεάσει σημαντικά η μελλοντική εφαρμογή μέτρων και εκτέλεση έργων στην Ελλάδα». Γι' αυτό και προτείνει τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής τράπεζας για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με βάση το μοντέλο της γερμανικής Kreditanstalt fur Wiederaufbau, η οποία σήκωσε στις? πλάτες της τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Γερμανίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια τέτοια τράπεζα θα είχε το ρόλο να παρέχει χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Οι τελευταίες «έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Κέρμπερ. «Και οι επιτυχημένες ΜΜΕ αποτελούν οδηγό για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα».
Πόσο εύκολο είναι, όμως, να διορθωθούν μονομιάς στρεβλώσεις δεκαετιών; «Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι η ανάκαμψη είναι δυνατή αν διαθέτεις την απαραίτητη υπομονή για να αλλάξεις τις συνθήκες για την πραγματοποίηση επενδύσεων», παραδέχεται ο κ. Κέρμπερ. Τονίζει, ωστόσο, ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει ορισμένες γερμανικές επιχειρήσεις κατά καιρούς στην Ελλάδα, ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας ενδιαφέρεται εντόνως να δραστηριοποιηθεί στη χώρα. Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΟΝ LΙΝΕ.
Πού εντοπίζουν κρυφούς θυσαυρούς
Ο τομέας των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η διαχείριση των απορριμμάτων και ο τουρισμός ενδιαφέρουν, μεταξύ άλλων, τους Γερμανούς
Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον για ουκ ολίγους τομείς της ελληνικής οικονομίας, είτε μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων ή υπό τη μορφή ανεξάρτητων επενδύσεων.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στην ενέργεια και δη στην προώθηση των εναλλακτικών πηγών, με την ηλιακή ενέργεια να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Μάλιστα, η Ελλάδα φέρεται να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου που προωθεί η Γερμανία για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Χρειαζόμαστε σήμερα ένα σχέδιο για να δημιουργήσουμε προσφορά φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας με την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες λόγω του τεράστιου δυναμικού τους σε ηλιακή ενέργεια», επισημαίνει ο επικεφαλής της BDI, Μ. Κέρμπερ.
Άλλοι τομείς που προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον από πλευράς γερμανικών επιχειρήσεων είναι η πληροφορική και οι τεχνολογίες επικοινωνίας (ιδιαίτερα η εξάπλωση των ευρυζωνικών συνδέσεων, που σύμφωνα με τη BDI θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα), τα logistics, οι μεταφορές και οι υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι.
Τέλος, στο κείμενο θέσεών της για την Ελλάδα, η BDI κάνει ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί μία ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει, «χρειάζεται επειγόντως η υλοποίηση έργων υποδομών για να ενισχυθεί η ελκυστικότητα και η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός».

No comments:

Post a Comment