Κοινωνία & Πολιτισμός | 24.10.2006
Διδυμοι δορυφόροι της NASA εξετάζουν τις εκρήξεις του Ηλιου
Αντικρίζοντας το πρωί τον ουρανό όταν η ημέρα δεν είναι συννεφιασμένη αυτό που βλέπουμε είναι ο ήλιος. Μια ήσυχη κίτρινη μπάλα. Στην πραγματικότητα ο ήλιος είναι ένα από τα πιο ενεργά αστέρια στην επιφάνεια του οποίου κάθε λίγες μέρες γίνονται ισχυρότατες εκρήξεις. Οι επιστήμονες όμως πολύ λίγα στοιχεία έχουν για αυτές τις εκρήξεις. Ξέρουν ότι γίνονται αλλά πότε και πότε η μάζα των σωματιδίων που σχηματίζεται φθάνει στη γη αυτό παραμένει άγνωστο. Η πραγματικότητα αυτή σύντομα όμως θα αποτελεί παρελθόν, όπως υποστηρίζει ο αστροφυσικός Φόλκερ Μπότερ, από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Γκέντιγκεν. Ο κ. Μπότερ είναι υπεύθυνος για τη γερμανική συμμετοχή στην αποστολή των δυο δορυφόρων της NASA στο διάστημα:
«Το ξεκίνημα θα γίνει με δυο ίδιους δορυφόρους, οι οποίοι μετά από μερικές διαδρομές στο φεγγάρι με το πέρασμα των χρόνων θα απομακρύνονται από τη γη και θα προσεγγίζουν τον ήλιο. Οι δυο δορυφόροι διαθέτουν εξαιρετικά πολύπλοκες κάμερες οι οποίες θα παρακολουθούν τις εκρήξεις στον ήλιο και θα στέλνουν τις πληροφορίες τους στη γη.»
Οι δυο δορυφόροι θα παρακολουθούν ταυτόχρονα τη γη και τον ήλιο :
«Θέλουμε καταρχάς να κατανοήσουμε πως δημιουργούνται αυτά τα σύννεφα των σωματιδίων και θέλουμε να έχουμε μια τρισδιάστατη εικόνα του πως κινούνται μεταξύ γης και ήλιου και σε τελική ανάλυση ποιες είναι οι επιπτώσεις τους πάνω στη γη.»
Τα σύννεφα αυτά των σωματιδίων περιέχουν υλικό το οποίο ζυγίζει κάποια δις κιλά και εκτείνεται σε απόσταση μέχρι και 30 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οι δίδυμοι δορυφόροι θα εξετάσουν τώρα τον τρόπο και τις επιπτώσεις αυτών των εκρήξεων.
«Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι στην επιφάνεια του ήλιου από ένα μικρό μαγνητικό πεδίο μπορεί να σχηματιστεί μια τεράστια έκταση σωματιδίων και με μια απίστευτη ταχύτητα 3000 χλμ το δευτερόλεπτο να κινηθεί προς τη γη. Τα στρώματα αυτά μπορούν να φθάσουν μέσα σε λίγες μέρες ακόμα και σε λίγες ώρες στη γη.»
Υπάρχουν θεωρίες πως αυτά τα σύννεφα σωματιδίων έχουν αρνητικές συνέπειες στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά παρεμποδίζουν και την ηλεκτρονική λειτουργία άλλων δορυφόρων. Σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους ένα τέτοιο σύννεφο σωματιδίων από τον ήλιο μπορεί κάποτε να καταστρέψει όλους τους δορυφόρους της γης που βρίσκονται από την πλευρά του ήλιου.
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου dw
No comments:
Post a Comment