Saturday, July 23, 2011


Αντ. Σαμαράς: Ομολογία αποτυχίας οι αποφάσεις της Συνόδου

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 15:02
Τελευταία Ενημέρωση : 22/07/2011 16:44
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι πριν από 14 μήνες η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα εκτός μνημονίου, ωστόσο όπως είπε, όχι μόνο πήρε «σκληρά και επώδυνα» μέτρα, αλλά ψήφισε και το μεσοπρόθεσμο, «το οποίο επιτείνει την ασφυξία της οικονομίας».
Ομολογία αποτυχίας για την ασκούμενη πολιτική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί σήμερα αλήθειες και όχι πανηγυρισμούς.
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι πριν από 14 μήνες η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα εκτός μνημονίου, ωστόσο όπως είπε, όχι μόνο πήρε «σκληρά και επώδυνα» μέτρα, αλλά ψήφισε και το μεσοπρόθεσμο, «το οποίο επιτείνει την ασφυξία της οικονομίας».
«Η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε γι’ αυτό χρειάζονται συνεχώς νέα μέτρα και νέες συμβάσεις και γι’ αυτό μετατίθενται διαρκώς προς τα πίσω ο χρόνος που θα βγει στις αγορές η Ελλάδα», πρόσθεσε.
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι με τις αποφάσεις της η Ευρώπη διαπίστωσε ένα μέρος μόνο του προβλήματος, αν και αναγνώρισε ότι «έκανε κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις», όπως η βελτίωση των όρων δανεισμού για την Ελλάδα. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «η λύση αυτή είναι ακόμα ασαφής, έχει ελλείψεις και δημιουργεί νέα προβλήματα».
Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι αν δεν ξεπεραστεί η ύφεση και η χώρα δεν μπει σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης, η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει. «Αν η βελτίωση των όρων δανεισμού συνοδευθεί από επιλεκτική χρεοκοπία, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιστορικό προηγούμενο», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει λύση χωρίς ανάκαμψη»
Εκτίμησε μάλιστα ότι τις επόμενες μέρες είναι πολύ πιθανό να προκύψει, προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία, θα αποτελέσει, όπως σημείωσε, «ρετσινιά» για την Ελλάδα, μια που θα είμαστε η πρώτη και η μόνη, ως τώρα, χώρα της ευρωζώνης που υπαγόμαστε σε τέτοιο καθεστώς.
Χαρακτήρισε πάντως, θετικό το γεγονός ότι ενισχύεται η ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, για να προσθέσει, όμως, ότι «δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα της πραγματικής μας οικονομίας».
Εκανε ακόμη λόγο για «σκοτεινά σημεία» στην συμφωνία, αφού, όπως εξήγησε αυτή προϋποθέτει δύο πράγματα: «και την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και νέα δανειακή σύμβαση με το Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή νέα μέτρα».
Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι» και ότι «σταμάτησε η διόγκωση του χρέους», ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι το χρέος μεγαλώνει από τα ελλείμματα που έχουμε και προειδοποίησε ότι όσο το έλλειμμα δεν πέφτει, τόσο το χρέος θα μεγαλώνει.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος νωρίτερα τον κατηγόρησε για εύκολη κριτική, επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου «βρήκε την ευκαιρία να στρέψει τα πυρά του στη ΝΔ» θέλοντας να κρύψει τις ευθύνες του για τη συνειδητή του επιλογή να μας βάλει στο μηχανισμό στήριξης.

1 comment:

  1. To καλίτερο δέον γενέσθαι είναι να ακουστούν από την κυβέρνηση και να εφαρμοστούν οι επισημάνσεις του κ. Σαμαρά ,ο οποίος μεχρι τώρα φάνηκε ανά το πανελλήνιον είλικρινής σοβαρός και αληθινός σε όλες τις προβλέψεις του.

    ReplyDelete