Friday, July 22, 2011

Μέρκελ: «Θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση»


Description: http://www.tovima.gr/themes/1/default/media/home/clear.gif
Μέρκελ: «Θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση»
Ξέρει τον Γιώργο Παπανδρέου από κοντά _ προσωπικά και πολιτικά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  22/07/2011, 17:22 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  22/07/2011, 21:55

Ξέρει τον Γιώργο Παπανδρέου από κοντά _ προσωπικά και πολιτικά. Οχι μόνο επειδή στο χθεσινό δείπνο των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες καθόταν δίπλα-δίπλα με αυτόν στο ίδιο τραπέζι. Αλλά και επειδή σε άλλες συναντήσεις τους είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός κάνει το παν για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. 

Αυτούς και άλλους παρόμοιους επαίνους για τον κ. Παπανδρέου σκόρπιζε σήμερα απλόχερα η
 Ανγκελα Μέρκελ σε δίωρη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Οι έπαινοι αυτοί συνοδεύθηκαν και από ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. «Θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση» είπε. «Ολοι ξέρουν ότι το 50% κάθε πολιτικής δράσης είναι ψυχολογία. Μόνο με καλή ψυχολογία μπορεί να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία. Εγώ θα βάλω όλες τις δυνάμεις μου για να υποστηρίξω αυτή τη χώρα». 

Η υποστήριξη δεν είναι βέβαια χωρίς όρους. Η Ελλάδα, είπε, θα πρέπει να εκπληρώσει τώρα στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, που αποφασίστηκε χθες. Η τρόικα θα παρακολουθεί με μάτια κέρβερου την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου _ ολιγωρίες ή παραλείψεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μόνο αυτό θα επιτρέψει με τον καιρό την εξάλειψη των δυο ριζών του κακού: την υπερχρέωση και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
 

«Δεν έχετε αμφιβολίες για το αν θα επιτύχει το δεύτερο πακέτο, αν ληφθεί υπόψη ότι ακριβώς η συνεπής εφαρμογή του πρώτου πακέτου συνέβαλε στο να φέρει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφο. «Οχι» ήταν η απάντησή της. «Σε μια χώρα που είχε 15,2% έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό ήταν αναπόφευκτη η επιβολή οδυνηρών δημοσιονομικών περικοπών».
 

Σήμερα όμως, πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά, πρώτον, μέσω των αποκρατικοποιήσεων, και δεύτερον, μέσω του ανοίγματος των επαγγελμάτων. «Ετσι θα επιτύχει νέα δυναμική της ανάπτυξης» τόνισε.
 

Για να εξασφαλιστεί πλήρως το εγχείρημα, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε μια
task force η οποία θα έχει το ένα πόδι στην Αθήνα και το άλλο στις Βρυξέλλες. Το σώμα αυτό θα μεθοδεύσει τόσο την αποκρατικοποίηση όσο και την εισροή των ως τώρα «αζήτητων» κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων στην Ελλάδα, με στόχο τη χρηματοδότηση παραγωγικών έργων. 

Παράλληλα, υπενθύμισε, η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει διμερή συνεργασία στρατηγικής ολκής με την Ελλάδα. «Η πρώτη συμφωνία για αυτό έγινε τον Μάρτιο του 2010, κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο» είπε. Τώρα, πρόσθεσε, η συμφωνία παίρνει σάρκα και οστά υπό την εποπτεία του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας
 Φίλιπ Ρόσλερ και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων BDI. «Πρόκειται για μεγάλη δέσμη δράσεων και μέτρων» είπε. «Αν θέλετε, ονομάστε το καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ». 

Η καγκελάριος δήλωσε αισιόδοξη ότι το δεύτερο πακέτο θα βρει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Η Βουλή είχε βάλει δύο όρους: πρώτον, μια διεθνή γνωμοδότηση για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα και δεύτερον, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου» είπε. «Και οι δύο όροι εκπληρώθηκαν πλήρως. Το “ναι“ στο πακέτο είναι λοιπόν εξασφαλισμένο».
 

Η κυρία Μέρκελ δέχθηκε να «προδώσει» τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να «τουμπάρει» τη νύχτα της Τετάρτης τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
 Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών-επενδυτών _ και οι δυο τους, ως γνωστόν, ήταν καθαρά εναντίον μιας τέτοιας συμμετοχής. «Το ισχυρότερο επιχείρημά μου ήταν η διαβεβαίωση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών ότι οι μεγάλες τράπεζες προτίθενται να συμμετάσχουν εθελούσια και ουσιωδώς στην περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους» είπε. 

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών δεν παρέλειψε με την ευκαιρία να αντικρούσει εκείνους που της προσάπτουν μειωμένο ενθουσιασμό για την Ευρώπη. «Είμαι παθιασμένη Ευρωπαία, 48 ώρες το εικοσιτετράωρο» είπε. «Πιστεύω απόλυτα στο ευρώ. Χωρίς αυτό, η σημερινή Ευρώπη είναι αδιανόητη».
 

Παράλληλα όμως τάχθηκε κατά της έκδοσης ευρωομολόγων και της μετατροπής της ευρωζώνης σε αναδιανεμητική ένωση. «Αυτό δεν το επιτρέπουν οι Συνθήκες της Λισαβόνας» είπε. Και μια καγκελάριος, πρόσθεσε, πρέπει να κινείται πάντα στο όριο που της θέτουν οι διεθνείς συμφωνίες, και όχι οι όποιες καλοπροαίρετες ιδεολογίες ή ουτοπίες.
 

Φρανσουά Φιγιόν: «Αποφασιστικό το βήμα που κάναμε στις Βρυξέλλες»

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Γαλλίας
 Φρανσουά Φιγιόν σημειώνει ότι η Ευρώπη έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση του οικονομικού οικοδομήματος.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος UMP ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σημείωσε ότι οι χθεσινές αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών συνιστούν «ένα απολύτως αποφασιστικό στάδιο στην ιστορία της
ευρωζώνης» ενώ εξήρε τον «ουσιαστικό ρόλο» του γαλλογερμανικού άξονα που αποτελεί «κλειδί της σταθερότητας στην ευρωζώνη».

 Ο Φιγιόν καθησύχασε τους βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος σχετικά με τις συνέπειες της συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα ανταλλαγής και επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. «Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν άμεσο κόστος για τα δημοσιονομικά μας. Το κόστος είναι έμμεσο καθώς θα μετάσχουμε μέσω των εγγυήσεων που θα δοθούν για τα δάνεια που θα χορηγηθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας στην Ελλάδα» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις θα αυξήσουν το χρέος της Γαλλίας κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014.

No comments:

Post a Comment