Επισκόπηση τύπου | 26.07.2011
Μόνον ‘διερευνητική’ η διάσκεψη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα;
Η αυριανή διάσκεψη του υπουργού Οικονομίας Ρέσλερ για τις επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα προκαλεί τα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων.
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της Kölner Stadtanzeiger για το θέμα: «Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να βγει από την κρίση η Ελλάδα. Όσο δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να βγει από τη δίνη των χρεών. Αυτό φαίνεται να το αντελήφθησαν τώρα και οι πολιτικοί. Έτσι ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ συγκαλεί διάσκεψη για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.»
«Οι επιχειρηματίες και οι ενώσεις τους προειδοποιούν όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την αυριανή διάσκεψη, διότι πρόκειται απλώς για αποσαφήνιση των επενδυτικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες επιθυμούν σαφείς εξηγήσεις για το τι τους περιμένει στην Ελλάδα.»
Και η εφημερίδα επισημαίνει ότι «για τον υπουργό Οικονομίας Ρέσλερ θα είναι απλώς μια διερευνητική διάσκεψη. Επομένως στο τέλος της διάσκεψης δεν θα υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις.»
«Τα ψιλά γράμματα», είναι ο τίτλος ανάλυσης της Süddeutsche Zeitung (του Ντάνιελ Μπάουμαν) για τη νέα θωράκιση της ΕΕ και της ευρωζώνης με τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Η εφημερίδα γράφει ότι πέρασε στα ψιλά των σχολίων η ουσία των αποφάσεων και υπογραμμίζει:
«Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο ενέκριναν οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ προετοιμάζει την πορεία προς μια στενότερη συνεργασία στη δημοσιονομική πολιτική. Πρόκειται για μία σημαντική και αναγκαία απόφαση. Διότι μόνον έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ΟΝΕ. Οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν το πολιτικό αντίβαρο στα ευρωπαϊκά ταμεία σταθερότητας (=προσωρινό και μόνιμο).
Τα ταμεία σταθερότητας θα δραστηριοποιούνται αμέσως για την διάσωση των χωρών-μελών ώστε να αποσοβηθούν ενδεχόμενοι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι και θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Αλλά μαζί με τις μεταρρυθμίσεις (=για δημοσιονομική πειθαρχία, πρόληψη υπερχρέωσης, κυρώσεις κλπ) συνιστούν ένα δίδυμο θωράκισης που λειτουργεί σταθεροποιητικά: τόσο στην πρόληψη, όσο και στην άμεση βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.»
«Η ελληνική βουλή εργάζεται και το καλοκαίρι», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ τηςFrankfurter Allgemeine Zeitung για τους ρυθμούς εργασίας των Ελλήνων βουλευτών:
«Τους επόμενους δύο μήνες η ελληνική βουλή θα εγκρίνει μια σειρά απαραίτητων νόμων για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πακέτου. Οι βουλευτές θα έχουν διακοπές μόνον από τις 8 μέχρι τις 12 Αυγούστου. Κατόπιν, στις 15 Αυγούστου ξαναρχίζουν τη δουλειά, εφόσον καταφθάνουν πάλι οι εκπρόσωποι της τρόικας για τον καθιερωμένο έλεγχο προόδου του προγράμματος εξυγίανσης. Η συντηρητική αντιπολίτευση, το κόμμα της Ν.Δ., ακόμη και μετά τις αποφάσεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένη για εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση. Φαίνεται όμως ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος αναδεικνύεται σε ‘καλό χαρτί’. Πέτυχε να περάσει το μεσοπρόθεσμο στη βουλή και επιπλέον κατάφερε με επιδεξιότητα να μην κυριαρχήσει πανικός στην Ελλάδα λόγω των συζητήσεων για ‘επιλεκτική χρεοκοπία’.»
Μια καλή αρχή - η καταδίκη του δολοφόνου του Χραντ Ντινκ
Χραντ Ντινκ - ο δολοφονηθείς Τουρκοαρμένιος δημοσιογράφος«Καταδικάστηκε επιτέλους το δολοφόνος του Χραντ Ντινκ», «23 χρόνια στον δολοφόνου του Αρμένιου δημοσιογράφου», είναι οι τίτλοι των γερμανικών εφημερίδων που αναφέρονται στο γεγονός της καταδίκης του Ογκούτ Σαμάστς για τη δολοφονία του εκδότη και δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, τουρκοαρμενικής καταγωγής.
Με τίτλο «Είναι μια αρχή» η Frankfurter AllgemeineZeitung σχολιάζει: «Ακόμη οι εθνικιστές στην Τουρκία δεν είναι λίγοι. Ακόμη δεν είναι ασήμαντο το τμήμα της κοινής γνώμης που διέπεται από εθνικιστικές ιδέες. Σε άλλες χώρες θα χαρακτηρίζονταν (αυτές οι τάσεις) σαν ακροδεξιές. Η τάση αυτή εκφράζεται μάλιστα και στο τουρκικό κοινοβούλιο και επιπλέον παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να σχετικοποιήσει τη σφαγή των Αρμενίων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυτά τα δεδομένα η καταδίκη του Σαμάστς είναι μια αρχή.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπευθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
dw
No comments:
Post a Comment