Sunday, February 13, 2011

Ο Ουαέλ Γκονίμ κράτησε ζωντανή την εξέγερση

Ο «ήρωας» της Google«E» 12/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Οι επαναστάτες της πλατείας Ταχρίρ βρήκαν στο πρόσωπο του Oυαέλ Γκονίμ τον «ήρωα» που είχαν ανάγκη για να προσωποποιήσει τον αγώνα τους και να δώσει νέα πνοή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η έντονη συγκινησιακή φόρτιση του Ουαέλ Γκονίμ σε τηλεοπτική συνέντευξη την ώρα που μιλούσε για τους διαδηλωτές ήταν καθοριστική για την ανάδειξή του σε ψυχή του Κινήματος της Νεολαίας
Η έντονη συγκινησιακή φόρτιση του Ουαέλ Γκονίμ σε τηλεοπτική συνέντευξη την ώρα που μιλούσε για τους διαδηλωτές ήταν καθοριστική για την ανάδειξή του σε ψυχή του Κινήματος της Νεολαίας
Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της Google για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στην οργάνωση των νέων Αιγυπτίων μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να βγουν στους δρόμους.
Η σελίδα του στο Facebook με τίτλο «Είμαστε όλοι ο Καλέντ Σαΐντ», που αναφέρεται στον θανάσιμο ξυλοδαρμό ενός νεαρού επιχειρηματία από αστυνομικούς, απέκτησε πολύ γρήγορα 600.000 Αιγύπτιους θαυμαστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη σελίδα ως τόπο συνάντησης και οργάνωσης διαδηλώσεων. Ακόμη και σήμερα «ανεβαίνουν» τακτικά ξένα δημοσιεύματα για την κατάσταση στην Αίγυπτο, με περιεχόμενο που φιμώνεται από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Στις 27 Ιανουαρίου ο Ουαέλ Γκονίμ εξαφανίστηκε από προσώπου γης, και εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ τον αναζήτησαν απαιτώντας να μάθουν την τύχη του. Επειτα από 12 ημέρες επανεμφανίστηκε, αποκαλύπτοντας ότι είχε συλληφθεί από την αστυνομία και ότι αφέθηκε ελεύθερος αφενός χάρη στις πιέσεις που άσκησε η Google και αφετέρου χάρη στη μεσολάβηση του νέου γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος, Χοσάμ Μπαντράβι. Η συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές της εβδομάδας στο ιδιωτικό κανάλι Dream 2 και η έντονη συγκινησιακή του φόρτιση την ώρα που μιλούσε για τους διαδηλωτές ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάδειξή του σε ψυχή του Κινήματος της Νεολαίας.
Σεμνός
Την αμέσως επόμενη ημέρα, και ενώ φαινόταν ότι οι διαμαρτυρίες έχουν ατονήσει, ο κόσμος επέστρεψε δριμύτερος στους δρόμους, εμφανώς επηρεασμένος από τον Γκονίμ, που εγκατέλειψε τη βίλα του στο Ντουμπάι -είναι η επαγγελματική στέγη που του μισθώνει η Google- για να βρεθεί στην καρδιά των γεγονότων.
Παρότι η στάση του ήταν ιδιαιτέρως σεμνή και απαρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του ως ήρωα, φαίνεται ότι σταδιακά άρχισε να συμφιλιώνεται με την ιδέα ενός ηγετικού ρόλου στο κίνημα διαμαρτυρίας. Μόλις αφέθηκε ελεύθερος στράφηκε και πάλι στο Twitter, για να ενημερώσει και να εμψυχώσει τους διαδηλωτές, καλώντας τους Αιγυπτίους της διασποράς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αμέσως, αλλά και για να θυμίσει στους κυβερνώντες ότι οι νέοι δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.
«Δεν είναι καιρός για διαπραγματεύσεις, είναι η ώρα για να γίνουν αποδεκτά και να εφαρμοστούν τα αιτήματα του Αιγυπτιακού Κινήματος Νέων», σημειώνει χαρακτηριστικά στην πρώτη δήλωσή του, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει ηγετικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα δίνει το στίγμα ενός συντεταγμένου κινήματος της νεολαίας, που πάει κόντρα στις επιδιώξεις των κομμάτων και των ξένων δυνάμεων. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και ο χαρακτηρισμός της συνέντευξης που έδωσε στο CNN ως «αντίβαρο στη συνέντευξη του στρατηγού Ομάρ Σουλεϊμάν στην Αμανπούρ».
Ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο Γκονίμ θα επιδιώξει να δώσει πολιτική χροιά στον ρόλο που έχει -σχεδόν ακούσια- αναλάβει και αν θα θελήσει να συμμετάσχει στην επόμενη ημέρα της Αιγύπτου ή θα αρκεστεί να πάρει μέρος στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Οι εξεγερμένοι

Ηταν περίπου αυτονόητο ότι το πρόσωπο των γεγονότων θα ξεπηδούσε από τα νέα μέσα επικοινωνίας.
  • Σκηνές που είχαν καταγραφεί από κάμερες κινητών έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω δορυφορικών καναλιών.
  • Το Διαδίκτυο, όμως, διατήρησε προεξάρχοντα ρόλο και προσέφερε το πιο γόνιμο έδαφος, καθώς ήταν πιο εύκολο να γίνονται συνεννοήσεις χωρίς φυσική παρουσία.
  • Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας λέγεται ότι είχαν συστήσει ειδική μονάδα παρακολούθησης των ακτιβιστών του Ιντερνετ, ωστόσο ο αριθμός των χρηστών έχει αυξηθεί τόσο εντυπωσιακά που ο έλεγχός τους έχει καταστεί αδύνατος.
600 χιλιάδες θαυμαστές απέκτησε η σελίδα του Ουαέλ Γκονίμ, η οποία έγινε και τόπος οργάνωσης διαδηλώσεων.

No comments:

Post a Comment