Επισκόπηση τύπου | 03.02.2011
Παραβιάσεις δικαιωμάτων και από τους Γερμανούς της Frontex;
«Σοβαρές κατηγορίες κατά της γερμανικής αστυνομίας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ τηςSüddeutsche Zeitung του Μονάχου που αφορά τους Γερμανούς αστυνομικούς της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Ανθρωπιστικές οργανώσεις ασκούν δριμεία κριτική στη συμβολή των Γερμανών αστυνομικών στην Ελλάδα. Γιατί με την συμμετοχή τους στην μονάδα της Frontex, που δραστηριοποιείται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται συνυπεύθυνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των μεταναστών. Αυτό καταγγέλλουν η Human Rights Watch και η Pro Asyl.»
Γρανάζια ενός μηχανισμού που οδηγεί σε παραβιάσεις;
Καρλ Κοπ - οι Γερμανοί εμπλέκονται σε ένα χαώδες σύστημα«Ο Καρλ Κοπ, αρμόδιος για την Ευρώπη στην ανθρωπιστική οργάνωση για τους πρόσφυγες Pro Asyl, ασκεί κριτική στο γεγονός ότι οι συνοριοφύλακες της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex εμπλέκονται μέσω της συμμετοχής τους σε ‘ένα χαώδες σύστημα που οδηγεί σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’.
Στα καθήκοντά τους ανήκει η σύλληψη λαθρομεταναστών και η παράδοσή τους στις ελληνικές αρχές, οι οποίες τους προωθούν στη συνέχεια σε κέντρα υποδοχής μεταναστών. Επίσης οι Γερμανοί αστυνομικοί στηρίζουν τους Έλληνες στον επαναπατρισμό των προσφύγων, αν και το ελληνικό σύστημα ασυλίας δεν κατοχυρώνει δίκαιες διαδικασίες.
Η Frontex μετατράπηκε έτσι σε ‘γρανάζι ενός μηχανισμού’ που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλλει η Ζιμόνε Τρόλερ από την Human Rights Watch.»
«Το συνδικάτο των Αστυνομικών στη Γερμανία επιβεβαίωσε ότι ένα από τα καθήκοντα των αστυνομικών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Επέμβασης είναι και η παράδοση των συλληφθέντων προσφύγων στους Έλληνες συναδέλφους τους.
Το συνδικάτο δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει, εάν οι Γερμανοί αστυνομικοί παραδίδουν τους πρόσφυγες απλώς στους Έλληνες συναδέλφους τους ή τους μεταφέρουν οι ίδιοι στα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Διαβεβαίωσε όμως ότι οι Γερμανοί αστυνομικοί δεν είναι υπεύθυνοι στο χώρο των κέντρων υποδοχής μεταναστών, επομένως, σύμφωνα με το συνδικάτο των Αστυνομικών, ‘ουδείς Γερμανός αστυνομικός’ της Frontex ‘συμμετέχει σε οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει την κριτική των ανθρωπιστικών οργανώσεων και υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για αυτή την υπόθεση. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή δύναμη βοήθειας προς την Ελλάδα, στην οποία λαμβάνουν μέρος Γερμανοί κατόπιν παράκλησης των Ελλήνων για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων. ‘Δεν επιτρέπεται να μας επιρρίπτεται ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα’, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.»
Η Μέρκελ καθυστέρησε έξι εβδομάδες τη βοήθεια προς την Ελλάδα
Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ«Η ιδέα των ευρωομολόγων μου είναι συμπαθής», είναι ο τίτλος συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που έδωσε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.
Ο πρώην καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι η γερμανική κυβέρνηση καθυστέρησε στη λήψη των αποφάσεων για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα: «Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί νωρίτερα. Ήταν πολύ καιρό γνωστό ότι η χώρα χρειαζόταν ενίσχυση.
Επί της ουσίας θεωρώ σωστό που συμμετέχει στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ. Ξέρω βέβαια τις διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται μόνον εάν τεθούν δεσμευτικοί όροι και εάν συμμετέχει σε όλα αυτά και ένας έξωθεν θεσμικός παράγοντας.
Όμως η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα και θα εξοικονομούσε έτσι και περισσότερα χρήματα. Χάθηκαν έξι εβδομάδες.»
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ λέει ναι στα ευρωομόλογα: «Εάν επιθυμούμε να διατηρηθεί η ΕΕ και η ΟΝΕ, το τέλος της οποίας θα ήταν μια καταστροφή, τότε τα κοινά ομόλογα είναι το τίμημα για την εγκατάλειψη της ευελιξίας στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει αντί να το αποκρύπτει να το αποδεχθεί ως συνέπεια του κοινού νομίσματος.»
Τέλος ο πρώην Γερμανός καγκελάριος εκφράζεται κατά της υποψηφιότητας Άξελ Βέμπερ για το αξίωμα του προέδρου της ΕΚΤ με το σκεπτικό ότι «για να επιβληθεί η γερμανική κουλτούρα της νομισματικής σταθερότητας είναι καλύτερα να μην είναι Γερμανός ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Θα προτιμούσα να αναλάβει το αξίωμα αυτό κάποιος από μια μικρότερη χώρα, αλλά επίσης προσηλωμένη στις αρχές της σταθερότητας, όπως π.χ. από το Λουξεμβούργο.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw
No comments:
Post a Comment