Wednesday, February 23, 2011

Το Μέτωπο Αλαβάνου θέλει την Πλατεία Συντάγματος ελληνική Ταχρίρ
Του Παναγη Γαλιατσατου
Εκρηκτικό σκηνικό διαμορφώνεται εν όψει της σημερινής πορείας στην Αθήνα, με αφορμή την 24ωρη γενική απεργία των συνδικάτων. Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, του οποίου ηγείται ο Αλ. Αλαβάνος, καλεί τους διαδηλωτές να μη φύγουν από το Σύνταγμα μετά το τέλος της πορείας αλλά να μείνουν εκεί, στο πρότυπο της αιγυπτιακής εξέγερσης, με αίτημα να φύγει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΝ αλλά και οι περισσότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με αυτήν την πρακτική, ενώ το ΚΚΕ επισείει τον κίνδυνο προβοκάτσιας. Ο «Ριζοσπάστης» σε πρωτοσέλιδο άρθρο επισειει τον κίνδυνο προβοκάτσιας στην απεργία, επικαλούμενος δηλώσεις της κ. Παπαρήγα.
Με το σύνθημα «Το Κάιρο έχει την πλατεία Ταχρίρ, η Αθήνα έχει την Πλατεία του Συντάγματος», το «Μέτωπο» του κ. Αλαβάνου καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν και να παραμείνουν στο Σύνταγμα μετά το πέρας της πορείας, με αίτημα «να φύγει αμέσως η κυβέρνηση Παπανδρέου». «Διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα, μένουμε στο Σύνταγμα», παροτρύνει η ανακοίνωση του Μετώπου, στην οποία αναφέρεται ότι «η μαχητική, σταθερή επιμονή στην ειρηνική κινητοποίηση υπήρξε το ανίκητο όπλο της λαϊκής εξέγερσης. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία στην Κουμουνδούρου, η οποία πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στη σημερινή πορεία ώστε να αποφευχθούν έκτροπα και καταστάσεις τις οποίες κάποιοι θα επιχειρήσουν να χρεώσουν στην Αριστερά στο σύνολό της. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόταση για παραμονή στο Σύνταγμα ετέθη από την ΚΟΕ (μια εκ των συνιστωσών με επικεφαλής τον Ρούντι Ρινάλντι) στη συνεδρίαση του 11μελούς συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα το βράδυ. Την απέρριψαν όμως οι υπόλοιπες συνιστώσες που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση - ακόμα και συνιστώσες που ανήκουν στο «Μέτωπο» και είχαν στηρίξει τον κ. Αλαβάνο στην Περιφέρεια Αττικής, όπως η ΔΕΑ με εκπρόσωπο τον κ. Αντ. Νταβανέλο. Η πρόταση αυτή πάντως υιοθετήθηκε χθες από τον Αλ. Αλαβάνο και εμφανίστηκε επίσημα σε ανακοίνωση του «Μετώπου», η οποία εκδόθηκε χθες το απόγευμα και καλεί τους διαδηλωτές να παραμείνουν στο Σύνταγμα. Η Κουμουνδούρου ξεκαθάριζε πάντως ότι διαφωνεί με τη λογική της ενέργειας και τόνιζε ότι η πορεία θα πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί κανονικά.
Στην ανακοίνωση του «Μετώπου» αναφέρεται ότι «οι εξελίξεις στις χώρες του Νότου της Μεσογείου δείχνουν τον δρόμο για τις χώρες του Βορρά της» και ότι κανένα καθεστώς «δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην εξέγερση ενός ενωμένου λαού», αλλά καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. «Σαν χάρτινος πύργος», σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπορούν να καταρρεύσουν «οι κυβερνήσεις χωρών στις οποίες ξεριζώνεται το κοινωνικό κράτος, ακόμα και αν έχουν τη στήριξη μεγάλων δυνάμεων όπως η Γερμανία ή η Γαλλία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η απεργία στις 23 Φλεβάρη είναι μεγάλη μέρα. Ενα ποτάμι θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα. Δεν θα επιτρέψει σε μια υπόλογη και υποταγμένη κυβέρνηση, τοποτηρητή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να αντιμετωπίσει έναν ενωμένο λαό με την πρόκληση και την υποκίνηση της βίας».
Στον κίνδυνο προβοκάτσιας στη σημερινή πορεία αναφέρθηκε και η γ. γ. του ΚΚΕ τη Δευτέρα. Η γραμματέας του ΚΚΕ συνέδεσε αυτόν τον κίνδυνο με τα τελευταία επεισόδια στα γήπεδα, «ότι υπάρχουν ομάδες «φιλάθλων» σε εισαγωγικά, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα γήπεδα ως ένα είδος γυμναστικής και προετοιμασίας για να χρησιμοποιηθούν γενικότερα μέσα στην κοινωνία, μεταξύ άλλων και για τις διαδηλώσεις». Αναφέρθηκε σε πληροφορίες ότι οι ομάδες αυτές έχουν αποστολή στις 23 του μήνα, που είναι γενική πανελλαδική απεργία.   KATHIMERINI

1 comment:

  1. Τώρα στα γεράματα μερικοί νεοφωτιστοι επηρεασμένοι από τα αιγυπτιακά συμβάντα προτείνουν λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας την καθιστική απεργία στην πλατεία του συντάγματος -κατ' αντιγραφή της Ταχριρ. Δεν σκέπτονται, αν μη τι άλλο τον τόπο, που κοντευει να χαθεί από προσώπου γης, υπαίτιοι των οποίων είναι ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ και η ξεροκεφαλιά των ασχολουμένων με την πολιτική στην Ελλάδα;

    ReplyDelete