Φεύγουν τα οδοφράγματα - Συνεχίζεται η γιορτή
Κόσμος | Σαβ, 12/02/2011 - 17:04
Φεύγουν τα οδοφράγματα - Συνεχίζεται η γιορτή
Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στο υπ' αριθμόν τεσσερα ανακοινωθέν του τονίζει ότι η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας.
"Η αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει", τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
Η παραίτηση
Την παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος, Ομάρ Σουλεϊμάν, τονίζοντας ότι η εξουσία πέρασε στο στρατό. Σε γιορτή εξελίχθηκαν οι λαϊκές συγκεντρώσεις μετά την ανακοίνωση της παραίτησης την Παρασκευή, 18η ημέρα των λαϊκών αντιδράσεων, με έντονη τη διεθνή κατακραυγή μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ της Πέμπτης. Άμεσες ήταν οι πολιτικές και επιχειρηματικές αντιδράσεις διεθνώς. Ο υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, είναι επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο ανέλαβε άμεσα τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας μετά από τον εξαναγκασμό του Μουμπάρακ σε παραίτηση του μετά από 30 χρόνια στην εξουσίαΣε ανακοινωθέν του, ο αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει "τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου", καθιστώντας τούτο σαφές ώρες μόνον αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν "χαιρετίζεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ κι ό,τι προσέφερε στην Αίγυπτο --σε καιρούς ειρήνης και πολέμου-- επίσης γιά την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέροντα του αιγυπτιακού έθνους".
"Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, γιά μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις...με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται" γράφει επίσης το σημερινό ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων, μετά την παραίτηση του 82χρονου Μουμπάρακ από την προεδρία στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προτίθεται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Με την επιβεβαίωση της παραίτησης Μουμπάρακ, η Γουόλ Στριτ κάλυψε τις απώλειες της αρχής συνεδρίασης και έπεσε η τιμή του αργού πετρελαίου.
Η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε άμεσα, από την Παρασκευή, περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να ανήκουν στον Χόσνι Μουμπάρακ, η 30ετής προεδρία του οποίου τερματίστηκε ήδη , όπως αναφέρθηκε στη Βέρνη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών, Λαρς Κνούχελ.
Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ύψους είναι οι καταθέσεις του Μουμπάρακ, που δεσμεύθηκαν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι άμεσα είχαν δεσμευθεί και οι καταθέσεις στην Ελβετία του πρώην προέδρου της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, όπως και του δικτάτορα στην Ακτή του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό.
Αντιδράσεις σε Αίγυπτο, Αραβικό Κόσμο
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.
"Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο Ρόιτερς.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
"Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό", επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι "καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός".
Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: "Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο".
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. "Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης" ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των "Αδελφών Μουσουλμάνων", μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.Στο Λίβανο, δεκάδες Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία της Αιγύπτου, άνοιξαν μπουκάλια σαμπάνιας και άναψαν πυροτεχνήματα. "Είμαστε υπερήφανοι για τους Αιγύπτιους", φώναζε το πλήθος, κουνώντας λιβανέζικες και αιγυπτιακές σημείας. "Ο λαός ανέτρεψε το καθεστώς με τη σταθερότητά του" έγραφε ένα πανό.
Η λιβανική Χεζμπολάχ χαιρέτισε με ανακοίνωσή της"το μεγάλο λαό της Αιγύπτου" που για την "ιστορική" νίκη του που επιτεύχθηκε χάρη "στην ενότητα του λαού, γυναικών και ανδρών, παιδιών και ενηλίκων"
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν πανηγυρίζοντας και στους δρόμους της Σαναά, στην Υεμένη. "Χθες η Τυνησία, σήμερα η Αίγυπτος, αύριο οι Υεμενίτες θα σπάσουν τις αλυσίδες τους" φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας. Άλλοι κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες ενώ σε ένα πανό είχαν γράψει: "Συγχαίρουμε το αραβικό έθνος για την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ".
Ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προσεγγίσουν την πρεσβεία της Αιγύπτου, που ήταν περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.
Επίσης, στο Μαρόκο, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ραμπάτ, για να γιορτάσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Αιγύπτιους διαδηλωτές. Οι αρχές του Μαρόκου μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για την παραίτηση του 82χρνου Μουμπάρακ.
"Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια" πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Μπαγιούμι. Και η Χαμάς χαιρέτισε την παραίτηση του Μουμπάρακ ως "την αρχή της νίκης της επανάστασης", την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
"Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.
"Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος" της Ράφα, πρόσθεσε.
Εντωμεταξύ και η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα.
"Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσες και μία αξιοπρεπή ζωή", αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.
Άλλες Διεθνείς Αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε το Σάββατο τη διεξαγωγή νόμιμων εκλογών και τον σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
"Μια ισχυρή και δημοκρατική Αίγυπτος" είναι ένας "σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε σε σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Ο ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία και για αποτροπή της διαθρησκευτικής βίας: "Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Αίγυπτος να διατηρήσει την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών".
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι "μια νέα σελίδα ανοίγει" στην Αίγυπτο. Η Γαλλία ελπίζει ότι "η μετάβαση που άρχισε να ολοκληρωθεί, να είναι δημοκρατική ειρηνική, αξιόπιστη και να καταλήξει σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές".
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να δρομολογήσουν τη διεξαγωγή εκλογών ώστε μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί με βάση τη συνταγματική δημοκρατία.
"Από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, η Τουρκία στήριξε τα νόμιμα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Επιπλέον απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση σε ένα πλουραλιστικό και συμμετοχικό καθεστώς που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα", σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το Ιράν εξέφρασε ικανοποίηση για την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ παραλληρίζοντάς την με την ιρανική ισλαμική επανάσταση πριν από 32 χρόνια και ανακοινώνοντας ότι η Μέση Ανατολή "απάχθηκε" από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
"Η σύμπτωση της πτώσης του Μουμπάρακ με την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν δείχνει ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της νίκης των λαών της περιοχής και η ημέρα της αποτυχίας των ΗΠΑ και του σιωνισμού", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν Σαΐντ Τζαλιλί.
"Ο Μουμπάρακ και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του άκουσαν τη φωνή του αιγυπτιακού λαού με 30 χρόνια καθυστέρηση", τόνισε.
Το Ιράκ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Μουμπάρακ και δήλωσε πεπεισμένο πως ο λαός θα βρει νέους ηγέτες που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.
Η Υεμένη δήλωσε ότι "σέβεται την επιλογή και τη βούληση του αδελφού αιγυπτιακού λαού. 'Εχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων να ηγηθεί της χώρας ώστε να ευνοήσει ένα κατάλληλο κλίμα για να εκπληρώσει ο λαός τις προσδοκίες του για ελευθερία, δημοκρατία και ασφάλεια", σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης SABA.
Το βασίλειο του Μπαχρέιν δήλωσε ότι σέβεται "την επιλογή του αιγυπτιακού λαού" και ότι εμπιστεύεται την ικανότητα του στρατού να ηγηθεί των υποθέσεων της χώρας.
Δήλωση Παπανδρέου
"Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης. Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας" , αναφέρει σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας την παραίτηση του επί 30 συναπτά έτη Αιγύπτιου προέδρου.
Και συνεχίζει : "Θα είναι διαδικασία δύσκολη, επίπονη. Πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού. Ειδικά των νέων που πρωταγωνιστούν και οραματίζονται μια διαφορετική χώρα. Με ανοικτές διαδικασίες, αντιπροσωπευτικό διάλογο και προσήλωση σε ένα υψηλό σκοπό. Την οικοδόμηση ισχυρού και βιώσιμου δημοκρατικού συστήματος. Τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων. Την ανάδειξη μιας νέας, ισχυρής και σταθερής Αιγύπτου, που θα αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή μέσα από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Για τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο".
"Η Αίγυπτος αναγεννιέται και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό. Η Ελλάδα θα σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον Αιγυπτιακό λαό, καθώς συνεχίζει το δρόμο του προς τη Δημοκρατία. Με την φίλη γείτονα χώρα και με τον Αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν ισχυροί και ιστορικοί δεσμοί. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλλουμε με σεβασμό στην δημοκρατική τους πορεία που σήμερα ξεκινά" καταλήγει στη δήλωση του ο πρωθυπουργός.
ΟΗΕ και ΗΠΑ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε την έκκλησή του για μία "διαφανή, ειρηνική και ομαλή" μετάβαση στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
"Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν.
Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν καλεί να ξεκινήσει η μετάβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι "προφανώς απογοητευμένος" από τους ηγέτες του.
Η Αίγυπτος "ποτέ δε θα είναι πιά η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που σχολίασε την νυν κατάσταση στην Αίγυπτο, ώρες αφού εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ. "Ο αιγυπτιακός στρατός θα πρέπει να εγγυηθεί μιάν αξιόπιστη μετάβαση, ιδίως σε σχέση με όσα προσμένει ο αιγυπτιακός λαός", πρόσθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα.
"Η παραίτηση Μουμπάρακ είναι μόνον η αρχή της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, υπάρχουν δύσκολες ημέρες μπροστά στον αιγυπτιακό λαό, την ώρα που η χώρα όλη προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της", επισήμανε περαιτέρω ο πρόεδρος Ομπάμα.
"Μίλησε ο λαός της Αιγύπτου, ακούστηκε η φωνή του, η Αίγυπτος ποτέ πιά δεν θα είναι η ίδια", υπογράμμισε εξάλλου.
"Αυτό δεν είναι το τέλος της μετάβασης στην Αίγυπτο. Είναι, μόνον, η αρχή", επέμεινε ο πρόεδρος Ομπάμα, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά την παραίτηση από την προεδρία, μετά από 30 έτη, του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο είναι ένα "κρίσιμο" σημείο στην ιστορία της χώρας αλλά και της Μέσης Ανατολής, ενώ υπογράμμισε ότι "το μέλλον της Αιγύπτου θα καθοριστεί από τον αιγυπτιακό λαό".
"Η αλλαγή που σημειώνεται πρέπει να είναι μία χωρίς επιστροφή αλλαγή" και να οδηγήσει σε ένα "διαπραγματεύσιμο μονοπάτι" προς τη δημοκρατία, επεσήμανε ο Μπάιντεν από το Λούισβιλ του Κεντάκι.
ΝΑΤΟ για την παραίτηση Μουμπάρακ
"Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας κι ασφάλειας στη Μέση Ανατολή" και μετά την παραίτηση από την προεδρία του Μουμπάρακ, δήλωσε σήμερα μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο γγ της Συμμαχίας, Αντερς φογκ Ράσμουσεν.
Ο γγ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Αίγυπτο "πολύτιμο εταίρο γιά τη Συμμαχία", όπως και "χώρα κλειδί γιά όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής".
"Χαιρετίζουμε την απόφαση περί παραίτησης του προέδρου Μουμπάρακ. Ζητήσαμε ταχεία, συντεταγμένη, ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία, όπως ποθεί ο αιγυπτιακός λαός", επισήμανε τέλος ο γγ του ΝΑΤΟ.
Άλλες διεθνείς αντιδράσεις
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε, σήμερα, την "αναγκαία αλλά και θαρραλέα" απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί μετά από 30 χρόνια προεδρίας του στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές "θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια" επιτρέπονταν την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.
"Η Γαλλία καλεί όλους τους Αιγύπτιους, να συνεχίσουν χωρίς βία την πορεία τους προς την ελευθερία", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του γάλλου προέδρου, που χαρακτήρισε την αλλαγή στην Αίγυπτο ως "ιστορική στιγμή" για τη μεγάλη αυτή χώρα.
--- Από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια "ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα" .
"Η Αίγυπτος έχει, τώρα, την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα και το λαό της. Αυτο που έγινε σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα, οι αρχές έχουν το καθήκον να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες του λαού" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κάμερον.
---Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον αιγυπτιακό λαό και ζήτησε να γίνει η μετάβαση ειρηνικά προς τη δημοκρατία.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας αναφέρει ότι η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών , στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κλίμα ειρηνικό".
---Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέϊρα εξέφρασε τη ελπίδα ότι η μετάβαση από την παλαιά στη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση θα γίνει ειρηνικά και με γνώμονα το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.
Ανάκαμψη στις αγορές
Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, η πληροφορία της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ από την αιγυπτιακή προεδρία κάλυψε τις αρχικές απώλειες και τόσο ο βιομηχανικός δείκτης Ντάου Τζόουνς, όσο και ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq περίπου στις 18.20 ώρα Ελλάδας αμφότεροι κέρδιζαν (ως προς το τέλος της συνεδρίασης, χθες Πέμπτη), 0,29% της αξίας τους.
Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς κέρδιζε την ώρα αυτήν 35 μονάδες φθάνοντας τις 12.265, ενώ ο Nasdaq την ίδια ώρα κέρδιζε 8 μονάδες κι έφθανε τις 2.798,50 μονάδες.
Παρατηρητές σχολιάζουν ότι "στην αρχή της συνεδρίασης οι επενδυτές καλύπταν θέσεις τους, εν όψει της αβεβαιότητας που εκείνη την ώρα επικρατούσε στην Αίγυπτο".
Μόλις, όμως, πιστοποιήθηκε η παραίτηση του Μουμπάρακ από την προεδρία, είχαμε αμέσως μία ανοδική τάση στην αγορά των μετοχών.
Πετρέλαιο
Για την πετρελαϊκή αγορά, η απομάκρυνση Μουμπάρακ από την εξουσία σήμανε μία υποχώρηση της τιμής του βαρελιού του αργού, γιά την άμεση παράδοση, κατά περισσότερο από ένα δολάριο γιά το βαρέλι του των 159 λίτρων.
Δηλαδή, λίγα λεπτά μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του βρετανικού αργού από τη Βόρεια θάλασσα, του Μπρεντ, άμεση παράδοση, υποχώρησε στα 100, 40 δολάρια--απώλεια 44 σεντς ως προς το χθεσινό 'κλείσιμο'.
Εξ άλλου, στην αγορά της Νέας Υόρκης, το βαρέλι του ελαφρού αργού άμεση παράδοση την ίδια ώρα διαπραγματευόταν στα 85,62 δολάρια--απώλεια 1,11 δολάριο ως προς χθες Πέμπτη τελική τιμή.
Είναι χαρακτηριστική η διαφορά της τιμής, που εκδηλώθηκε αμέσως μόλις πιστοποιήθηκε ότι ο Μουμπάρακ δεν θα είναι πιά πρόεδρος της Αιγύπτου, σχολιάζουν οι αναλυτές. Η αγορά του πετρελαίου προσεκτικά παρακολουθούσε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, συνομολογούν οι ίδιοι.
H αντίδραση του Ισραήλ
Το Ισραήλ ελπίζει ότι η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να είναι ομαλή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.
"Μπορούμε να ελπίζουμε για την Αίγυπτο, καθώς και για τους γείτονές της, ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία θα γίνει ομαλά", υπογράμμισε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, και επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
"Αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέρονται και των δύο χωρών και αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής", πρόσθεσε.
Παρ' όλ' αυτά υπογράμμισε ότι "οι ώρες είναι κρίσιμες για να κάνουμε δηλώσεις εν θερμώ", αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι "έχουν μία κάποια ανησυχία μπροστά στις αβεβαιότητες" που έχουν ανακύψει μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ. Πηγή Αθήνα 9,84.
No comments:
Post a Comment