Sunday, February 20, 2011

Πολιτική | 20.02.2011

Θρίαμβος των Σοσιαλδημοκρατών- κατάρρευση των Χριστιανοδημοκρατών

 

Με ένα ποσοστό που αγγίζει το 50% οι Σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν θριαμβευτικά στην τοπική κυβέρνηση του Αμβούργου. Καθίζηση για τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ που περιορίστηκαν στο 21,2% σύμφωνα με τα exit poll.

 
Ο εκλογικός μαραθώνιος άρχισε σήμερα στο Αμβούργο, όπου το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) υπέστη δεινή ήττα από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτέλεσματα, το SPD λαμβάνει το 49,6% των ψήφων και διασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η CDU είδε το ποσοστό της να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τις εκλογές του 2008 και περιορίστηκε στο 21,2%. Οριακή αύξηση και για τους Πράσινους που λαμβάνουν 11,4%. Φιλελεύθεροι (FDP) και Αριστερά (Die Linke) πανηγυρίζουν, καθώς ξεπέρασαν με άνεση το όριο του 5%. Οι πρώτοι έλαβαν 6% και οι δεύτεροι το 6,7% των ψήφων και εκπροσωπούνται στην τοπική βουλή.

Διακυβεύεται η πλειοψηφία στο Bundesrat

Ο νικητής των εκλογών Όλαφ ΣολτςΟ νικητής των εκλογών Όλαφ ΣολτςΜε την νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, αλλάζουν δραματικά σε βάρος της κυβέρνησης Μέρκελ οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), την άνω βουλή δηλαδή της Γερμανίας. Η κυβέρνωσα κεντροδεξιά (CDU/CSU-FDP) θα έχει 4 έδρες λιγότερες από την αντιπολίτευση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκασμένη να αναζητά κάθε φορά την συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να „περνά“ κρίσιμα νομοσχέδια. Ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι, αν δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους.


Σταμάτης Ασημένιος, dpa

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

 
 
dw

No comments:

Post a Comment