Monday, February 14, 2011

Επισκόπηση τύπου  | 14.02.2011

Ελλάδα - Διαμάχη με τους χρηματοδότες;

 

Στον γερμανικό τύπο σήμερα ο απόηχος της αντιπαράθεσης τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης. Εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζει σε συνέντευξή της ότι όλη η ΕΕ βρίσκεται υπό δοκιμασία.

 
«Η Αθήνα παραπονείται για τις ‘διαταγές του ΔΝΤ’», είναι ο τίτλος της FrankfurterAllgemeine Zeitung και «Ελλάδα: διαμάχη με τους χρηματοδότες», είναι ο τίτλος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Και οι δύο εφημερίδες αναφέρονται στο θέμα καταγράφοντας τη συνέντευξη της τρόικας την Παρασκευή, τις δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και την έκφραση λύπης εκ μέρους της τρόικας και την ‘κατανόηση’ για τις ελληνικές αντιδράσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν, προέδρου του ΔΝΤ.

Η Frankfurter Rundschau σε σχόλιό της παρατηρεί: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα εκχώρησε μέρος της κυριαρχίας της. Η δημοσιονομική της πολιτική έχει τεθεί υπό την αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Αυτό είναι το τίμημα για το ευρωπακέτο που ενέκριναν πέρσι την άνοιξη οι χώρες της ΕΕ αποτρέποντας έτσι τη χρεοκοπία της χώρας.
Κάθε τρίμηνο επισκέπτονται την Αθήνα επιθεωρητές και ελέγχουν τις προόδους της ελληνική κυβέρνησης.
Κάθε φορά πρόκειται για μια διαδικασία που προκαλεί πικρία και την οποία πολλοί Έλληνες βρίσκουν ταπεινωτική. Αυτό ακριβώς δείχνει και η δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης.
Όταν όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για ‘ανάμειξη’ και μιλά για ‘αξιοπρέπεια’, την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με κανέναν, οι δηλώσεις του προορίζονται μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με τους χρηματοδότες της, γιατί εάν σταματήσουν τις δόσεις τους εντός ολίγων εβδομάδων η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει ‘όποιος έχει χρέη, δεν είναι πια ελεύθερος’.»

Προτεραιότητες: σταθερότητα, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και εναρμόνιση

Κριστίν Λαγκάρντ - η τήρηση των δεσμεύσεων ασφαλιστική δικλείδα για την αξιοπιστία Κριστίν Λαγκάρντ - η τήρηση των δεσμεύσεων ασφαλιστική δικλείδα για την αξιοπιστίαΣτο περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύεται συνέντευξη της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ με τίτλο «Είμαστε όλοι υπό δοκιμασία».
Στη συνέντευξή της η Γαλλίδα υπουργός τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο να αποκτήσει ευελιξία και ταχύτερα αντανακλαστικά, που σημαίνει να μπορεί π.χ. να αγοράσει ομόλογα των χωρών που βρίσκονται σε κρίση ή να δανείσει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, ώστε να προχωρήσουν εκείνες στην επαναγορά τους.
Η κ. Λαγκάρντ στήριξε επίσης το γερμανικό σχέδιο του συμφώνου ανταγωνιστικότητας και πήρε θέση για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Στο ερώτημα εάν είναι όντως αναγκαίο το ‘κούρεμα’ του χρέους σε ορισμένες χώρες, η κ. Λαγκάρντ απαντά:
«Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Προτιμώ να μιλώ συγκεκριμένα. Στην περίπτωση της Ελλάδας συζητούμε για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών πιστώσεων. Αυτό ισοδυναμεί με τη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης σε τιμές αγοράς ή για τη δανειοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την επαναγορά ομολόγων.
Όλες αυτές οι εκδοχές σημαίνουν ότι οι πιστωτές παραιτούνται από μέρος των απαιτήσεών τους.»

Τι θα γίνει όμως μετά το 2013 με την Ελλάδα, θα έχει επανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές, ρωτά το Der Spiegel και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον η Ελλάδα, αλλά και η Ιρλανδία, θα έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι ημών, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Η αξιοπιστία αυτών των χωρών εξαρτάται κατά πολύ από το εάν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Μέχρι τώρα όλα πάνε καλά.»
  
Τέλος στο ερώτημα πως βλέπει τα ευρωομόλογα, η κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι οι προτεραιότητες είναι τώρα η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η εναρμόνιση και μετά έρχεται η σειρά της έκδοσης ευρωομολόγων.
Και αυτό διότι όπως εξηγεί: «Έτσι θα διασφαλιζόταν ότι κανένα κράτος-μέλος δεν θα αλλοίωνε την αξία των ευρωομολόγων με τις αδυναμίες του.
Εάν βάλετε σήμερα τα έξι κράτη-μέλη της ερυωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ μαζί με τα εκείνα με χειρότερη αξιολόγηση, τότε θα επωφελούνταν οι πιο αδύναμες χώρες, ενώ οι ισχυρές θα είχαν μειονεκτήματα. Δεν επιθυμώ ένα τέτοιο κοκτέιλ , θέλω ένα καλά αναμεμειγμένο ποτό.»


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου    dw

No comments:

Post a Comment