Επισκόπηση τύπου | 11.02.2011
Πού βαδίζει η Αίγυπτος;
Οι βρετανικοί The Times γράφουν: «Μετά από 30 χρόνια εξουσίας είναι σαφές ότι ο Μουμπάρακ δεν μπορεί να την αποχωρισθεί. Απορούμε όμως γιατί σε μια τόσο αποφασιστική στιγμή έκανε ένα τόσο άχρωμο και χωρίς νόημα διάγγελμα.
Ενδέχεται να τον στηρίζει ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας που προσπάθησε μάλιστα να υπονομεύσει την επιρροή των ΗΠΑ δηλώνοντας ότι θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, εάν η κυβέρνηση Ομπάμα διακόψει την οικονομική βοήθεια προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Ο Λευκός Οίκος πρέπει τώρα να επιμείνει στην πλήρη άρση του στρατιωτικού νόμου και στις μεταρρυθμίσεις.
Το Κάιρο πρέπει να αρχίσει τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση και να τις συνδυάσει με μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία.
Οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να εγκαταλείψει την εξουσία ο Μουμπάρακ και τώρα είναι δικαίως αγανακτισμένοι για τον τακτικισμό του δεσπότη τους.»
Ο στρατός εγγυητής για ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία;
Από τις κινητοποιήσεις στο ΚάιροΗ ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπογραμμίζει: «Λόγω της καταπίεσης δεκαετιών ούτε τα κόμματα που ανήκουν στο κατεστημένο, ούτε εκείνα της ημιπαράνομης αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και οι νεαροί ‘επαναστάτες του Facebook’ είναι σε θέση να δημιουργήσουν γρήγορα βιώσιμες πολιτικές δομές.
Επομένως απομένει ο στρατός ως μοναδική οργανωμένη δύναμη, ως εγγυητής της ομαλής μετάβασης στη δημοκρατία και της προσφυγής στις κάλπες για την εκλογή νέας κυβέρνησης.»
Η ισπανική El Pais σημειώνει: «Φαίνεται ότι η αντοχή του Μουμπάρακ και η ικανότητά του για τακτικισμούς είναι μεγαλύτερη από όσο νόμιζε ολόκληρος ο κόσμος.
Το διάγγελμά του έμοιαζε με ασκήσεις κολακείας, ο δε κυνισμός του φάνηκε πως δεν γνωρίζει όρια, όταν χαρακτήρισε νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.
Αν και η παραμονή του στην εξουσία συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη μετάβαση στη δημοκρατία, ο ίδιος παρουσιάστηκε χθες ως μοναδικός εγγυητής των αλλαγών, που θα δρομολογηθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές.»
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αποτιμά τον ρόλο των ΗΠΑ: «Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει τελικά να λάβει υπ’ όψιν της μια σειρά παράγοντες με αντικρουόμενα εν μέρει συμφέροντα.
Ακόμη και αν οι διαδηλωτές αισθάνονται ότι οι ΗΠΑ τους εγκατέλειψαν, η ομαλή μετάβαση είναι η πλέον συνετή επιλογή.
Ουδείς επιθυμεί να καταλήξουν όλα αυτά σε ένα λουτρό αίματος και σε χάος.»
Οι Τουρκοκύπριοι κατά της Τουρκίας;
Συνοριοφύλακας στα σύνορα με το βόρειο τμήμα της Κύπρου«Σε αναστάτωση οι Τουρκοκύπριοι – μαζικές κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής λιτότητας και της κατοχής», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger που αναφέρεται στις πρόσφατες διαδηλώσεις.
«Επιτρέπεται ένας Τουρκοκύπριος να κρατά τη σημαία της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν και τα κατεχόμενα από το 1974; Όχι, εκτιμά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, διότι σημαίνει αγνωμοσύνη και πρέπει να τιμωρείται.
Η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού αφορά τη διαδήλωση που έγινε στο τέλος Ιανουαρίου από 28 συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις στον τουρκοκυπριακό τομέα της διχοτομημένης Λευκωσίας.
Αφορμή για τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις ήταν η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Έρογλου που εφαρμόζεται κατόπιν οδηγιών της Τουρκίας.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου πρέπει να συρρικνώσει δραστικά τον δημόσιο τομέα και τα συνδικάτα φοβούνται το χάσιμο δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.»
Το ρεπορτάζ αναφέρεται διεξοδικά στη διαδήλωση και καταλήγει: «Πολλοί Τουρκοκύπριοι δεν απορρίπτουν μόνον τα μέτρα λιτότητας, αλλά δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε την πολιτική κηδεμονίας εκ μέρους της Τουρκίας.
Τα συνδικάτα διοργανώνουν τώρα στρατηγικές απεργίες, όπως τις λένε, ενώ μια σειρά σχολεία και υπηρεσίες είναι ήδη κλειστά.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw
No comments:
Post a Comment