Τρόικα: Θετικοί ρυθμοί από την Ελλάδα
Παρασκευη, 11 02 2011 16:50Εικόνα προόδου έχουν για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Παρασκευής. Αν και διαπίστωσαν καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, στις γενικές κατευθύνσεις και ρυθμούς, υλοποιούνται οι δημοσιονομικές προσαρμογές και οι μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες.Στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων, αναφέρεται ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη. Η αποστολή των εκπροσώπων της τρόικας στην Ελλάδα, ήταν για την τρίτη επανεξέταση, της πορείας υλοποίησης των στόχων για την ελληνική οικονομία.
Αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων (εισηγμένων και μη δημοσίων επιχειρήσεων και αξιοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας), δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 8% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ποσά για τη μείωση του δημοσίου χρέους, είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι που τέθηκαν για το επόμενο διάστημα.
Πηγές εξοικονόμησης πόρων, τόνισαν στη συνέντευξη, δεν θα πρέπει να προκύψουν από περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, ή αύξηση της φορολογίας, αλλά από καταπολέμηση της σπατάλης στις ΔΕΚΟ και αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων. Επίσης δήλωσαν ότι εκτιμούν πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, ζήτησαν την εξυγίανση των κρατικών τραπεζών και ενθάρρυναν πιθανές συγχωνεύσεις τραπεζών.
Η κοινή ανακοίνωση στο θέμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, αναφέρει ότι: «η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται. Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, ως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια. Είναι ουσιώδους σημασίας να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της κυβέρνησης, όσον αφορά τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών, που είναι υπό τον έλεγχό της. Το Ευρωσύστημα απετέλεσε βασική πηγή ρευστότητας για το σύστημα και τούτο επιτρέπει στις τράπεζες να κινηθούν σταδιακά προς ένα βιώσιμο μεσοπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης. Το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο, για να παράσχει υποστήριξη σε τράπεζες στο πλαίσιο του συστήματος, αν παραστεί ανάγκη».
Τέλος τον Ιούνιο θα επανεξετάσουν το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, που θέλουν να επεκταθούν σε βάρος των κλαδικών, με ενδεχόμενο να ζητήσουν νέα παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα επόμενα βήματα είναι: «Η έγκριση των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ (10,9 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και 4,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2011».
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπόμπ Τράα, έκανε λόγο για την ανάγκη να επιταχύνει η κυβέρνηση το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ μιλώντας σε ημερίδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σχολίασε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι δίκαιες και αποτελεσματικές ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες τους, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.
Aντιδράσεις
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση. Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: Η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία».
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ αναφέρει ότι: «Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό να ξεπουλήσει και τον εναπομείναντα δημόσιο πλούτο στο κεφάλαιο. Ο νέος στόχος των 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας συνιστά έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά την πιο δεξιά, αυταρχική και ταξική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Όσο πιο γρήγορα ηττηθεί τόσο το καλύτερο. Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του».
Πηγές: HR-NET
No comments:
Post a Comment