Κοινωνία | 22.01.2011
Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ χρειάζονται μετεκπαίδευση στη Γερμανία
Οικονομία και πολιτική στη Γερμανία έχουν κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να καλύψουν την αυξανόμενη έλλειψη ειδικευμένων εργατών, μαθητευόμενων και τεχνιτών από το εξωτερικό. Το ζητούμενο είναι, κατά πόσον μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από την εσωτερική αγορά εργασίας με δεδομένη την υπογεννητικότητα;
Ως λύση προβάλλεται όλο και περισσότερο η αξιοποίηση των νεαρών μεταναστευτικής προέλευσης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Τα περιθώρια υπάρχουν: ενώ το 68% των νεαρών Γερμανών έχουν θέση μαθητείας, οι συνομήλικοί τους αλλοδαποί αγγίζουν μόλις το 32%.
Θέσεις μαθητείας στις επιχειρήσεις για τους νεαρούς μετανάστες
Θέσεις επαγγελματικής μαθητείας στη DaimlerChryslerΣε αυτή τη διάφορα και στην ευκαιρία που προκύπτει αναφέρθηκε στην ομιλία της η υφυπουργός για την ενσωμάτωση Maria Böhmer. «Σε αυτό το αναξιοποίητο δυναμικό βρίσκονται οι μελλοντικές μας προοπτικές. Έτσι προκύπτει η αναγκαιότητα να προσφέρουμε στον κάθε νέο ευκαιρίες, ώστε να διατηρήσουμε το ατού που έκανε τη Γερμανία οικονομικά ισχυρή: υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που εργάζεται με ζήλο και θέλει να προσφέρει.»
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουν δρομολογηθεί μια σειρά πρωτοβουλίες.
Τα βιοτεχνικά επιμελητήρια έχουν προσλάβει συμβούλους, οι οποίοι επισκέπτονται τα σχολεία για να ενημερώσουν τους νεαρούς αλλοδαπούς για τις ευκαιρίες που προσφέρει η επαγγελματική εκπαίδευση, τους προσφέρουν πρακτική σε επιχειρήσεις και έρχονται σε επαφή ακόμη και με τους γονείς των νέων, ώστε να τους πείσουν για την αναγκαιότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι διστακτικοί
Δρ. Γιώργος Χατζημαρκάκης - πρόεδρος του Γερμανο-ελληνικού επιχειρηματικού συνδέσμουΜια άλλη πρωτοβουλία τόσο της πολιτικής, όσο και της οικονομίας αφορά τις περίπου 600.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι μετανάστες. Στόχος αυτής της πρωτοβουλία είναι να δραστηριοποιηθούν και αυτές στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν και διάφοροι φορείς των αλλοδαπών, όπως π.χ. ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος με έδρα την Κολωνία. Αρμόδια συνεργάτης σε αυτόν τον τομέα είναι η Χριστίνα Αλεξόγλου-Πατέλκου, η οποία τονίζει πως οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι διστακτικοί: «επειδή δεν έχουν πλήρως γνώση για το πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γερμανία, αποτραβιούνται και δεν κάνουν καμία ενέργεια στην δημιουργία θέσεων μαθητείας. Το ζήτημα είναι όμως ότι καμία επιχείρηση δεν θα έχει μέλλον, αν δεν εκπαιδεύσει το δικό της εργατικό δυναμικό.»
Η γερμανική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να διευκολύνει την εκπαίδευση μαθητευόμενων στις επιχειρήσεις με αλλοδαπούς ιδιοκτήτες είχε παγώσει για χρόνια τον ισχύοντα νόμο για τους εκπαιδευτές των επιχειρήσεων μειώνοντας στο ελάχιστο τα στάνταρ κατάρτισής τους. Μετά από έξι χρόνια ο νόμος τέθηκε όμως ξανά σε ισχύ, διότι χειροτέρευσαν οι όροι και η ποιότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ χρειάζονται μετεκπαίδευση
Otto Kentzler - πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών ΒιοτεχνώνΠαράλληλα η Ένωση Γερμανών Βιοτεχνών άσκησε έντονες πιέσεις για την επαναφορά του παλιού νόμου, ενώ τηρεί την ίδια αυστηρή στάση και στο ζήτημα της αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Otto Kentzler αναφέρθηκε και στον αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων αποφοίτων των ΤΕΙ που έρχονται στη Γερμανία για να ανοίξουν δική τους βιοτεχνία: «Στην Ελλάδα οι σπουδές στα ΤΕΙ είναι ανάλογες με το δικό μας Μικρό Πολυτεχνείο. Έτσι όταν έρχονται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ στη Γερμανία διαπιστώνουν πως το δίπλωμά τους δεν είναι ισότιμο με τον τίτλο ενός αρχιτεχνίτη, που είναι η βασική προϋπόθεση για να ανοίξει κανείς μια βιοτεχνία».
Τα στάνταρτ στη Γερμανία είναι τόσο υψηλά που για να τα φτάσουν θα πρέπει να μετεκπαιδευθούν, υποστηρίζει ο κ. Kentzler και υπογραμμίζει: «Θα πρέπει με πνεύμα αλληλοκατανόησης να τους δηλώσουμε ξεκάθαρα: αν θέλετε να φτάσετε τα γερμανικά επίπεδα, θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθειες, να μετεκπαιδευτείτε.» Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης κατέστησε σαφές ότι στη Γερμανία υπάρχει ζήτηση για όσους αποφοίτους των ΤΕΙ έχουν διάθεση να μετεκπαιδευτούν.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
dw
No comments:
Post a Comment