Sunday, January 30, 2011

Στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας

Κυριακη, 30 01 2011 10:04Στην Αθήνα έρχεται αύριο Δευτέρα το κλιμάκιο των επικεφαλής του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ήδη από την προηγούμενη βδομάδα βρίσκεται στη χώρα μας το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Στο μικροσκόπιο των ελέγχων για την έγκριση της 4ης δόσης, βρίσκεται η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δις. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014, καθώς και η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, το ασφαλιστικό, τα κλειστά επαγγέλματα, οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τα οικονομικά στο χώρο της υγείας.
Δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για περικοπές στην υγεία μέσα στο 2011, τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Καθημερινή, σημειώνοντας οτι ο στόχος της εξοικονόμησης 1,4 δισ. ευρώ είναι φιλόδοξος και "θα τον παλέψουμε".
Σε ότι αφορά τους φαρμακοποιούς, που συνεδριάζουν αύριο για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ο υπουργός Υγείας τονίζει οτι η λύση που δίνουμε ανοίγει το επάγγελμα αλλά δεν αναιρεί τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών.
Πηγή: ΝΕΤ 105,8
Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58610

[02] Βολιβία: Στους 18 οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου

Κυριακη, 30 01 2011 11:02Δεκαοκτώ είναι οι νεκροί μετά την κατάρρευση υπό κατασκευή κτιρίου στην πόλη Σάντα Κρους, στην ομώνυμη επαρχία της ανατολικής Βολιβίας. Εννέα ακόμη εργάτες που συμμετείχαν στην ανέγερση της πολυκατοικίας που κατέρρευσε τη Δευτέρα τραυματίστηκαν. Ομάδα 85 διασωστών, περιλαμβανομένων ομάδων από την Αργεντινή, τη Χιλή, το Μεξικό και το Περού, εργάζονταν ασταμάτητα μετά την κατάρρευση ελπίζοντας ότι θα έβρισκαν τους αγνοούμενους εργάτες ζωντανούς. Το μοιραίο δυστύχημα σημειώθηκε ενώ οι εργάτες προσπαθούσαν να κλείσουν ρωγμές στους τείχους της εννεαώροφης πολυκατοικίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58611

[03] Xάος, λεηλασίες και πάνω από 100 νεκροί

Κυριακη, 30 01 2011 11:36Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτο. Xιλιάδες διαδηλωτές, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, βρίσκονται στους δρόμους, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την παρουσία των στρατιωτικών οχημάτων. Τα συνθήματα τους: «Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών» και «Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει». Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τη νύχτα, διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν στο κτήριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.
Η Αίγυπτος δήλωσε ότι διέκοψε τις επιχειρήσεις του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. "Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε την αναστολή των επιχειρήσεων του Αλ Τζαζίρα, ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα", ανέφερε μία δήλωση στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.
Στις φλόγες παραδόθηκαν κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα, αλλά και τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.
Ο στρατός ανέπτυξε δυνάμεις του έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, που βρίσκεται σε πολιορκία, αλλά και στη συνοικία του Καΐρου όπου φιλοξενούνται πολλές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.
Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι, στρατιώτες περικύκλωσαν και το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να διαφυλάξουν τους περίφημους φαραωνικούς θησαυρούς του από τυχόν λεηλασίες. Ωστόσο δεν αποφευχθήκαν φθορές, ενώ κάποιοι εισβολείς πρόλαβαν να καταστρέψουν δύο μούμιες.
Ηνωμένες πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και άλλες δυνάμεις, κάλεσαν τον πρόεδρο της Αιγύπτου να αποφύγει τη βία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την απελευθέρωση, αμέσως και άνευ όρων, όλων των διαδηλωτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών κατά του καθεστώτος.
Χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας κατά την έκτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Mεταξύ αυτών ήταν και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου. Οι κρατούμενοι άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Έτοιμος ο Ελ Μπαραντέι να αναλάβει την εξουσία
Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω "ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών" ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησής του, δήλωσε το Σάββατο ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου κι ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μουμπάρακ είναι ανωφελής.
Ο ΕλΜπαραντέι επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι "δεν ακούει" το λαό, που απαιτεί η 30χρονη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας να λάβει τέλος.
Ο 82χρονος πρόεδρος διόρισε τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν αντιπρόεδρο είναι η πρώτη φορά που επέλεξε κάποιον για να αναλάβει τη θέση αυτή. Ακόμα ονόμασε τον Άχμεντ Σαφίκ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας και υπουργό αρμόδιο για τις αερομεταφορές, νέο πρωθυπουργό της χώρας.
"Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν άκουσε το λαό", δήλωσε ο 68χρονος ΕλΜπαραντέι, που χαρακτηρίζεται "αντιφρονών" από δυτικούς αναλυτές. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, χαρακτήρισε τους διορισμούς αυτούς "άχρηστους."
"Πρόκειται απλά για αλλαγή προσώπων, όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ο Αιγυπτιακός λαός λέει ένα πράγμα: 'Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να φύγει'."
Ο πρώην επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA) κάλεσε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο, στην συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο αλ Τζαζίρα. Ακόμη, έκανε λόγο για κατάρτιση νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο.
Ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ότι "η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο, και καθιστώ τον πρόεδρο Μουμπάρακ εξ ολοκλήρου υπεύθυνο."
"Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό. Κι όσο το καθεστώς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι πια καιρός να φύγει και ότι θέλουμε ένα νέο καθεστώς, η Αίγυπτος θα καταρρέει", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, είπε πως "ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν την Αίγυπτο πρέπει να υποστηρίζουν το λαό, όχι τους δυνάστες του".
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, REUTERS, AL JAZEERA
hr-net

No comments:

Post a Comment