Πολιτική | 17.01.2011
Η ανατροπή του Μπεν Αλί ευκαιρία για τους Ισλαμιστές;
Στην Τυνησία εντείνονται οι φόβοι πως μετά την ανατροπή του προέδρου Μπεν Αλί, οι επί χρόνια υποστηρικτές του καθεστώτος θα προχωρήσουν σε διακοσμητικές αλλαγές και όχι σε βαθιές δημοκρατικές τομές. Στο διαδίκτυο γράφεται όλο και συχνότερα πως οι έμπιστοι του Μπεν Αλί θα προσπαθήσουν με πολιτικά τρικ να κρατηθούν στην εξουσία και να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.
Περιπολίες στρατιωτών στην ΤύνιδαΣτη συζήτηση έχει προστεθεί και ο ρόλος που θα παίξουν στο μέλλον οι ισλαμιστές. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τόσο οι ισλαμιστές, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έπαιξαν κανέναν σημαντικό ρόλο. Το Σάββατο πάντως ο Ρασέντ Γκανούσι, ο αρχηγός του ισλαμικού Κόμματος της Αναγέννησης, όπως αποκαλείται, δηλώθηκε από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται εξόριστος, και ανακοίνωσε πως θέλει να επιστρέψει στην Τυνησία και να παίξει πολιτικό ρόλο.
Οι γυναίκες φαίνεται να φοβούνται περισσότερο από όλους τους ισλαμιστές, διότι πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν πολλά από τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει, όπως υποστηρίζει η Τυνήσια Σοφία Χαμαμί:
«Σαν γυναίκα ανησυχώ πάρα πολύ, μήπως χαθούν τώρα τα δικαιώματα που κατακτήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια».
Σύγκριση με Τουρκία
Καταστροφές από τις ταραχέςΗ θέση των γυναικών στην Τυνησία θεωρείται η καλύτερη στον αραβικό κόσμο. Το 1957 απαγορεύθηκε για παράδειγμα η πολυγαμία στους άνδρες, ενώ απαγορεύεται οι γυναίκες να φοράνε δημόσια μαντίλα. Ο δημοσιογράφος Ταουφίκ Αγιάτσι από το αριστερό Ανανεωτικό Κόμμα πιστεύει ότι υπάρχουν ισλαμιστές που θα ήθελαν τη δημιουργία ενός θρησκευτικού κράτους στην Τυνησία:
«Υπάρχει πράγματι μέσα στο ισλαμικό Κόμμα της Αναγέννησης μια πολιτική πτέρυγα, η οποία τάσσεται υπέρ του να τεθεί εκτός ισχύος ένα τμήμα του σημερινού συντάγματος. Δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την τωρινή μεταβατική κυβέρνηση και τα όργανα του κράτους και ενδέχεται να ζητήσουν τη δημιουργία ενός κράτους που δεν συνάδει με τις αρχές της δημοκρατίας».
Ο αρχηγός των Ισλαμιστών Ρασέντ Γκανούσι αρνείται πάντως αυτές τις κατηγορίες και σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο αραβικό κανάλι Al – Jazeera, διακήρυξε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως θα πρέπει να συγκρίνεται με το ισλαμικό κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στην Τουρκία.
Στην Τυνησία παρατηρείται μια τάση επιστροφής στις θρησκευτικές αξίες και οι ισλαμιστές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την τάση, αλλά και η δίψα των Τυνήσιων για δημοκρατία, πλουραλισμό και ελευθερία δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί από κανέναν.
Chamselassil Ayari / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw
No comments:
Post a Comment