Friday, January 21, 2011

Πολιτική | 20.01.2011

Αντίβαρο σε Γερμανία-Γαλλία η σύνοδος 9 χωρών στο Λονδίνο;

 

Η δημιουργία ενός άξονα χωρών της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής είναι το ζητούμενο για τη Βρετανία που εκφράζεται μέσα από την πρώτη σύνοδο 9 χωρών, η οποία διεξάγεται στο Λονδίνο.

 
Η σύνοδος των 9 χωρών υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Ντειβιντ Κάμερον εγκαινιάζει μια νέα περίοδο σύσφιγξης των οικονομικών και κυρίως των πολιτικών σχέσεων των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά που έχουν ως κοινό άξονα τον ευρωσκεπτικισμό και τους ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Οι πρωθυπουργοί εννέα χωρών, της Βρετανίας, Σουηδίας, Δανίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας θα καταθέσουν ιδέες για κοινά προγράμματα υψηλής τεχνολογίας, για πράσινη ανάπτυξη αλλά και για τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των σύγχρονων προκλήσεων.

Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΕΕ

Πρωτοβουλία για τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέβιντ ΚάμερονΠρωτοβουλία για τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέβιντ ΚάμερονΔιπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές αναφέρονται στη δημιουργία ενός άξονα βορειοευρωπαϊκών κρατών σε αντιστάθμισμα του διπόλου Γερμανίας-Γαλλίας. Αναφερόμενος στους στόχους της συνόδου, ο Ντειβιντ Κάμερον δεν έκρυψε ότι πρόκειται για συσπείρωση χωρών με κοινά αγγλο-σαξωνικά χαρακτηριστικά, όπως η πίστη στην οικονομία της αγοράς σε συνδυασμό με το κοινωνικό κράτος, χώρες οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για πρωτοβουλία που βάζει τη Βρετανία στο ευρωπαϊκό παιχνίδι παρακάμπτοντας ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που χειραγωγούνται από τον γαλλογερμανικό άξονα, επισημαίνουν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Απώτερος στόχος της Βρετανίας είναι να υπάρξει μια συμπαγής ομάδα χωρών που θα αντιταχθεί σθεναρά στη επιχειρούμενη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, καθώς και σε οποιαδήποτε απόπειρα εμπλοκής των εν λόγω χωρών στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος  dw

2 comments:

  1. Διασπαστικές κινήσεις στην Ευρώπη θεωρούνται οι ενέργειες του Βρεττανού πρωθ/ργού. Δείχνει να μην αντέχει την επιρροή των Γαλλογερμανών στην Ηπειρο και κινείται με σκοπό είτε την ανάκτηση πολιτικού βάρους στα δρώμενα της Ευρώπης, ειτε τις οιδε....Νομίζω πως το καλίτερο στην περίπτωση είναι να καταργηθεί η λίρα για να ενισχυθεί ακόμη το ευρώ,ωστε να καταστεί για την Ευρώπη ο μεγάλος κρίκος σύνδεσης της Ηπείρου.

    ReplyDelete
  2. συνέχεια των σκέψεων είναι ότι πρέπει να ξεχαστεί το δόγμα του διαίρει και Βασίλευε γιατί χρόνοι και συνθήκες παρήλθον ανεπιστρεπτί . Διαπίστωση καταφανής μια ματιά στον κόσμο του παρόντος.

    ReplyDelete