Saturday, August 28, 2010


Με «δόσεις» τα βήματα ανανέωσης από Σαμαρά
Οι αιφνιδιαστικές επιλογές προσώπων του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας

Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη

Με προσεκτικά βήματα αλλά και πρωτοβουλίες που ξαφνιάζουν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού του κόμματος, των πιέσεων πολιτικών του φίλων για πιο δραστικές κινήσεις αλλά και της ανάγκης για συνέχεια και μη ανατροπή του στάτους κβο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών αλλά και του ρίσκου, αυτού καθεαυτού, που ενέχει η προσπάθεια ανανέωσης. Θεωρεί, ωστόσο, ότι είναι μονόδρομος για τον ίδιο η σταδιακή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού και η διεύρυνση του πεδίου των επιλογών σε πρόσωπα. Γι’ αυτό και η επιχείρηση της ανανέωσης υλοποιείται με «δόσεις» και στοχευμένες κινήσεις.

Με την αιφνιδιαστική, για τους περισσότερους, επιλογή του κ. Βασίλη Κικίλια ως υποψηφίου για την κρίσιμη περιφέρεια Αττικής, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς θέλησε να σηματοδοτήσει την πρόθεσή του για ανανέωση, η οποία, αργά, αλλά σταθερά, έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά το 8ο Συνέδριο. Παράλληλα, όμως, στη συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων για τους δήμους και τις περιφέρειες, ο κ. Σαμαράς επέλεξε τα πρόσωπα από την πιο ασφαλή δεξαμενή των δοκιμασμένων είτε στον πολιτικό, είτε στον αυτοδιοικητικό στίβο, και με βασικό κριτήριο όχι τη «φρεσκάδα» της παρουσίας τους αλλά την επιρροή τους στις κομματικές ισορροπίες και κυρίως τις πιθανότητες εξασφάλισης εκλογικής νίκης στη Νέα Δημοκρατία.

Φρεσκάδα

Πιο σαφείς και προσδιοριστικές της βούλησης του κ. Σαμαρά περί ανανέωσης είναι οι επιλογές των προσώπων που συγκροτούν τη νέα ηγετική ομάδα. Η εγκατάσταση το καλοκαίρι στη Ρηγίλλης της νεαρής και άγνωστης για τους περισσότερους κ. Βασιλικής Τζότζολα σε θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, δίνει ένα σαφές στίγμα. Ο αρχηγός του κόμματος πείστηκε σχετικά γρήγορα ότι η δημόσια εικόνα του κόμματος θα πρέπει να ενισχυθεί με πινελιές φρεσκάδας και η επιλογή της κ. Τζότζολα έγινε με γνώμονα τη δυνατότητά της -αφού εκπαιδευτεί καταλλήλως- να προσεγγίσει νεότερα κοινά αλλά και ψηφοφόρους οι οποίοι είναι πιθανόν να απορρίπτουν τα πολιτικά μηνύματα του κόμματος μόνο και μόνο γιατί τα ταυτίζουν με τα πρόσωπα που τα εκπέμπουν. Είχε προηγηθεί η επίσης αιφνιδιαστική, για πολλούς, τοποθέτηση στο κρίσιμο πόστο του γενικού διευθυντή του κόμματος του πρώην γενικού γραμματέα Καταναλωτή και Οικονομικών στις κυβερνήσεις Καραμανλή, υπό τον κ. Γ. Παπαθανασίου κ. Θανάση Σκορδά, ο οποίος, αν και διαθέτει διαδρομή στα πολιτικά και κομματικά δρώμενα κρίθηκε από τον κ. Σαμαρά ότι υπηρετεί την ανάγκη για ανανέωση της ομάδας με πρόσωπα ικανά, αποτελεσματικά και με νέες αντιλήψεις.

Μεγαλύτερη, ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του κ. Νότη Μηταράκη για τη θέση ενός εκ των αναπληρωτών του αρχηγού στον τομέα της Οικονομίας. «Ο Σαμαράς βρήκε τον Παπακωνσταντίνου του», λένε στελέχη του κόμματος για τον κ. Μηταράκη, υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης διεθνούς εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος έχει βραβευτεί το 2005 ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του στην Ευρώπη και αυτές τις ημέρες εγκαταλείπει οριστικά την καριέρα του στη βρετανική πρωτεύουσα για να εγκατασταθεί μόνιμα στα νέα κτίρια της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί τον τομέα της Οικονομίας υπόδειγμα για τις αλλαγές που ο ίδιος θέλει να δρομολογήσει στο κόμμα του. Η παρουσία του κ. Μηταράκη συνδυάστηκε επιτυχώς, όπως λένε στη Ρηγίλλης με εκείνη του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος, αν και νέος στην ηλικία, θεωρείται αυτή την περίοδο από τους πλέον επιτυχημένους στη διεκπεραίωση των καθηκόντων του.

Ενα δεύτερο, ευδιάκριτο και πιο ευρύ στίγμα αναμένεται να δώσει ο αρχηγός του κόμματος κατά τον ανασχηματισμό των τομεαρχών και γραμματέων που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Οπως τονίζουν συνεργάτες του, ο κ. Σαμαράς διαθέτει πλέον απόλυτη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος και είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει σε πλήρη ανανέωση της ηγετικής ομάδας.

Για τους συνομιλητές του είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θα επιθυμούσε διακαώς να βρει ένα πρόσωπο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και για τη διεκδίκηση του Δήμου του Πειραιά. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η προσπάθεια δεν έχει αποδώσει καρπούς και η Ρηγίλλης παραμένει έντονα προβληματισμένη.

kathimerini

No comments:

Post a Comment