Περιβάλλον | 30.03.2009
Η προστασία του κλίματος σε καιρούς οικονομικής κρίσης
Η φιλική προς το περιβάλλον οικονομική ανάπτυξη , το λεγόμενο global green new deal, θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής βοήθειας. Πρόκειται για μια από τις πολλές προτάσεις που διατυπώθηκαν σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο με τη συμμετοχή επιστημόνων, πολιτικών και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Το ερώτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν πώς μπορούν να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες σε ζητήματα προστασίας του κλίματος και πως μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά από τις νέες τεχνολογίες.
Οι φτωχότερες χώρες ζητούν πρόσβαση στις νέες φιλικές προς το περιβάλλον νέες τεχνολογίεςΌπως υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγκάντα Γιέσκο Ερίγο: "Στην Ουγκάντα βιώνουμε ήδη τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Το 2008 είχαμε μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν το 1/3 της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Καταστράφηκαν οι υποδομές ενώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι την περιουσία τους. Ζώα και φυτά εξαφανίστηκαν. Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνεχείς κατολισθήσεις ενώ το άγονο έδαφος είχε ως συνέπεια πολλοί αγρότες να χάσου ό,τι είχαν".
Οι φτωχότεροι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τις υπό ανάπτυξη χώρες, και μάλιστα ειδικά τώρα, τόνισε από την πλευρά του ο πρέσβης της Τανζανίας Αχμάντα Νγκεμέρα: "Δυστυχώς οι φτωχότερες χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, μολονότι ευθύνονται ελάχιστα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Δεν έχουν τις δυνατότητες να επενδύσουν σε υποδομές, να αντιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε καταστροφές και να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες. Οι φτωχές χώρες χρειάζονται βοήθεια για να αναπτύξουν ιδία οικονομικά και επιστημονικά εργαλεία κατά της αλλαγής του κλίματος. Εάν δεν αντιδράσομε θα υπάρξει κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια: δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων για τον έλεγχο των φυσικών πηγών ενώ θα αυξηθεί και το κύμα της μετανάστευσης".
Οι εκπρόσωποι των χωρών της Αφρικής που συμμετείχαν στην ημερίδα εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να περιορίσουν οι πλούσιες χώρες την αναπτυξιακή βοήθεια και τις επενδύσεις στην προστασία του κλίματος εξαιτίας τη οικονομικής κρίσης. «Αυτό δεν πρέπει να συμβεί σε καμία περίπτωση», υπογράμμισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός αρμόδια για την αναπτυξιακή βοήθεια Βίτσορεκ Τσόιλ. Αναφερόμενη στον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20 % μέχρι το 2020, η υπουργός είπε ότι μετά το 2020 θα χρειαστούν άλλα 175 δις: "Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν σοκ. Ωστόσο πολλές χώρες ξοδεύουν στην παρούσα φάση πολύ περισσότερα για να περιορίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να αποτρέψουν την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, Οι επενδύσεις στην προστασία του κλίματος είναι επενδύσεις που θα φέρουν αποτελέσματα στο μέλλον. Τις επενδύσεις αυτές θα πρέπει να τις συνδυάσουμε με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης".
Πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες
Πολλές χώρες βιώνουν ήδη τις αλλαγές του κλίματοςΑρκετοί ομιλητές στην ημερίδα ζήτησαν τη δημιουργία νέων ταμείων για την προστασία του κλίματος που θα έχει αποδέκτες τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Αυτό όμως δεν είναι το παν, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγκάντα. Αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι χώρες αυτές είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον νέες τεχνολογίες:
"Ζητάμε από τις βιομηχανικέ χώρες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλουμε για να προσαρμοστούμε στην αλλαγή του κλίματος. Χρειαζόμαστε στήριξη για τη χρηματοδότηση των σχεδίων μας αλλά και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στις χώρες μας. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στις νέες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Στην Ουγκάντα για παράδειγμα δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε δικές μας εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειες. Επίσης υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία. Χρειαζόμαστε λοιπόν κυρίως την υποστήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θα έρθουν να επενδύσουν εδώ".
οι απόψεις που εκφράζονται καθαρά στο παραπάνω άρθρο είναι ο,τι η λογική επιβάλει, για να μη καταστραφεί ο πλανήτης. Πρώτη προτεραιότητα ο καθαρισμός του ολου χώρου που μας περιβάλει, αρχίζοντας επεμβάσεις πάνω στη γη μας, γιατί στα φαινόμενα της αδράνειας μας ο χρόνος χάνεται και η φύση δεν περιμένει. Επιδρά καταλυτικά με θεομηνίες καταστροφές πυρκαγιές κλπ προειδοποιόντας για τα χειρότερα.
ReplyDelete