Monday, August 16, 2010

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008

Δήμαρχος Ελειού Πρόνων, Κεφαλονιά: Παραίτηση με «κατηγορώ»

Κανείς δεν λογοδότησε για τις περσινές φωτιές, αν και υπήρξαν μαρτυρίες που έδειχναν τους εμπρηστές, καταγγέλλει ο Μ. Μεταξάς, ενώ υποστηρίζει ότι η περσινή τραγωδία θα επαναληφθεί.

Δήμαρχος Ελειού ΠρόνωνΤην παραίτησή του, επειδή δεν συνελήφθησαν οι ένοχοι για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πέρυσι το καλοκαίρι την Κεφαλονιά, υπέβαλε ο κ. Μάκης Μεταξάς, δήμαρχος Ελειού Πρόνων. Ο ίδιος επισημαίνει στο «Έθνος» ότι η περσινή τραγωδία θα επαναληφθεί αναμφισβήτητα, αφού κανείς δεν λογοδότησε για τον όλεθρο παρά τις μαρτυρίες που υποστήριζαν ότι εμπρηστές ήταν μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Μεταξάς είναι ο δήμαρχος, ο οποίος έναν χρόνο πριν, όταν οι φλόγες στην Κεφαλονιά κατέκαιγαν 35.000 στρέμματα, χαρακτήριζε την πυρκαγιά «προμελετημένο έγκλημα» και μιλούσε για το... προφίλ των πιθανών εμπρηστών: «Η φωτιά μπήκε από συγκεκριμένους πολίτες του δήμου μας, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν ξανακάνει το ίδιο.

«Κατηγορώ» για υπόθαλψη εμπρηστών

Είναι οι ίδιοι που σκότωσαν τα άλογα στον Αίνο, είναι οι ίδιοι οι οποίοι έχουν καταγραφεί ως καλλιεργητές ουσιών στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι οι ίδιοι οι οποίοι, συνέχεια και μονίμως, δεν αφήνουν κανένα λιοστάσι να μεγαλώσει, κόβοντας τα δέντρα με το πριόνι τη νύχτα, είναι οι ίδιοι εξαιτίας των οποίων δεν τολμάει κανείς να βάλει φράγμα στα χωράφια του στην Αγία Ειρήνη και στη γύρω περιοχή.

Συζητάμε για μια ιδιότυπη συμμορία πολιτών, οι οποίοι καταστρέφουν μονίμως και σταθερά το συγκεκριμένο σημείο και κατακαίουν την περιοχή. Απαιτώ από την πολιτεία να τους στείλει φυλακή αμέσως.

Δεν υπάρχει για μας περίπτωση, ή αυτοί θα είναι ή εμείς, τελεία και παύλα».

Τελικά έναν χρόνο μετά, όπως με θλίψη διαπιστώνει ο κ. Μεταξάς, «έμειναν αυτοί». «Ουδείς συνελήφθη ως ένοχος και κανένας δεν απολογήθηκε στη Δικαιοσύνη» παρά το γεγονός ότι είχα ζητήσει να ασκηθεί ισχυρή ανακριτική πίεση, καθώς δεν μπορούν να κατακαίουν την περιοχή επί τόσα χρόνια, λέει. «Η τοπική κοινωνία έχει εθιστεί στο φαινόμενο της πυρκαγιάς και μοιρολατρικά το αποδέχεται χωρίς να απαιτήσει τη σύλληψη των ενόχων.

Περίμενα ενεργή πίεση από όλους τους φορείς και τους ανθρώπους της περιοχής. Αυτό δεν υπήρξε. Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα. Πλέον για μένα ήταν μονόδρομος το να παραιτηθώ».

Το οξύμωρο στην περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι ότι κάθε χρόνο καίγεται το ίδιο σημείο.

Ένα σημείο που δεν προσφέρεται για οικοπεδοποίηση, αλλά αποτελεί χορτολιβαδική έκταση. «Όλοι γνωρίζουν τους εμπρηστές, αλλά κανένας δεν μιλάει», λέει ο κ. Μεταξάς. «Είναι εκείνοι οι οποίοι επωφελούνται από αυτή την ιστορία. Οι καμένες εκτάσεις μετατρέπονται σε βοσκοτόπια. Πέρυσι, όμως, φωτιά μπήκε ακόμη και στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου. Η ατιμωρησία τούς έχει αποθρασύνει.

Καταστρέφουν τις περιουσίες όλων των πολιτών τριγύρω. Μιλάμε για απίστευτη καταστροφή του περιβάλλοντος. Μιλάμε για ισοπέδωση των πάντων. Δεν μπορεί, για να ζουν τα κατσίκια, να πεθάνουν οι άνθρωποι».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μεταξάς, ο οποίος φέρει εμπειρία 26 ετών από τη συμμετοχή στα κοινά, υπέβαλε την παραίτησή του, ελπίζοντας να αφυπνίσει την τοπική κοινωνία και να δείξει ότι οι πολίτες έχουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή. «Έχω το ηθικό χρέος να σηκώσω στις πλάτες μου το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί για την καταστροφή που συντελέστηκε.

Δεν θα μπορούσα να ζητήσω την αποπομπή όσων ενέχονται σε κακουργηματικές πράξεις εναντίον της φύσης και του πολιτισμού, εάν δεν είχα τη δύναμη να αποπέμψω τον εαυτό μου από τη θέση της εξουσίας και της ασφάλειας που μου παρέχει η θέση του δημάρχου».

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
Δεν συμμετέχω σε θέατρο σκιών

Συνειδητοποιώντας το μέγεθος της καταστροφής, ο κ. Μεταξάς δηλώνει ότι δεν θέλει να συμμετάσχει και φέτος σε ένα θέατρο σκιών, κατά το οποίο πάλι θα εκδηλωθούν πυρκαγιές, πάλι θα σημειωθούν τραγικές καταστροφές, όλοι θα γνωρίζουν τους ενόχους και κανείς δεν θα τιμωρηθεί.

«Εγώ σε αυτό δεν μπορώ πλέον να συμμετέχω. Δεν μπορώ να συμμετέχω τουλάχιστον από τη θέση του δημάρχου. Ως απλός πολίτης, θα πάω να σβήσω τις πυρκαγιές και ως εκεί», λέει. «Είναι λυπηρό. Φτάνει ένα σημείο που η γη δεν μπορεί να αναπλαστεί από μόνη της.

Το χώμα πηγαίνει στη θάλασσα και μένουν τα βράχια σε τοπία που άλλοτε είχαν αμπέλια ή ελιές. Τώρα πια το μόνο που κυκλοφορεί εκεί είναι γίδια. Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό;», αναρωτιέται και συνεχίζει: «Οδηγούμαστε στην ερημοποίηση. Σε αυτή την υποβάθμιση οι πολίτες πρέπει να κάνουν κάτι. Είναι ντροπή για τα πουλιά που χάθηκαν, είναι ντροπή για το περιβάλλον, είναι ντροπή για τις περιουσίες των ανθρώπων. Τα ανομήματά μας δεν μπορεί να τα σηκώσει κανείς άλλος στις πλάτες του», λέει.

«Αυτοί που έκαψαν την περιοχή δεν είναι ξένοι, δεν είναι Τούρκοι ή Κούρδοι, δεν μένουν σε διπλανό χωριό, είναι δικοί μας άνθρωποι. Και, ενώ όλοι ξέρουν, κανείς δεν μιλάει. Ήλπιζα ότι κάτι θα συνέβαινε.

Αφού ως δήμαρχος απέτυχα να κατορθώσω την ενεργοποίηση των πολιτών, θα παλέψω για το καλύτερο από τη θέση πια του ενεργού πολίτη. Όπως είπε και ο Παλαμάς, η ευθύνη σε εκείνους που έφυγαν αλλά και σ' αυτούς που θα έρθουν είναι τεράστια...».

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ]

No comments:

Post a Comment