Tuesday, August 24, 2010

Οικονομία | 24.08.2010

Ρεκόρ ανάπτυξης στη Γερμανία;

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φαίνεται πως ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Βερολίνου διόρθωσε εκ νέου προς τα πάνω τις προβλέψεις του

Το Ινστιτούτου προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα ξεπεράσουν το 3 %. Το κλίμα ευφορίας έρχεται να επιβεβαιώσει και η Dekabank η οποία προβλέπει μάλιστα 3, 5 % και κάνει λόγο για τη μεγάλη ευκαιρία «απαρχής της γερμανικής δεκαετίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Πού αποδίδεται;

Οι εξαγωγές παραμένουν η ατμομηχανή της ανάπτυξηςΟι εξαγωγές παραμένουν η ατμομηχανή της ανάπτυξηςΟι απροσδόκητα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποδίδονται στην κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών κυρίως προς τις γοργά αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες, όπως την Κίνα και την Ινδία. Επίσης, στο καλό και σταθερό καταναλωτικό κλίμα, στις σταθερές συνθήκες στην αγορά εργασία αλλά και στις επενδύσεις που γίνονται κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Αναλυτές προβλέπουν ότι η επόμενη δεκαετία θα φέρει «γερμανικά χρώματα», επιβεβαιώνοντας έτσι τον υπουργό Οικονομίας Σόιμπλε ο οποίος έκανε λόγο για επικείμενη «ΧΧL ανάπτυξη».

Η άλλη όψη

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα ύψη και συγκεκριμένα διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Ανέρχεται πλέον στα 42,8 δις ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο 3,5 % του ΑΕΠ. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει αυτήν την αρνητική εξέλιξη στο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ψήφισε η γερμανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίσης αλλά και στα μειωμένα φορολογικά έσοδα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments:

Post a Comment