Wednesday, August 18, 2010

Οικονομία | 18.08.2010

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κηρύσσει τον πόλεμο στην διαφθορά

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς και της απάτης σε εγχώριες και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι αμερικανικές αρχές δίνουν κίνητρα σε εργαζόμενους να «καρφώσουν» παράνομες πρακτικές των εργοδοτών τους.

Με νέα, δυναμικά μέτρα η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς και απάτης και την ίδια στιγμή να προστατέψει τους επενδυτές. Αναζητεί λοιπόν συμμάχους μεταξύ των εργαζομένων σε εταιρίες, χρηματιστηριακές ή τράπεζες επενδύσεων, οι οποίοι έναντι αδρής αμοιβής θα αποκαλύπτουν στις αρχές τις παράνομες πρακτικές των εργοδοτών τους. Με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ευελπιστεί ότι θα καταφέρει ένα σημαντικό χτύπημα στο οικονομικό έγκλημα, λέει ο Στέφεν Κοέν που εργάζεται στην αμερικανική υπηρεσία: «Ο νέος νόμος δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε πληροφοριοδότες-εργαζόμενους που γνωρίζουν από κοντά την έκταση της απάτης ή της διαφθοράς και είναι σε θέση να αποκαλύψουν στοιχεία, τα οποία θα καταστίσουν δυνατή την δίωξη των ποινικών αυτών αδικημάτων».

Η τακτική των Αμερικανών ωφελεί και τους Ευρωπαίους

Στο μικροσκόπιο των Αμερικανών το οικονομικό έγκλημαΣτο μικροσκόπιο των Αμερικανών το οικονομικό έγκλημαΟι πληροφοριοδότες αναμένεται να λαμβάνουν περίπου το 10% με 30% του ύψους των προστίμων ή των αποζημιώσεων που θα υποχρεούται να καταβάλλουν στο δημόσιο οι επιχειρήσεις που παραβίασαν τους κανονισμούς της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ποσά που δεν αποκλείεται να φθάνουν ίσως μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ο νέος νόμος που θα ευνοεί του πληροφοριοδότες δεν αφορά μόνο τις αμερικανικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με γραφεία στις ΗΠΑ. Ο καθηγητής Λουίτζι Ζινγκάλες από το Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Σικάγο εξηγεί: «Ίσως τα νέα μέτρα των αμερικανικών αρχών να συμβάλλουν σε περισσότερη διαφάνεια και στην Ευρώπη. Περιμένω ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ για να αποφύγουν τον έλεγχο. Και αυτό θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενοχής. Διότι οι επιχειρήσεις που κάνουν μπίζνες έξω από τα όρια του νόμου θα γυρίσουν την πλάτη στην Αμερική».

Αμοιβή εκατομμυρίων στους πληροφοριοδότες

800 εκ. δολάρια πρόστιμο πλήρωσε η SIEMENS στις ΗΠΑ800 εκ. δολάρια πρόστιμο πλήρωσε η SIEMENS στις ΗΠΑΟι πληροφοριοδότες είναι σε θέση να «προμηθεύσουν» τις αρχές με σημαντικά στοιχεία για τη δωροδοκία ακόμα και ξένων αξιωματούχων. Ο Ντον Ζαρίν συνεργάτης της ομάδας για τις Διεθνείς Διασυνοριακές Συνδιαλλαγές πιστεύει ότι η στιγμή για την καταπολέμηση διαφθοράς στον οικονομικό τομέα είναι ιδανική: «Μερικά από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν πολύ ψηλά. Η Siemens κατέβαλε συνολικά 800 εκ. δολάρια, η γαλλική Technip 338, η Daimler 154. Διότι πρόκειται για ευρωπαϊκές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, υπόκεινται επομένως στους αμερικανικούς κανόνες και νόμους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει συνεπώς ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο στους εργαζόμενους των εταιριών να μαζέψουν πληροφορίες που ίσως τους κάνουν μια μέρα εκατομμυριούχους».

Daniel Runtjes / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment