Tuesday, August 10, 2010

Πολιτική | 10.08.2010

Πόση αλήθεια αντέχει το Ισραήλ;

Επιτροπή του ΟΗΕ, αλλά και ισραηλινή επιτροπή εξετάζουν τα όσα συνέβησαν με τον "στολίσκο της ειρήνης" τον περασμένο Μάιο, όταν επιτέθηκε ο ισραηλινός στόλος. Τότε 9 Τούρκοι ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους.

Γύρω στις εννέα η ώρα χθες το πρωί εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και πρώην δικαστικός Γιάκομπ Τούρκελ εξήγησε τη διαδικασία:«Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα του θέσουμε. Ότι δεν μπορεί να καταθέσει δημόσια θα το καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών. Το πρωτόκολλο της δημόσιας κατάθεσης θα δημοσιευθεί. Στο βαθμό που είμαστε της άποψης ότι δεν θίγεται το δημόσιο συμφέρον, τότε θα δημοσιοποιήσουμε και τμήματα της μυστικής κατάθεσης».

O Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν ΝετανιάχουO Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν ΝετανιάχουΣτη συνέχεια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ορκίστηκε πως θα πει την αλήθεια και για μισή ώρα περίπου εξιστορούσε από τη δική του σκοπιά τα όσα συνέβησαν στις 31 Μαΐου με τον ισραηλινό στόλο και τον στολίσκο της ειρήνης. Να υπενθυμίσουμε ότι τότε από την επίθεση των Ισραηλινών στα διεθνή ύδατα έχασαν τη ζωή τους 9 Τούρκοι ακτιβιστές, με αποτέλεσμα οι τουρκοϊσρηλινές σχέσεις να υποστούν βαρύ πλήγμα. Η σκοπιά πάντως του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι διαφορετική. Θεωρεί πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε πραγματικό κίνδυνο πάνω στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε τους ακτιβιστές.

«Το ναυτικό μας δεν είχε άλλη επιλογή από το να μπει μέσα στο πλοίο. Σε πέντε πλοία δεν υπήρξε καμία αντίσταση και για αυτό το λόγο δεν υπήρξαν τραυματίες. Στο μεγαλύτερο πλοίο όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Αυτό δεν ήταν πλοίο της αγάπης, αλλά του μίσους. Δεν επρόκειτο για ειρηνιστές, για ακτιβιστές της ειρήνης. Επρόκειτο για βίαιους υποστηρικτές της τρομοκρατίας».

Εκτενές υλικό και συμπεράσματα χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα

Η ισραηλινή επιτροπή καλείται να διακριβώσει εάν το Ισραήλ έπραξε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Άλλη μια επιτροπή όμως ασχολείται με το θέμα από σήμερα και αυτή είναι διεθνής επιτροπή των ΗΕ. Τα συμπεράσματά της δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και φυσικά δεν επισύρουν οποιεσδήποτε ποινές. Πρόκειται μόνο για συστάσεις. Η επιτροπή καλείται να εξετάσει το εκτενές φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο που έχουν ήδη ανεβεί στο Youtube και στο Facebook.

Στην επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν τόσο εκπρόσωποι της Τουρκίας, όσο και του Ισραήλ. Αρχικά ωστόσο το Ισραήλ είχε αρνηθεί τη σύσταση της διεθνούς εξεταστικής επιτροπής. Το ότι στη συνέχεια αποδέχθηκε τη συμμέτοχη οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Για παράδειγμα η επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να ρωτήσει Ισραηλινούς στρατιώτες. Επίσης στην επιτροπή συμμετέχει ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος θεωρείται φιλοϊσραηλινός.

Τέλος το Ισραήλ έχει κάθε συμφέρον να βελτιώσει τις διπλωματικές της σχέσεις του με την Τουρκία.

DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment