Wednesday, August 4, 2010

Οικονομία | 04.08.2010

Η κρίση χτυπά την πόρτα και στις οικοδομές

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον κλάδο των κατασκευών στη Γερμανία είναι μάλλον απαισιόδοξες. Όπως όλα δείχνουν η οικονομική κρίση θα φθάσει με κάποια καθυστέρηση και στην οικοδομή το αργότερο το 2011.

Ο Τόμας Χούσμαν είναι ο επικεφαλής μιας μικρής κατασκευαστικής εταιρίας στη Βόννη. Μέχρι στιγμής δουλεύει ακόμα σε διάφορες οικοδομές. Είναι ωστόσο απαισιόδοξος για το άμεσο μέλλον. Η κρίση του 2009 είχε δυστυχώς αρνητικές επιπτώσεις και στην δική του επιχείρηση: «Τον Απρίλιο έπρεπε να προχωρήσω στην απόλυση δύο συνεργατών μου. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσω την αρνητική οικονομική συγκυρία. Η κρίση μας χτύπησε από πολλές πλευρές. Οι πελάτες είχαν δυσκολίες να μας πληρώσουν. Αυτό ξεκίνησε ήδη από πέρσι και επηρεάζει και τη φετινή χρονιά. Η απουσία ρευστού στην αγορά συνιστά δυστυχώς μεγάλο πρόβλημα για μας».

Με δεκανίκια του δημοσίου προχωρά η αγορά

Σε κρίση η οικοδομή στη Γερμανία από το 2011Σε κρίση η οικοδομή στη Γερμανία από το 2011Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Κατασκευαστικών Εταιριών αξιολογεί θετικά την πορεία της οικοδομής μέσα στους επόμενους μήνες κυρίως λόγω των δημοσίων έργων που χρηματοδοτούνται από κρατικά πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας. Τι θα γίνει όμως μετά; Ήδη για την επόμενη χρονιά ο κλάδος ανησυχεί, διότι οι επιχορηγήσεις σταματούν στο τέλος του έτους, λέει η εκπρόσωπος τύπου του συνδέσμου Ιλόνα Κλάιν: «Είναι ελάχιστα τα δημόσια προγράμματα που θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά. Συνεπώς η αγορά της οικοδομής είτε δημόσιας, είτε ιδιωτικής θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Προβλέπουμε ότι τόσο η επόμενη χρονιά, όσο και το 2012 θα είναι για μας χρονιά ύφεσης».

Σκληρός ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό

Από το 2011 σταματούν οι επιχορηγήσεις στις κατασκευαστικές εταιρίεςΑπό το 2011 σταματούν οι επιχορηγήσεις στις κατασκευαστικές εταιρίεςΤην ίδια στιγμή οι γερμανικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό από εταιρίες του εξωτερικού. Για παράδειγμα πολλές πολωνικές εταιρίες απασχολούν εργαζομένους από ασιατικές χώρες και είναι έτσι σε θέση να συρρικνώσουν το κόστος κατασκευής. Σε αυτό θα προστεθεί ότι από το 2011 τα σύνορα της Γερμανίας, άρα και της ΕΕ, ανοίγουν για τους Πολωνούς εργάτες στο πλαίσιο της επαγγελματικής κινητικότητας. Υπάρχει βέβαια κατώτατο όριο μισθού όμως η πίεση στους μισθούς που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας αυξάνεται ολοένα.

Monika Lohmüller/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment