Ευρώπη | 23.09.2009
«Nα ανασταλούν οι απελάσεις και οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα»
Έντονες επικρίσεις για την μεταναστευτική της πολιτική δέχθηκε η Ελλάδα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες Στο επίκεντρο της κριτικής οι άθλιες συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών αλλά και η πολιτική ασύλου που ακολουθεί η Αθήνα. Για το θέμα αυτό αλλά και τις διαστάσεις της παράνομης μετανάστευσης στις χώρες της Μεσογείου μίλησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο Καρλ Κοπ, που είναι ο υπεύθυνος της διεθνούς οργάνωσης Pro Asyl για την Ευρώπη. Στην παρατήρηση ότι στο παρελθόν η Γερμανία δεχόταν, χωρίς κοινοτική βοήθεια, περισσότερους πρόσφυγες από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, κάτι που υπογράμμισε και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες ο Καρλ Κοπ επισήμανε: «Πράγματι στο παρελθόν, κατά τη δεκαετία του 90, δεχόμασταν περισσότερους πρόσφυγες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά μετά από την υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών και σχετική τροποποίηση του Συντάγματός μας μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των προσφύγων που δεχόμαστε. Σήμερα έχουμε τον χαμηλότερο αριθμό μεταναστών των τελευταίων 16 ετών. Υπό την έννοια αυτή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το επιχείρημα αυτό για να αρνηθούμε την αλληλεγγύη μας στις άλλες χώρες, όπως κάνει ο υπουργός μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
«Mια σοβαρή πτυχή της ευρωπαϊκής πολιτικής ανευθυνότητας»
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς βοήθειαΟ εκπρόσωπος της Pro Asyl πρόσθεσε ότι είναι αξιοσημείωτο το ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αυτό υποστηρίζουμε εμείς εδώ και χρόνια και η συνέπεια τώρα θα ήταν, να ανασταλούν οι απελάσεις και οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα και να παρασχεθεί εδώ προστασία στους ανθρώπους αυτούς», τόνισε ο κ. Κοπ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο περίπου εβδομάδες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέστειλε την απόφαση Εφετείου για την επαναπροώθηση Ιρακινού πρόσφυγα στην Ελλάδα μέχρι να αποφανθούν οι ανώτατοι δικαστές και επί της ουσίας της υπόθεσης. Και αυτό γιατί κρίθηκε ότι η πρακτική που ακολουθείται στην Ελλάδα έναντι όσων ζητούν άσυλο δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. Ο συγκεκριμένος πρόσφυγας πήγε μεν πρώτα στην Ελλάδα, αλλά απορρίφθηκε η αίτησή του για χορήγηση ασύλου και έτσι κατέφυγε στη Γερμανία, η οποία ακολουθώντας τις διατάξεις του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ θέλησε να τον επαναπροωθήσει στην χώρα μας. Και εδώ εντοπίζει το πρόβλημα ο κ. Κοπ.
«Πρόκειται για μια σοβαρή πτυχή της ευρωπαϊκής πολιτικής ανευθυνότητας», είπε ο εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης υπενθυμίζοντας παράλληλα και την ευθύνη της Γερμανίας, η οποία μετείχε στη διαπραγμάτευση για την ένταξη του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ στη νομοθεσία της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων. «Η γεωγραφική σύμπτωση να βρίσκεται τώρα η Μάλτα ή η Ελλάδα στα εξωτερικά σύνορα, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι οι χώρες αυτές δυσανάλογα υπεύθυνες για την υποδοχή προσφύγων και χώρες, όπως η Γερμανία, να απολαμβάνουν μια βολική κατάσταση και να λένε, εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι, σε στέλνουμε πίσω στην Ελλάδα, απ’ όπου ήλθες. Μέσω Ελλάδας διέρχονται για παράδειγμα Σομαλοί, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες και, συνεπώς, είναι άκρως επείγον να δημιουργήσουμε έναν άλλο μηχανισμό αλληλεγγύης στην Ευρώπη, να επιμερίσουμε εσωτερικά την αρμοδιότητα», τονίζει ο κ. Κοπ.
«Άκρως απάνθρωπη η τυφλή επαναπροώθηση»
"Να επιμερίσουμε εσωτερικά την αρμοδιότητα υποδοχής προσφύγων", ζητά ο κ. Κοπ.Ο εκπρόσωπος της Pro Asyl επισημαίνει ότι στο ζήτημα αυτό αντιστέκεται η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ. «Εδώ πρέπει να ληφθούν μέτρα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η τυφλή επαναπροώθηση είναι άκρως απάνθρωπη. Γι’ αυτό άλλωστε, πολλά δικαστήρια όπως και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο σταμάτησαν τις απελάσεις για παράδειγμα προς την Ελλάδα, διότι, όπως είπαν, οι άνθρωποι δεν έχουνε εκεί καμία δυνατότητα προστασίας ή ασφάλειας», παρατηρεί ο κ. Κοπ.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Pro Asyl ασκεί κριτική και στην κυβέρνηση Berlusconi για την επαναπροώθηση μεταναστών στη Λιβύη, όπου όπως λέει τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν καμία ισχύ.
Chrostopher Ricke/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
ΑΝΆΧΩΜΑ Η ΕΛΛΆΔΑ ,δείχνει σαν να μη είναι μέλος της ΕΕ. Οι πρόσφυγες πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα με όνειρο ,εστω και δια ξηράς να φτάσουν τους παραδείσους της Βόρειας Ευρώπης και η Ευρώπη αντί μιας πολιτικής αποροφήσεως τους αφίνει εδώ χωρίς όνειρο να διακονούν θλιβερή ζωή στην φτώχεια και την κακομοιριά.Δεν είναι δικαιοσύνη πουθενά της Ηπείρου? Eπί πλεον εχουμε και κριτική.
ReplyDelete