Thursday, April 5, 2012


Τρία ελληνικά μουσεία καταργούν αποστάσεις και χρόνο

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012 14:44
Το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσίασαν σήμερα το Google Art Project, το οποίο προσφέρει πλέον στους πολίτες του κόσμου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα σπάνια έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω διαδικτύου. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών στις οποίες η Google διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή του προγράμματος. Η σχετική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου.
151 μουσεία σε 40 χώρες
Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες, και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους - μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ήδη, περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης -διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση. Επίσης, προσφέρει στον «διαδικτυακό επισκέπτη» τη δυνατότητα να θαυμάσει, σε μοναδική ανάλυση, μερικά από τα ομορφότερα έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, σήμερα μπορεί κανείς να «επισκεφθεί» -μέσω του διαδικτύου και σε μοναδική ανάλυση, το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και τα ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Τεχνολογία Street View
Το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά Ιδρύματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο.
Δημήτρης Παντερμαλής
Ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, δήλωσε: «Μετά την επανάσταση της φωτογραφίας, η οποία επέτρεψε την εύκολη πρόσβαση σε έναν ατέλειωτο αριθμό έργων τέχνης, ήρθε στο τέλος του 20ού αιώνα η τρισδιάστατη σάρωση των γλυπτών, με την οποία έγινε ένα τεράστιο βήμα για την μελέτη τους, αλλά και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση, η οποία άρχισε να μεταμορφώνει αποφασιστικά το μουσειακό τοπίο. Για το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι ένα κατεξοχήν μουσείο γλυπτικής, η απεικόνιση της τρίτης διάστασης είναι το μέσο το οποίο θα δώσει στον ψηφιακό επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα των γλυπτών και θα δημιουργήσει μαζί του μια δυναμική σχέση».
Αγγελος Δεληβορριάς
Ο Καθηγητής ’γγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, δήλωσε σχετικά: «Το Μουσείο Μπενάκη, οργανισμός με αποκρυσταλλωμένο ιδεολογικό αλλά και παιδευτικό ρόλο, επεξεργάζεται τρόπους και αξιοποιεί «εργαλεία» προκειμένου να γίνουν γνωστά και στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αποδεκτών, στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού με κεντρική σημασία για το σύγχρονο πολίτη του κόσμου. Το Google Art Project έρχεται να συνδράμει αποτελεσματικά σε αυτή την προσπάθεια παρέχοντας γενναιόδωρα το μέσο, καλλιεργώντας ισότιμα την αισθητική και την παιδεία των χρηστών. Η συνεργασία της σε αυτό το εγχείρημα με τα άλλα δύο ελληνικά μουσεία είναι μια πραγματικά ευτυχής συγκυρία. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε μαζί να μεταδώσουμε στο ευρύ κοινό, ελληνικό και παγκόσμιο, εικόνες της Ελλάδας, εικόνες ιστορίας και πολιτισμού, με ευκρίνεια και ομορφιά».
Σάντρα Μαρινοπούλου
Η κα. Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είπε: «Μοναδικά είναι τα αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών που άνθησαν στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοδοξεί, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα αριστουργήματα της Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών. Τα μουσεία του κόσμου δημιουργούν μαγευτικές εικόνες αριστουργημάτων της τέχνης και η Google προσφέρει το όχημα, για ένα ταξίδι που μεταφέρει τους επισκέπτες σ’ όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα άκρα της υφηλίου. Ευχαριστούμε την Google και όλους όσους συνέβαλαν στο πρόγραμμα, για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, και ελπίζουμε ότι όλο και περισσότεροι χρήστες της πλατφόρμας θα ανακαλύπτουν τις απεριόριστες ικανότητες του ανθρώπου που εκφράζονται μέσα από την τέχνη».
Google Art Project
Χαρακτηριστικά
Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο. Επίσης, ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα βρίσκονται το Google+ καθώς και βίντεο hangouts, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον επισκέπτη να δημιουργήσει μία ακόμα πιο ιδιαίτερη σχέση με τις γκαλερί.
Βασικά σημεία
Εξερευνώντας τα μουσεία μέσω της τεχνολογίας του Street View επιτρέπεται η περιήγηση ψηφιακά στη συλλογή του www.googleartproject.com. Επιλέγοντας τα έργα τέχνης που τον ενδιαφέρουν, ο επισκέπτης μπορεί να τα δει σε υψηλή ανάλυση (εφόσον είναι διαθέσιμα) ενώ κάνοντας κλικ στα σημεία που τον εντυπωσιάζουν μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες. Ένα ειδικά διαμορφωμένο Street View «trolley» τράβηξε πλάνα 360 μοιρών με εικόνες από τον εσωτερικό χώρο επιλεγμένων γκαλερί, επιτρέποντας έτσι στο χρήστη να περιηγηθεί σε περισσότερες από 385 αίθουσες μουσείων. Περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους των μουσείων μπορεί, επίσης, να γίνει απευθείας μέσω του Street View στο Google Maps.
Υψηλή ανάλυση σε έργα τέχνης
46 μουσεία επέλεξαν από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία «gigapixel». Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια pixels, επιτρέποντας έτσι στο θεατή να μελετήσει λεπτομερώς το έργο, κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με γυμνό μάτι. Λεπτομέρειες που παρατηρούνται με δυσκολία, τώρα φαίνονται ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα οι μικροσκοπικές φιγούρες στο έργο του Bruegel, «Tower of Babel», τα σύμβολα στη «Piedra del Sol» του Μεξικό ή οι λεπτομέρειες στο αριστούργημα του Seurat, «A Sunday on La Grande Jatte». Η συλλογή του Google Art Project μετρά πλέον 30.000 έργα τέχνης. Η ανάλυση των εικόνων αυτών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του θεατή να κάνει zoom, επιτρέπει στους λάτρεις της τέχνης να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που μπορεί να μην είχαν δει ξανά από τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα οι μικρογραφίες ανθρώπων μέσα στο ποτάμι, στο έργο του El Greco «View of Toledo».
Ελληνική συμμετοχή στο Art Project Μουσείο Ακρόπολης: 24 έργα τέχνης Μουσείο Μπενάκη: 510 έργα τέχνης-95 καλλιτέχνες Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: 159 έργα τέχνης-19 καλλιτέχνες

No comments:

Post a Comment