Thursday, April 19, 2012


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

Απογραφή για όλα από την Εφορία

Δημιουργείται βάση δεδομένων, όπου θα καταγράφονται δάνεια, καταθέσεις, επενδύσεις, αγορές μέσω καρτών, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και τα νοσήλια όλων των πολιτών

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων και ετήσιων δαπανών με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν θα μπορεί να προβεί η Εφορία
Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων και ετήσιων δαπανών με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν θα μπορεί να προβεί η Εφορία
Πλήρες ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των φορολογούμενων ξεκινά η Εφορία σε αναζήτηση αδήλωτων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Δημιουργεί μία βάση δεδομένων, έναν «μεγάλο αδελφό», στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, χρυσό, ασήμι κ.α., τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών καρτών, τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο (κινητό και σταθερό) αλλά και τα νοσήλια όλων των πολιτών.
Επίσης ζητά να ενημερωθεί και για το ποιοι φορολογούμενοι διαθέτουν θυρίδες.
Με τη συλλογή όλων αυτών των δεδομένων η ΓΓΠΣ θα μπορεί να προβεί σε εκτεταμένες διασταυρώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των ετήσιων δαπανών με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν.
Ο υπουργος Οικονομικών Π. Οικονόμου
Ο υπουργος Οικονομικών Π. Οικονόμου
Πέρα από μη δηλωθέντα εισοδήματα θα μπορέσει επίσης να εξακριβώσει τη ροή «μαύρου» χρήματος αλλά και αν για παράδειγμα στεγαστικά δάνεια χρησιμοποιούνται για να καλυφθεί το πόθεν έσχες σε περίπτωση αγοράς ακινήτου και στη συνέχεια αποπληρώνονται μέσα σε λίγους μήνες.
Για να στηθεί το ηλεκτρονικό... δίχτυ, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ζητούνται αναλυτικά στοιχεία από τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών, ιδιωτικές κλινικές, δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και εταιρείες ύδρευσης. Τα στοιχεία αφορούν τη χρήση του 2011 και, όπως είναι φυσικό, η εφορία θα τα αντιπαραβάλει με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν φέτος.
Οσον αφορά τώρα τα δεδομένα από τις τράπεζες για δάνεια, λογαριασμούς και κίνηση πιστωτικών καρτών θα πρέπει να υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα από το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων ώστε να γνωστοποιηθούν «αρχεία» τόσο για το 2011 όσο και για το 2010.
Η αποστολή
Σύμφωνα με την απόφαση, η πρώτη αποστολή στοιχείων θα πρέπει να γίνει έως τις 20 Αυγούστου 2012. Από εκεί και πέρα θα αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ επικαιροποιημένα «αρχεία» κάθε χρόνο και μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται πως η συλλογή των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι διασταυρώσεις που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες «για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης».
Μάλιστα περιλαμβάνεται και προειδοποίηση προς τους φορείς για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν...συμμορφωθούν και δεν αποστείλουν στο υπουργείο τα στοιχεία που τους ζητούνται.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι η διαβίβαση των δεδομένων θα γίνεται απευθείας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τη χρήση του διαδικτύου μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείων.
ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο στόχαστρο οι γιατροί
Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν και οι γιατροί, καθώς όλα τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι κλινικές θα πρέπει να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για τις αμοιβές τους. Συγκεκριμένα ζητούνται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των γιατρών, κάθε «πράξη» που εκτέλεσαν, αν είναι έμμισθοι ή συνεργαζόμενοι γιατροί.
ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Τσεκ απ σε όλους τους λογαριασμούς
Οι... λογαριασμοί για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και Ιντερνετ όλων των φορολογουμένων θα διαβιβάζονται στην εφορία. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στέλνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
Από τις εταιρείες τηλεφωνίας ζητούνται ΑΦΜ υπόχρεου συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας), ποσό ετήσιου τηλεπικοινωνιακού κόστους (καθαρή αξία λογαριασμού), ημερολογιακό έτος αναφοράς. Περιλαμβάνονται τα πάγια τέλη και τα τέλη χρήσης για συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (μέσω συμβολαίου ή κάρτας) και σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
Από τις εταιρείες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ζητούνται αριθμός παροχής, ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας), κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh), κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού), περίοδος αναφοράς.
Από τις εταιρείες ύδρευσης ζητούνται αριθμός παροχής, ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας), κατανάλωση νερού σε κυβικά μέτρα (m3), κόστος νερού (καθαρή αξία λογαριασμού), περίοδος αναφοράς.
Εξάλλου οι ιδιωτικές ασφαλιστικές υποχρεούνται να παρέχουν σε ηλεκτρονική κατάσταση το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που εκδίδουν και αποστέλλουν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου (ΑΦΜ υπόχρεου, αριθμός συμβολαίου, ποσό ασφαλίστρων). Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να διαβιβάζουν το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές εισφορές τους σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές εισφορές τους.
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Υποχρεωτική η αποστολή στοιχείων από τράπεζες και Σοφοκλέους
Φύλλο και φτερό θα κάνει η εφορία τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, τα δάνεια, τις αγορές μέσω πιστωτικών καρτών αλλά και όλου του είδους τις επενδύσεις των φορολογουμένων. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, όλες οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για:
  • Δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν.
Κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου, καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.
Για τα δάνεια προς πελάτες (ιδιώτες και επιχειρήσεις) διαβιβάζονται μεταξύ άλλων:
  • ΑΦΜ του δανειολήπτη.
  • Αριθμός δελτίου ταυτότητας ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γέννησης και διεύθυνση κατοικίας δανειολήπτη, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ.
  • Το είδος του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό).
  • Ημερομηνία χορήγησης του δανείου.
  • Νόμισμα τήρησης του δανείου.
  • Ενδειξη δανείου πρώτης κατοικίας.
Για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν διαβιβάζονται:
  • Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού.
  • Αριθμός και υπόλοιπο λογαριασμού.
  • Ονοματεπώνυμο τρίτου, σε σχέση με τον δικαιούχο και τους συνδικαιούχους του λογαριασμού, πληρωτή ή δικαιούχου.
  • Ποσό συναλλαγής.
Επίσης διαβιβάζονται στοιχεία για:
  • Αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι.
  • Υπαρξη θυρίδων.
  • Αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.
Οσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες, ζητούνται στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές καρτών που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τις συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδος, τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι: αριθμός κάρτας, ημερομηνία συναλλαγής, αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ για την περίοδο αναφοράς βάσει της ημερομηνίας επεξεργασίας της συναλλαγής, ΑΦΜ επιχείρησης (φορέα).
Κώστας Τσαχάκης

1 comment:

  1. ετσι πρέπει να ειναι να μη ξ.εφεύγει μύγα

    ReplyDelete