Monday, July 4, 2011


ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Θύελλα για τις δηλώσεις Γιούνκερ

Σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκαλούν οι δηλώσεις Γιούνκερ περί περιορισμού της ελληνικής κυριαρχίας ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων αλλά και της άφιξης ευρωπαίων "κομισάριων".

Θύελλα για τις δηλώσεις Γιούνκερ
Στο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος που αντικρούοντας τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσε με νόημα: "Η κυριαρχία έχει περιοριστεί από τη στιγμή που η Ελλάδα βρέθηκε στην τραγική κατάσταση, πριν από δυο χρόνια και χρειάστηκε να γίνει η πολύ μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς του κ. Παπανδρέου για να διασωθεί η χώρα" είπε ο κ. Πετσάλνικος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
"Προκειμένου να διασωθεί η χώρα, υπήρξε το πρόγραμμα στήριξης που έθετε συγκεκριμένους όρους. Στόχος μας πρέπει να είναι να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση, εξυγιαίνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μην ξαναζήσει μελλοντικά η χώρα τέτοιες καταστάσεις".
"Την απορρίπτουμε άνευ σχολίων" απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Γιούνκερ και θύμισε τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, στις 18 Μαΐου ότι "Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα".
Επίσης σημείωσε ότι περιμένει την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην συγκεκριμένη δήλωση του κ. Γιούνκερ. "Εκτός αν τη θέση της κυβέρνησης την εκφράζει ο συνταγματολόγος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος -όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ- σήμερα το πρωί υπογράμμιζε ότι "αν οι Έλληνες δεν πάρουν τις αποφάσεις, πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι", είπε ο κ. Μιχελάκης.
Στόχος μας πρέπει να είναι να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Στόχος μας πρέπει να είναι να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Στο μεταξύ, τις δηλώσεις Γιούνκερ σχολίασε και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, όπου αναφέρεται ότι "η εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι καινούργιο στοιχείο. "Σε μεγάλο βαθμό, αυτό έγινε με την ψήφιση του Μάαστριχτ και θα γίνεται γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της και όχι για λόγους υποτέλειας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για "άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας" κάνει λόγο οΣυνασπισμός. "Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιούνκερ ισοδυναμεί με την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου", παρατηρεί.
Ντόρα: προσβλητικές οι δηλώσεις αλλά...
"Είναι αλήθεια ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ "προσβάλλουν" την εθνική μας υπερηφάνεια", σημειώνει η Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτοντας τα εξής: "Εάν φτάσαμε σήμερα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό οφείλεται σε δυο δυσάρεστες αλλά, δυστυχώς, απόλυτα υπαρκτές καταστάσεις: Πρώτον, στο γεγονός ότι η "επιτήρηση" και η συμμετοχή ειδικών από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα κατέστησαν αναγκαίες, από την σχεδόν πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περιβάλλεται, ως γνωστόν, από σχεδόν ολοκληρωτική αναξιοπιστία έναντι της Ευρώπης".
ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Για απώλεια εθνικής... κυριαρχίας προειδοποιεί τους Ελληνες ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή στη χώρα μας Ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus που κυκλοφορεί σήμερα ο κ. Γιούνκερ διαμηνύει ότι "η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά", τονίζοντας όμως ότι "δεν πρέπει να προσβάλουμε τους Ελληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε".
Προσθέτει δε ότι οι ίδιοι οι Ελληνες "δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη", ενώ όλες οι περιοχές της Ευρωζώνης θα αποστείλουν ειδικούς.
Κατά την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα επί σειρά ετών ωφελήθηκε από το ευρώ. "Με δική της υπαιτιότητα ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Ελληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση" συμπληρώνει. Αναφέρει επίσης ότι και το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν λειτουργεί "σε πλήρη έκταση".
Επίσης υποστηρίζει ότι "απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μια λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής ''Τρόιχαντ''".
Πρόκειται για την Αρχή καταπιστευτικής διαχείρισης, που είχε διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων της πρώην DDR μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990.
Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει πεπεισμένος ότι η νέα προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα θα επιτύχει. "Το πακέτο μέτρων, με το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα, θα φέρει και τη λύση στο πρόβλημα της χώρας" δηλώνει στο Focus. Υπογραμμίζει επίσης ότι η χώρα χρειάζεται "ενέσεις" ανάπτυξης και πως το αναπτυξιακό της δυναμικό θα πρέπει να επεκταθεί. "Προς τούτο πρέπει να συμβάλουν και επιχειρήσεις από άλλες χώρες της Ευρωζώνης" τονίζει χαρακτηριστικά.
Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει προσωρινά να παραιτηθεί από την υποχρέωση της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθούν στη Ελλάδα τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του μεριδίου από την Αθήνα.
Ο κ. Γιούνκερ ζητεί τέλος από τους Ελληνες "το μάξιμουμ της συνέπειας" και από τους Ευρωπαίους "το μάξιμουμ της αλληλεγγύης". Υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας, επικαλούμενος το παράδειγμα της αύξησης των μισθών στην Ελλάδα κατά 106,6% στο διάστημα 1999-2010. Και αυτό, μολονότι η οικονομία της χώρας δεν αυξήθηκε με ανάλογο ρυθμό. "Η εισοδηματική πολιτική εξετράπη χωρίς να λάβει υπόψη την παραγωγικότητα", τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Καλίτερη θεωρώ μια ευρωπαική μερική επικυριαρχία της χώρας που σκοπεί να οργανώσει το φαύλο κράτος που από των χρόνων της ανεξαρτησίας του φυτοζωεί ,απο κόμματισμούς και συνδικαλισμούς που τόφεραν στο χείλος του γκρεμού.Τουλάχιστον εκόντες -άκοντες το μέλλον θα ανήκει στους νεοέλληνες διεπόμενους με κάποια άλλη νοοτροπία.

    ReplyDelete
  3. το πασοκ ητο και είναι πασης Ελλάδος πρόβλημα.Ανεξάρτητα απο καλές η κακές συνήθειες που κληρονόμησε η φυλή, το κόμα του σοσιαλισμού οδήγησε την χώρα εν πολοίς στα χάλια που βρίσκεται.Επομένως.......

    ReplyDelete