Tuesday, June 28, 2011


ΟΛΙ ΡΕΝ

Χωρίς Μεσοπρόθεσμο, χρεοκοπία

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την άμεση χρεοκοπία είναι η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος από την ελληνική βουλή, διεμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

«Μια σημαντική πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η πραγματική επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο κ. Ρεν.
«Μια σημαντική πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η πραγματική επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο κ. Ρεν.
Παράλληλα, ο κ. Ρεν επέκρινε αυτούς που μιλούν για άλλες λύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει "σχέδιο Β" για την Ελλάδα, και ζήτησε για άλλη μια φορά εθνική συναίνεση, προκειμένου η χώρα να επιτύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
"Πιστεύω ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που έρχονται από διαφορετικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εισακουστούν", είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. "Είναι σημαντικό να χτίσουμε μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και μια διακομματική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης".
Επίσης, ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως τη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και εξέφρασε την στήριξή του στα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
"Μια σημαντική πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η πραγματική επιχειρηματικότητα", ανέφερε. "Για αυτό το λόγο, στηρίζω τον στόχο της κυβέρνησης να αναμορφώσει και να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα από το ερχόμενο φθινόπωρο".
Ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών με έναν ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο.
Στο μεταξύ υπενθυμίζουμε ότι χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν "σχέδιο Β" για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, στην περίπτωση που η ελληνική βουλή καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μην επιτρέποντας στην Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση δανείου με χρήματα από Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές της ευρωζώνης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, έχοντας ήδη απορρίψει τη χορήγηση ενδιάμεσου δανείου (bridge loan) για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Ο πιο πιθανός τρόπος θα ήταν η επιμήκυνση του δανείου, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο ανώνυμο παράγοντα, χωρίς όμως να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες. "Το βρίσκω δύσκολο να μην βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός που να μην ήταν πρόθυμος να διευκολύνει την Ελλάδα", ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο.

1 comment:

  1. δημιουργείται η εντύπωση πως ο επί των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ είναι αυστηρός προς την Ελλάδα, θέτοντας τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου προ διλλημάτων .Τούτο το φαινόμενο δημιουργεί αρνητικές αποψεις στον κόσμο.

    ReplyDelete