Sunday, June 26, 2011


Έντυπη Έκδοση 

ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

Ιερά εξέταση για τον Αντώνη

«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να χαίρεται, γιατί εάν ήμουν εκεί θα του ζητούσα να εγκαταλείψει επειγόντως την αρνητική του στάση». Η δήλωση ανήκει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δεν παρέστη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, καθώς επέλεξε να παραστεί στην παρέλαση της εθνικής εορτής της χώρας του, στο Λουξεμβούργο.
Η απουσία του προέδρου του Eurogroup, όμως, δεν διέσωσε τον αρχηγό της Ν.Δ., που επί τρεισήμισι ώρες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω της άρνησής του να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Κάποιοι κατάλαβαν ότι έχουμε δίκιο, οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους απόψεις» δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, διαπιστώνοντας ουσιαστικά ό,τι δεν βρήκε ευήκοα ώτα, αν και φρόντισε να έχει πιο στρογγυλεμένες τοποθετήσεις απ' ότι επί ελληνικού εδάφους. Τόνισε ότι συμφωνεί με τους στόχους και τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
«Ξανασκέψου αυτά που είπαμε» φέρεται να του διεμήνυσε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε αυστηρό ύφος τον κάλεσε επειγόντως να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν ήταν η μόνη...
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τον κατηγόρησε για «κομματική και κοντόφθαλμη πολιτική», ενώ έντονες πιέσεις άσκησαν ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρσι Μπούτσεκ...
«Τι ακριβώς θέλεις;» τον ρώτησε κάποια στιγμή η γερμανίδα καγκελάριος και ο αρχηγός της Ν.Δ. πρότεινε τη στήριξη για την ανάπτυξη της Ελλάδας μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Για να εισπράξει την απάντηση ότι η ΕΚΤ είναι ήδη πολύ εκτεθειμένη στα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κατέχει περί τα 45 δισ. ευρώ. Πιο μετριοπαθής ήταν η στάση ηγετών από την Ουγγαρία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς να αμβλύνουν τις εντυπώσεις.
Τα μηνύματα ότι προετοιμαζόταν μια διαδικασία ιεράς εξέτασης για τον Αντ. Σαμαρά είχαν φανεί προ της συνόδου του ΕΛΚ. Ο Εντ. Στόιμπερ, συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το δικό μας συντηρητικό αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για τη μιζέρια του χρέους. Είναι παρανοϊκό το ότι, ειδικά αυτό το κόμμα, βγάζει τον κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα λιτότητας». Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του κόμματος της Χριστανοκοινωνικής Ενωσης, CSU, της Βαυαρίας, είχε προαναγγείλει ότι θα συζητηθεί η στάση της Ν.Δ. και η άρνηση του προέδρου της να προσφέρει συναίνεση. Ο Μ. Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, είχε καλέσει τους «κομματικούς φίλους στην Ελλάδα» να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα και «να ξεχάσουν προς στιγμήν τους κομματικούς τακτικισμούς». Ο Ελμαρ Μπροκ, χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, κάλεσε τη Ν.Δ. να σταματήσει τα πολιτικά τερτίπια και, όπως δήλωσε επικαλούμενος συζητήσεις με ορισμένους στη Ν.Δ., αποκόμισε την εντύπωση ότι «δεν έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται».
Αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σέρνουν το τελευταίο διάστημα έναν χορό δημοσιευμάτων, που βάζουν στο στόχαστρο τη Ν.Δ. «Μπαμπούλα της Ευρώπης» αποκάλεσε το «Der Spiegel» τον Αντ. Σαμαρά και θεωρεί ότι «σαμποτάρει την αλλαγή νοοτροπίας που ζητούν Ε.Ε. και ΔΝΤ». Οπως αναφέρει, «αντί να στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου στην πιο δύσκολη στιγμή και να βάλει μπροστά το συμφέρον της χώρας, βάζει μπροστά τα δικά του συμφέροντα και ζητάει εκλογές». Ακόμη πιο σκληρό ήταν το ολοσέλιδο δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung», που χαρακτήρισε τον αρχηγό της Ν.Δ. «κερδοσκόπο της κατάρρευσης» και επεσήμανε: «Ο 60χρονος Σαμαράς κατάφερε τον περασμένο χρόνο να γίνει το σύμβολο ενός ανεύθυνου και εγωιστή πολιτικού άνδρα. Η άρνησή του να στηρίξει το πρόγραμμα περικοπών έχει φέρει σε δύσκολη θέση ακόμα και τους συντηρητικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη...»
Και όπως φαίνεται το σκληρό πρέσινγκ θα έχει και συνέχεια, σε άλλο γήπεδο. Ο Αντ. Σαμαράς έχει προσκληθεί από την ευρωομάδα του ΕΛΚ να μιλήσει στο Στρασβούργο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

1 comment:

  1. εκβιασμός στον εκβιασμό από όλους τους συντηρητικούς της ΕΕ, για την αποδοχή της λάθους πολιτικής ,την οποία επέβαλαν στον σοσιαλιστή πρωθ/ργό της χώρας, χρεώνοντας την με το 2ο πρόγραμμα.Είναι ακατανόητο πως δουλεύει σήμερα το κέντρο των Βρυξελών,μα πιστεύω πως ξέφυγαν όλοι του λόγου των ιδρυτών της ΕΕ. Τα διλήμματα δεν έχουν θέση στα συμβούλια ,θέση έχει η λογική της ισότητας και της συνδρομής που συνάδει την ενότητα της Ευρώπης. Η οιαδήποτε άλλη πολιτική που ευνοεί τον βορρά σε βάρος του νότου ζημιά προκαλεί στο όλο οικοδόμημα.Ας σκεφθούν πως οι άνθρωποι δεν είναι χαρτονομίσματα και τραπεζιτικές εγγραφές.

    ReplyDelete