Monday, June 13, 2011


Ευρωαμερικάνοι καλό... κουράγιο
Την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ δεν έκρυψαν τη βαθιά τους ανησυχία για την κρίση στη χώρα μας και τις συνέπειές της.
"Η" 11/6
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα ΓράμματαShare

Του Ευτύχη Παλλήκαρη
Αυτή τη φορά η συνάντηση κορυφής Ομπάμα - Μέρκελ είχε κατά βάση ένα θέμα, που απειλεί με παρενέργειες την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια οικονομία: το «ελληνικό ζήτημα»... Ίσως να ήταν η κορυφαία πράξη του δράματος στη διεθνή σκηνή, με φόντο τα σενάρια για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το αβέβαιο μέλλον της Eυρωζώνης αλλά, κατά τα φαινόμενα, και τις επαπειλούμενες παρενέργειες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Την ίδια ώρα, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η πέμπτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας και το νέο πακέτο διάσωσης ύψους ακόμα και 100 δισ. ευρώ γινόταν ένα «κουβάρι», με την εμπλοκή ηγετών, κυβερνήσεων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τραπεζών. Κι αυτό, ενώ στην Ελλάδα στο κυβερνητικό κόμμα εξελισσόταν μια συζήτηση γεμάτη... «κόκκινες γραμμές» από υπουργούς και βουλευτές, που έθεταν εν αμφιβόλω την έκβαση του όλου εγχειρήματος.
Πίσω στην Ουάσινγκτον, όμως. Την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψαν τη βαθιά τους ανησυχία για την κρίση στη χώρα μας και τις συνέπειές της. Η συνάντησή τους έδειξε πως το πρόβλημα έχει να κάνει όχι απλά με το χρέος της Ελλάδας αλλά με την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και γενικότερα με την εκδήλωση μιας «παγκοσμιοποιημένης κρίσης» χωρίς προηγούμενο στη διεθνή οικονομία. Δεν ήταν και λίγο ο Μπ. Ομπάμα να δηλώνει «πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα ασκήσει τον ηγετικό της ρόλο και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».
Ευρωαμερικάνοι καλό... κουράγιο
Πρόσκληση για αναδιάταξη
Ο Μπ. Ομπάμα, μάλιστα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται under the gun (υπό την απειλή) των διεθνών αγορών και κάλεσε τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, κάνοντας έμμεσα αναφορά για αναδιάταξη χρέους. Πάντως, και οι δύο ηγέτες έθεσαν τον πήχυ των απαιτήσεων ψηλά, συνδέοντας το όποιο πρόγραμμα σωτηρίας με την πιστή εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση του προγράμματος εξυγίανσης. Στο περιθώριο της συνάντησης, το πρόβλημα συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Σόιμπλε και Γκάιτνερ.
Ήταν κατά γενική ομολογία μία προσέγγιση δύο δυνάμεων που αντιμετωπίζουν με διαφορετική στρατηγική οπτική τα οικονομικά δεδομένα και με έντονο ανταγωνιστικό παρελθόν. Όμως, το μέγεθος της κρίσης στις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια αλλά και η συνειδητοποίηση από το Βερολίνο ότι «η Ευρώπη είναι μέρος της ταυτότητας της Γερμανίας» φαίνεται να δημιουργούν νέο πλαίσιο συνεργασίας. Πάντως, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης έσπευσε να δηλώσει ότι ο Ομπάμα έμεινε κατ' ουσίαν ο μόνος υποστηρικτής του Ελληνα πρωθυπουργού...
«Αξιότιμε πρόεδρε...»
«Αξιότιμε πρόεδρε, αξιότιμοι ομόλογοι, επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη γερμανική θέση για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας...».
Ήταν η αρχή της επιστολής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε προς τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με τη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος για «την πρώτη μη ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη» διαγράφεται πραγματικός. Η δραματική σε τόνο επιστολή του κ. Σόιμπλε φαίνεται ότι λειτούργησε ως καταλύτης για ένα νέο γύρο κρίσιμων διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή τη φορά με την πρόταση για εμπλοκή ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων.
«Λεφτά σε τρύπιο βαρέλι»
Παράλληλα, στη Γερμανία η πολιτική σκηνή έπαιρνε φωτιά. Η κ. Μέρκελ, με την επιστροφή της στο Βερολίνο, συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της (CDU). Το ίδιο πράττουν και τα άλλα σύμμαχα κόμματα, το CSU της Βαυαρίας και το Φιλελεύθερο Κόμμα (FPD). Οι συζητήσεις θύμιζαν το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του... ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τρίτη. Βουλευτές έριχναν προτάσεις του τύπου «ρίχνουμε λεφτά σε τρύπιο βαρέλι», την ώρα που άλλοι υποστήριζαν εκ νέου τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Δύο μέρες μετά, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε έπαιρναν τη συναίνεση των βουλευτών του κόμματός τους για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι θα έπαιρνε υπόψη και τις αντίθετες απόψεις και εφόσον οι βουλευτές πήραν τη διαβεβαίωση ότι και οι ιδιωτικές τράπεζες θα εμπλακούν στο νέο σχέδιο. «Πρόκειται για το μέλλον της Νομισματικής Ενωσης, πιθανώς για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης αλλά και της γερμανικής οικονομίας», δήλωνε ο χριστανοδημοκράτης βουλευτής Χ. Μίχελμπαχ, ενώ και ο υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ (του Φιλελεύθερου Κόμματος) εξέπληττε πολλούς, δηλώνοντας πως «πρέπει να σταθούμε πλάι στο ευρώ.
Η απόφασή μας αφορά τη σταθεροποίηση του νομίσματος». Όλα αυτά με φόντο ένα πρωτοφανές μπαράζ δημοσιευμάτων -από τον der Spiegel μέχρι την Bild- που βρέθηκαν σε περίπου κοινό μετερίζι... Δεν πέρασε, βεβαίως, αναξιοποίητη και η φωτογραφία-πρόκληση από συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα, την περασμένη Κυριακή, με τα αστέρια της Ε.Ε. και τον αγκυλωτό σταυρό στη μέση. Καθημερινά είναι πλέον και τα δημοσιεύματα για τα του οίκου μας -από τις συντάξεις-μαϊμού μέχρι τη συνταξιοδότηση 4.500 υπερηλίκων που έχουν προ πολλού αποδημήσει εις Κύριον.
«Πείτε την αλήθεια»
Το «ελληνικό ζήτημα» κυριάρχησε και στις συζητήσεις στην Ευρωβουλή, στο Στρασβούργο, και μάλιστα η συζήτηση πήρε απροσδόκητη τροπή -δείγμα και αυτή του διαφορετικού μήκους κύματος με το οποίο στέλνονται τα πολιτικά μηνύματα στην Αθήνα. Ήταν λίγο πριν από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης όταν δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ ,απευθυνόμενοι στο Ζ. Μπαρόζο, με αφορμή την κινητοποίηση των «αγανακτισμένων», ζητούσαν αλλαγή πλεύσης της Ε.Ε. προς τη χώρα μας.
«Στην αξιολόγηση των πολιτικών, που εισηγείται και εφαρμόζει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης οι συμπολίτες μας, μας λένε: Δείτε ποια είναι τα όρια μας», είπε ο κ. Πανανικολάου, ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Καμιά πολιτική δεν είναι βιώσιμη χωρίς στήριξη ή έστω ανοχή της κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια πολιτική που ουσιαστικά συνοψίζεται στο δίλημμα: εξουθενωτική λιτότητα ή χρεοκοπία. Αυτή η πολιτική χρειάζεται επειγόντως σοβαρές αλλαγές και διορθώσεις». Αυτό που ίσως δεν περίμεναν ήταν η οξεία απάντηση Μπαρόζο: «Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια στο λαό και να πουν στους πολίτες ποιες θυσίες ακριβώς χρειάζονται... Πρέπει να παρθούν οδυνηρά μέτρα στην Ελλάδα για να μπορέσει να βγει από την κρίση χρέους».
Καθυστερήσεις
Ούτε, βεβαίως, οι καθυστερήσεις στη χώρα μας για τις διαδικασίες υιοθέτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος περνούν απαρατήρητες. Όταν έγινε λόγος για δημοψήφισμα στο Υπουργικό της περασμένης Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπ. Τράα, μιλώντας στο συνέδριο των FT στην Αθήνα, δήλωνε αντίθετος με τυχόν δημοψηφισματικές λύσεις, γιατί «η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου»...
Πιέσεις και... ανησυχίες
Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη έφταναν τα μηνύματα από τις θυελλώδεις αναμετρήσεις της προηγούμενης μέρας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις συγκρούσεις σε επίπεδο υπουργών, ένα 24ωρο πριν. Η δυσπιστία για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τη φερεγγυότητα των εγχώριων δεσμεύσεων συνοδεύτηκε από ένα μπαράζ ασφυκτικών πιέσεων για συναίνεση προς τον αρχηγό στης ΝΔ Α. Σαμαρά, που το ίδιο διάστημα περιόδευε σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Το κλίμα για στήριξη και από τη ΝΔ του Μεσοπρόθεσμου, που επικρατεί μέσα στους κόλπους του ΕΛΚ, εκδηλώθηκε με τη γραπτή δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Φ. Φιγιόν. Ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκαν ο Χ. Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο.

No comments:

Post a Comment