Tuesday, June 28, 2011

ημερισια

«Τι θα ήταν σήμερα οι Γερμανοί χωρίς τον Ομηρο;»
«Τι θα ήταν σήμερα οι Γερμανοί χωρίς τον Ομηρο;»
Οι Ελληνες σοκάρονται από τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που ζητούν να πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της, υπάρχουν όμως και οι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί. Εκείνοι που πραγματικά θέλουν να βοηθηθεί από την Ε.Ε. η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι αυτό επιτάσσουν και τα συμφέροντα της Γερμανίας
"Η" 25/6
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα ΓράμματαShare

Του Γιώργου Δελαστίκ

Αβυσσο ανάμεσα στους λαούς της Γερμανίας και της Ελλάδας έχει προκαλέσει η κρίση χρέους της χώρας μας και η στάση απέναντι στο πρόβλημα τόσο της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας όσο και πρωτίστως των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Από τη μία πλευρά, η παρουσίαση στη γερμανική κοινή γνώμη των Ελλήνων ως παράσιτων που ζουν από τα δανεικά του Βερολίνου. Από την άλλη, η αναβίωση της εικόνας των Γερμανών ως επίδοξων επικυρίαρχων της Ευρώπης που υλοποιούν με οικονομικά μέσα την κατάκτηση της ηπείρου που αποπειράθηκε ανεπιτυχώς με στρατιωτικά μέσα η ναζιστική Γερμανία.
Οι Ελληνες σοκάρονται από τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που ζητούν να πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της για να ξεχρεώσει ή από γερμανικά δημοσιεύματα και γελοιογραφίες που βάζουν πωλητήριο στον Παρθενώνα. Οι Γερμανοί παθαίνουν αποπληξία από τα πλακάτ διαδηλωτών στο Σύνταγμα που εμφανίζουν τον αγκυλωτό σταυρό φτιαγμένο με τα κίτρινα αστέρια της Ε.Ε. στο μπλε φόντο της σημαίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σήμερα πλέον ο αντιγερμανισμός φαίνεται στην ελληνική κοινωνία. Αγκαλιάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα και κυριαρχεί σε ανθρώπους κάθε πολιτικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης. Εχει ήδη ξεπεράσει σε εύρος και ένταση τον παραδοσιακό αντιαμερικανισμό των Ελλήνων! Αντιστοίχως, το ίδιο έκδηλη είναι η περιφρόνηση και η οργή της μεγάλης πλειονότητας των Γερμανών εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι τους βρίζουν και τους θεωρούν «κατακτητές» της Ελλάδας αντί να είναι γεμάτοι ευγνωμοσύνη προς τη Γερμανία που έσωσε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία.
Οι άλλες φωνές
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί. Εκείνοι που πραγματικά θέλουν να βοηθηθεί από την Ε.Ε. η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι αυτό επιτάσσουν και τα συμφέροντα της Γερμανίας, αλλά και εκείνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ή στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι ως εκ της θέσεώς τους από καιρό σε καιρό λένε υποκριτικά και καμιά καλή κουβέντα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανακάμψει οικονομικά.
Είναι σίγουρα παρηγορητικό να βλέπει κανείς π.χ. τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει στην εβδομαδιαία σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Die Zeit: «Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα δεν είναι ένοχοι για την αθλιότητα». Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης συνεχίζει: «Το πρόβλημα είναι ότι τώρα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης άνθρωποι που δεν είναι υπεύθυνοι γι' αυτήν. Είναι δύσκολο για μας ακόμη και να φανταστούμε τι βάρος πρέπει να σηκώσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνες», τονίζει. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξηγεί γιατί διαφωνεί ριζικά με την πολιτική της δεξιάς γερμανικής κυβέρνησης: «Η Μέρκελ ελπίζει ότι χώρες όπως η Ελλάδα θα σταθεροποιηθούν μόνο αν σφίξει αρκετά τις βίδες της λιτότητας για επαρκές χρονικό διάστημα. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και των αντιευρωπαϊκών αισθημάτων και ψήφων. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Χωρίς την ελπίδα ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα, κανένα έργο δεν παράγεται και καμιά στράτευση δεν επιτυγχάνεται», υπογραμμίζει χωρίς περιστροφές.
Το μεγαλείο του Σμιτ
Εντελώς άλλης κουλτούρας, σε θετική κι αυτό για την Ελλάδα κατεύθυνση, είναι άρθρο του πρώην καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο φύλλο της Die Zeit που κυκλοφόρησε προχθές. Ο υπερ-ενενηντάχρονος πλέον πρώην καγκελάριος, ο οποίος διατηρεί πλήρη διαύγεια πνεύματος και είναι και εκδότης της εφημερίδας αυτής, ανήκει στη γενιά των πολιτικών που έχουν ζήσει το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το ναζισμό γι' αυτό και είναι αταλάντευτος σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τάσσεται αναφανδόν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί δραστήρια. Αυτό ισχύει ακόμη και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής των δανειστών της. Ακόμη και τότε -και κυρίως τότε!- θα είναι αποφασιστικό η Ευρώπη να θέσει πάλι σε κίνηση την ελληνική οικονομία», γράφει ο Χέλμουτ Σμιτ. Με την πείρα του πολιτικού ηγέτη που έχει επίγνωση του τι μπορεί να γίνει όταν κινητοποιούνται οι μάζες, ο Σμιτ εστιάζει αλλού την προσοχή του: στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Ελλήνων στις πλατείες.
«Δώστε ελπίδα»
«Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκαλεί ανησυχία σε όλες τις πλευρές είναι η βαθιά αναταραχή που επικρατεί στον ελληνικό πληθυσμό», επισημαίνει ο πρώην καγκελάριος και εφιστά την προσοχή όλων στο τι είδους πρόγραμμα πρέπει να καταρτίσουν. «Γι' αυτό η Ελλάδα -ακόμη και στην ακραία περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας- χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, πέρα από την οικονομική βοήθεια. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να είναι προσανατολισμένο σε κατευθυντήριες ιδέες όπως απασχόληση, παραγωγικότητα και λαϊκά εισοδήματα», υπογραμμίζει.
«Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ανοίγει στους Ελληνες πολίτες μια προοπτική ευημερίας», τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ο Χέλμουτ Σμιτ. Συγκινητικό πραγματικά είναι το κλείσιμο του άρθρου του. Αποπνέει βαθύ σεβασμό για την Ελλάδα και την προσφορά της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. «Αυτές τις ημέρες που γίνεται διαρκώς λόγος για δισεκατομμύρια, πρέπει να παίξουν ρόλο και δυόμισι χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας -και της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού βασίζεται στα έργα μεγάλων Ελλήνων. Χωρίς τον Ομηρο, χωρίς τον Ευριπίδη, χωρίς το Σοφοκλή -τι θα ήμασταν εμείς χωρίς αυτούς; Χωρίς το Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη; ΄Η χωρίς τον Περικλή; Κάποιες από τις σημερινές κορυφαίες δυνάμεις στην Αθήνα μπορεί να είναι διεφθαρμένες, αλλά οι πρόγονοί τους και η ιστορία τους αξίζουν σεβασμό. Οποιος έχει βιώσει μια φορά στη ζωή του το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ή την Ακρόπολη, αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ», γράφει.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«Να πληρώσουμε!»
O σοσιαλδημοκράτης και τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρικ κάνει κι αυτός μια σοβαρή παρέμβαση στο θέμα, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit: «Οι Ελληνες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους ότι η κυβέρνησή τους και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν να τους προτείνουν εκτός από ένα πρόγραμμα λιτότητας και κάποια προοπτική», τονίζει ευθύς εξαρχής και προχωρεί στην ουσία:
«Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να απελευθερωθεί από τις συμφορές της... Μια "ήπια" αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειάς του ή της μείωσης του επιτοκίου δίνει μόνο μια σύντομη ανάσα. Δεν πρόκειται πλέον για το "αν" θα γίνει μια πραγματική ελάφρυνση του χρέους, αλλά το "πώς"... Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί να βελτιώσει την οικονομική αποδοτικότητά της, ώστε να μπορέσει να μπει σε έναν σταθερό αναπτυξιακό δρόμο, να ελαττώσει τα τεράστια εμπορικά της ελλείμματα και να πετύχει κρατικά έσοδα που θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση του χρέους», υποστηρίζει ο Πέερ Στάινμπρικ.
Ο τέως υπουργός των Σοσιαλδημοκρατών είναι σαφής απέναντι και στους συμπατριώτες του:
«Η σταθερότητα της Ευρωζώνης, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η Ευρώπη στον 21ο αιώνα ως περιοχή ειρήνης και ευημερίας πρέπει να έχει μεγάλη αξία σε μας τους Γερμανούς», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Θα μας κοστίσει κάτι. Από τη στιγμή που σε είκοσι χρόνια προσφέραμε για τη γερμανική επανένωση, η οποία δεν θα υπήρχε χωρίς αυτή την Ευρώπη κάπου 2 τρισ. ευρώ, δεν αξίζει για μας η Ευρώπη ούτε καν το ένα εικοστό αυτού του ποσού κατανεμημένο σε αρκετά χρόνια;». Αξίζει τον κόπο να πληρώσουμε, λέει πολύ απλά ο Στάινμπρικ γιατί εμείς είμαστε οι μεγάλοι ωφελημένοι από την Ε.Ε.

No comments:

Post a Comment