Tuesday, June 7, 2011


ύ καταγγέλλει η ΝΔ
Την ίδια ώρα, η Ελ. Παπαδημητρίου άφηνε και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει θετική ψήφο στο Σχέδιο, ενώ ο Σ. Χατζηγάκης ζητούσε σύγκληση της Κ.Ο., ώστε να αποφασίσει αυτή τη στάση του κόμματος στη Βουλή
"Η" 7/6
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα ΓράμματαShare

Του Δημήτρη Τσιούφου

Σε αντιπαράθεση υψηλών τόνων, παραμονές της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή και της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, οδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις η ΝΔ, καταγγέλλοντας χθες προσπάθεια εκβιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία της με την τρόικα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως είναι αδιαπραγμάτευτη η... επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Την ώρα, όμως, που η Λ. Συγγρού καθιστούσε σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, θέτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της, η Ελ. Παπαδημητρίου άφηνε και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει θετική ψήφο στο Σχέδιο, ενώ ο Σ. Χατζηγάκης ζητούσε σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να αποφασίσει αυτή τη στάση του κόμματος στη Βουλή.
Αδιέξοδο
Το στίγμα της αντιπαράθεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση έδωσε χθες ο εκπρόσωπός της που έκανε λόγο για «εκβιαστικό δίλημμα» και διερωτήθηκε: «Μπορεί, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και θα φταίει η ΝΔ γι' αυτό; Δεν θα φταίνε εκείνοι που οδήγησαν τα πράγματα σε ένα τέτοιο αδιέξοδο; Πόσες φορές ακόμα θα τεθεί το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα;».
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο κ. Μιχελάκης και για το τηλεοπτικό σποτ που βγήκε στον «αέρα» το Σάββατο και αναφέρεται στους 20 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Λένε, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ ότι «στους 20 μήνες που πέρασαν έγιναν όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στο διάστημα αυτό χάθηκαν όσα κερδήθηκαν χρόνια ολόκληρα». Μιλούν, πρόσθεσε «για μια χώρα που κινείται με ορμή προς τα εμπρός. Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν κινείται προς τα εμπρός. Τα πάντα είναι σήμερα χειρότερα απ' ό,τι πριν 20 μήνες».
Η νέα επιθετική τακτική της Λ. Συγγρού απέναντι στην κυβέρνηση συνδυάστηκε με τις πρώτες «γέφυρες» προς την πλευρά των «αγανακτισμένων», με το Γ. Μιχελάκη να κλείνει «πονηρά» το... μάτι προς τους πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες. Θα ήταν ανοησία και αυθάδεια, είπε, «να πει κάποιος ότι θεωρεί αυτούς εν δυνάμει ψηφοφόρους του. Οι διαμαρτυρίες στις πλατείες είναι ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες, όμως όλοι γνωρίζουν και ποιοι είναι εκείνοι που ψήφισαν 'ναι' και ποιοι ψήφισαν «όχι» στο Μνημόνιο». Και ενώ ο Αντ. Σαμαράς πηγαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει στους Ζ. Μπαρόζο, Χ. Βαν Ρομπάι και Β. Μαρτένς γιατί δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, η Ελ. Παπαδημητρίου έδειξε και πάλι έτοιμη να υπερβεί την κομματική πειθαρχία ψηφίζοντας θετικά στη Βουλή, με προφανές «τίμημα» τη διαγραφή της από τη ΝΔ.
«Κόκκινες γραμμές» 
Η βουλευτής Αργολίδος εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει, όπως λέει, πάνω από κόκκινες γραμμές τη συνείδησή της, τονίζοντας στους συνομιλητές της πως θα ψηφίσει σύμφωνα με αυτή, αφού διαβάσει τα κείμενα και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, ενώ φέρεται να αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ετέθη (έμμεσα) από το Γ. Μιχελάκη ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ταυτόχρονα ο Σ. Χατζηγάκης, που έχει ταχθεί επιμόνως υπέρ της συνεννόησης των κομμάτων, ζήτησε πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου τη σύγκληση της Κ.Ο. της ΝΔ για «να ακουστούν οι απόψεις των βουλευτών, να γίνει μια συζήτηση και να αποφασιστεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί από το κόμμα».
Νομίζω, πρόσθεσε «ότι σωστά η Ν.Δ. ήταν εναντίον του Μνημονίου. Σήμερα, όμως, θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με ένα διαφορετικό μάτι, διότι δεν είναι το ζήτημα Μνημόνιο και αντιμνημόνιο. Είναι αν θα προχωρήσουμε κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν την αναδιάρθρωση της οικονομίας ή δεν θα τα κάνουμε». Εγώ, κατέληξε, «δεν θα το ψηφίσω. Θα κάνω ό,τι λέει το κόμμα μου. Να γίνει, όμως, μια Κοινοβουλευτική Ομάδα».   πηγή  ημερησία

No comments:

Post a Comment