Friday, June 3, 2011

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ
Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο τους όρους του νέο δανείου προς την Ελλάδα, καθώς και του νέου τριετούς «Μνημονίου» που θα το συνοδεύει.
Σημειώνεται ότι για τα παραπάνω επήλθε μια αρχική συμφωνία χθες βράδυ κατά τη διάρκεια του «μικρού» Eurogroup, η οποία φέρεται να προβλέπει νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής διάρκειας έως τα μέσα του 2014 και πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη - μίας χρηματοδότησης, όμως, που το ύψος της δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία επήλθε αργά τη νύχτα της Τρίτης στη συνεδρίαση του «μικρού» Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC).

Το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα περιλαμβάνει και μία μορφή εμπλοκής των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων, σε ήπια ωστόσο μορφή και περιορισμένη έκταση, προκειμένου να μην προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο που θα ενεργοποιούσε τα CDS.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα περιλαμβάνει και μία μορφή εμπλοκής των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων, σε ήπια ωστόσο μορφή και περιορισμένη έκταση, προκειμένου να μην προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο που θα ενεργοποιούσε τα CDS. Το πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο της εθελοντικής διακράτησης ομολόγων, που λήγουν έως το 2014, μία εκδοχή που φαίνεται πλέον να αποδέχεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τελική μορφή αυτής της διακράτησης, καθώς και το ποσό του νέου διεθνούς δανεισμού προς τη χώρα μας είναι το αντικείμενο των θερμών διαβουλεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείτο το Reuters απέφυγαν να δώσουν στίγμα για το ύψος του δανείου, υπενθύμιζαν ωστόσο πως το πρόγραμμα θα καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, έχοντας ως δεδομένο πως η χώρα μας δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ούτε το 2011, ούτε το 2012. Οι δε πληροφορίες των τελευταίων ημερών τοποθετούσαν το ύψος του νέου δανείου από τα 35 έως τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις από την πλευρά της Αθήνας για επιθετικές αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, ενδεχομένως ακόμη και για υποθήκευση δημόσιας περιουσίας, ωστόσο όπως επιβεβαίωναν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες χθες, δεν θα εκχωρηθεί η διαχείριση των ιδιωτικοποιήσεων σε ξένο μάνατζμεντ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε το πρώτο στίγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων χθες, παραμονή της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας ότι «ένα νέο πακέτο βοήθειας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για το ελληνικό χρέος», αλλά σπεύδοντας να προσθέσει επίσης πως τα πάντα θα κριθούν με βάση την έκθεση της τρόικας. Θέτοντας, δε, ξεκάθαρα και το πλαίσιο της όποιας συμφωνίας, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει «ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ έδειξε και πάλι ως καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση συνολικής λύσης στην ελληνική κρίση το τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να προϊδεάσει για οτιδήποτε αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης από την τρόικα, αλλά διέψευσε ότι έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα για το ελληνικό ζήτημα. «Δεν έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup... τα δημοσιεύματα για συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα δεν ευσταθούν», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γερμανία.


ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Το μήνυμα Γιούνκερ ήρθε τη στιγμή που έχει ανοίξει ένα ακόμη εναλλακτικό σενάριο για τη διασφάλιση της διακράτησης ελληνικού χρέους, εκείνο της υποθήκευσης δημόσιας περιουσίας για έκδοση νέων ομολόγων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι κυβερνήσεις της ΕΕ ήδη διερευνούν το πώς η προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να υποθηκευτεί για την έκδοση κρατικών ομολόγων που θα διατεθούν σε τράπεζες. Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν. Σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείτο το Reuters, βάσει της εν λόγω πρότασης, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία, που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα.

Ο αντίλογος, ωστόσο, εδώ είναι ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να βρει αντίθετους τους ομολογιούχους που δεν επωφελούνται από αυτές τις εγγυήσεις, όπως η ΕΚΤ. Επίσης, άλλη ένσταση που προβάλλεται είναι ότι μια τέτοια υποθήκευση, θα εμπόδιζε ενδεχομένως και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επιτάχυνση του οποίου πιέζει την κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς οτιδήποτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για νέα έκδοση ομολόγων δεν μπορεί να πωληθεί στους επενδυτές.
«Είναι ένα πιθανό μέρος της λύσης, αν και δεν το θεωρώ ως τη μοναδική λύση», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters προσθέτοντας: «Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Ολες οι επιλογές είναι δύσκολες ή το λιγότερο προβληματικές. Το μόνο σαφές είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη».

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος επισημάνθηκαν και στη συνάντηση της Βιένης, όπου οι εκπρόσωποι της Γερμανίας επέμειναν να υπάρξει ένας βαθμός εμπλοκής και των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας - ήτοι, να συζητηθεί μια μορφή ήπιας αναδιάταξης του χρέους (reprofiling). Η εν λόγω προοπτική εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετη την ΕΚΤ, ωστόσο στις ενθαρρυντικές εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου εντάσσεται η άμβλυνση της στάσης των ευρωτραπεζιτών στην πιθανότητα επιμήκυνσης-εθελοντικής διακράτησης των ελληνικών ομολόγων.

1 comment:

  1. ο κ.ΓΑΠ,λογαριάζει και πορεύεται χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ελληνικός λαός, του οποίου εχασε την εμπιστοσύνη γιατί φάνηκε αδύνατος να τηρήσει τα υπεσχημένα στο πρώτο μνημόνιο.Τώρα δεν καταλαβαίνω πως δεσμεύει το μέλλον της χώρας για το δεύτερο ,ζητώντας περαιτέρω θυσίες .Γρίφος τα οικονομικά μας.

    ReplyDelete