Επισκόπηση τύπου | 28.06.2011
"Ο αντιρρησίας" Αντώνης Σαμαράς
«Ο αντιρρησίας», είναι ο τίτλος σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung (του Μίχαελ Μάρτενς) για τον Αντώνη Σαμαρά.
Στο άρθρο αναφέρεται η πολιτική διαδρομή Σαμαρά με ιδιαίτερη μνεία στη διένεξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ: «Ο Αντώνης Σαμαράς πυροδότησε όσο κανένας άλλος την εθνική υστερία…και το 1992, όταν ζήτησε το κλείσιμο των συνόρων προς την μικρή βαλκανική χώρα απεπέμφθη από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «(Ο Σαμαράς) λέει ότι δεν αντιτίθεται στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, ούτε στις ιδιωτικοποιήσεις, και υποστηρίζει τώρα ότι οι συνεχείς φορολογικές αυξήσεις οξύνουν περισσότερο την ύφεση.
Με τις θέσεις αυτές συμφωνούν και πολλοί ειδικοί, αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει η υποψία ότι γι’ αυτόν δεν μετράει η ουσία, αλλά επιδιώκει απλώς την εύνοια του εκλογικού σώματος στις επόμενες εκλογές.
Όμως με δεδομένα τα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει πια η Αθήνα, αναρωτιέται κανείς, εάν ο Σαμαράς επιθυμεί πραγματικά να κερδίσει τις εκλογές και αν ναι, γιατί;»
Απρόβλεπτη η αντίδραση του λαού
«Φτωχή Ελλάδα - πλούσια Ελλάδα», είναι ο σημερινός τίτλος ρεπορτάζ της λαϊκής εφημερίδας Bild, στο οποίο αποτυπώνεται η κατάσταση στην Αθήνα: «Ενώ στην πλατεία Συντάγματος όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λόγο για εξέγερση, οι πλούσιοι απολαμβάνουν τα αγαθά τους και μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.»
«Η Ελλάδα είναι διχασμένη. Από τη μια οι αγανακτισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, από την άλλη οι Έλληνες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι από αυτούς τα έχουν καταθέσει στο Λονδίνο, την Ελβετία και την Κύπρο.
Οι Έλληνες που διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος δεν ξέρουν τι να πουν για τα ποσά που ακούνε (ότι μεταφέρονται στο εξωτερικό). Πολλοί από αυτούς δεν έχουν να χάσουν τίποτε, γιατί τα έχουν χάσει ήδη όλα.»
«Οι Έλληνες δεν πιστεύουν πια ότι θα βγουν από την κρίση (με τα μέτρα που λαμβάνονται) και γι’ αυτό προχωρούν σε γενική απεργία.
Ο Γ. Παπανδρέου μπορεί αντίθετα να ελπίζει στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Συντηρητικοί βουλευτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα το ψηφίσουν.
Εντελώς αστάθμητη είναι η αντίδραση του ελληνικού λαού.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι γενικά απρόβλεπτη και πως συσσωρεύεται όλο και περισσότερη οργή (στο λαό).»
«Κρίσιμες μέρες για τον Γιώργο Παπανδρέου», είναι το τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην Tagesspiegel του Βερολίνου.
«Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου περιμένει πάρα πολλά από τον λαό του και χρειάζεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία….Αυτή τη φορά δεν διακυβεύεται η σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων.»
«Τόσο οι περικοπές, όσο και οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις είναι αμφισβητούμενες. Αλλά οι μισθοί των κρατικών υπαλλήλων ξεπερνούν εν μέρει κατά τρεις φορές τους μισθούς στην ελεύθερη οικονομία. Παράλληλα υπάρχουν παράδοξα επιδόματα όπως π.χ. επίδομα έγκαιρης εμφάνισης στη δουλειά ή επίδομα πλυσίματος χεριών.
Τα συνδικάτα φοβούνται μήπως χάσουν τα μέλη τους αυτά τα προνόμια.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ απεργούν ήδη εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κάλεσαν σε διήμερη γενική απεργία.»
Κάτι μάθαμε από την κρίση του ευρώ
«Το ευρώ δεν χάθηκε ακόμη», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (του Φρανκ Βίμπε) χαιρετίζοντας τις χθεσινές προτάσεις της Γαλλίας για την συμμετοχή των τραπεζών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας: «Η κρίση είναι και διαδικασία μάθησης. Ορισμένες χώρες αντελήφθησαν ότι πρέπει να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά την χρηματοπιστωτική τους πολιτική.
Άλλες, όπως η Γερμανία, κατάλαβαν ότι επειδή έχουν ισχυρές οικονομίες οφείλουν να αναλαμβάνουν και μεγαλύτερες ευθύνες. Ευελπιστούμε ότι όλες οι χώρες κάτι έμαθαν από τη διαχείριση των κρίσεων.»
«Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε την πτώση του ευρώ. Έστω και αν οι συμβιβασμοί για να διασωθεί δεν είναι οι καλύτεροι.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
dw
No comments:
Post a Comment