Tuesday, February 17, 2015

Πρώτο θέμα παντού η ρήξη στο Eurogroup

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Πρώτο θέμα παντού η ρήξη στο Eurogroup

Για «παταγώδη κατάρρευση» και «διπλωματική καταστροφή» κάνει λόγο ο διεθνής τύπος μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup για εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Εμφανώς πιο αιχμηρός είναι ο γερμανικός τύπος, με πιο χαρακτηριστική την Die Welt, η οποία προτρέπει τους αναγνώστες της να μην κάνουν ακόμη κράτηση για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα, ώστε να επωφεληθούν σε ένα ενδεχόμενο Grexit.

Πρώτο θέμα παντού η ρήξη στο Eurogroup
«Τελεσίγραφο για το ελληνικό χρέος» τιτλοφορεί το άρθρο της η New York Times, η οποία σε ανάρτησή της στην ηλεκτρονική της σελίδα αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων επισημαίνει πως «η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων έφτασε σε νέο χαμηλό καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρέδωσαν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο: είτε συμφωνείτε μέχρι την Παρασκευή για τη συνέχιση του προγράμματος διάσωσης, είτε ρισκάρετε τη χρηματοδότηση που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στρατηγική αυτή των δανειστών έχει στόχο να κάνει τον έλληνα πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους κατά της λιτότητας, οι οποίες τους έφεραν στην εξουσία τον περασμένο μήνα.

Στην προθυμία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εστιάζει το BBC. Σε άλλη ανάλυσή του για την «υπαρξιακή απειλή για το ευρώ», το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η παταγώδης αποτυχία του χθεσινού Eurogroup δεν είναι απλά «μια ακόμη στραβοτιμονιά στο μακροβιότερο παιχνίδι της κότας στην οικονομική ιστορία:αποκρυσταλλώνει για πρώτη φορά όλα αυτά που διακυβεύονται για το Βερολίνο και για τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Για τη Γερμανία η επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από την αντίληψη ότι οι κανόνες, και η εφαρμογή τους, ισχύουν για όλους, σε κάθε περίπτωση. Αν κάνουν μια εξαίρεση για την Ελλάδα, φοβούνται ότι ίσως υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν την λιτότητα που έχουν επιβάλει στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.
Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών τη Δευτέρα, αυξάνουν οι ανησυχίες ότι η χώρα πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο Grexit, γράφει η Guardian. «Η διακοπή των συζητήσεων στις Βρυξέλλες άφησε τις δύο πλευρές πιο απομακρυσμένες από ποτέ, παρόλο που οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν πως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί την Παρασκευή».

Για παταγώδη αποτυχία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων κάνουν λόγο οιFinancial Times προσθέτοντας πως η Αθήνα απέρριψε θυμωμένα την επιμονή των εταίρων της να υπογράψει συνέχιση του προγράμματος διάσωσης χαρακτηρίζοντάς την «παράλογες» και «απαράδεκτες».

H βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν και, όπως ερμηνεύει, κάτι τέτοιο σημαίνει πως η Αθήνα ενδέχεται να βρεθεί σύντομα χωρίς οικονομική στήριξη. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μια συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος εφόσον το αίτημα φτάσει πριν το τέλος της εβδομάδας, το αδιέξοδο αποδεικνύει ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι μάταιες.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξε τη Δευτέρα, μετά από τη θέση της νέας κυβέρνηση της χώρας πως «δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης».
Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα αιτήματα του Eurogroup ήταν «παράλογα» και «απαράδεκτα».

Δημοσίευμα στη Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την χρηματοδότηση της Ελλάδας «χάλασαν απότομα» τη Δευτέρα, «αναδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους επίσημους πιστωτές της και προκαλώντας μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προαναφερθέν αποτέλεσμα προέκυψε όταν «η Ελλάδα και πάλι αρνήθηκε να ζητήσει παράταση για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα».

Στις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη ρήξη στο Eurogroup αναφέρεται η ισπανική El Mundo κάνοντας λόγο για απομόνωση της Ελλάδας. Στο άρθρο της με τίτλο «Ο Τσίπρας ψάχνει συμμάχους σε όλον τον κόσμο», η εφημερίδα γράφει πως η Ελλάδα είναι εμφανώς μειοψηφία μπροστά στους εταίρους της που απαιτούν από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της λιτότητας που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Έχοντας μόνο την ανοικτή στήριξη της Κύπρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να βρει νέους συμμάχους, με κυριότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες», οι οποίες όμως, όπως γράφει η εφημερίδα δεν στηρίζουν ανοικτά τα σχέδια του κ. Τσίπρα.

«Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup» είναι ο τίτλος της Liberation, η οποία επιφυλάσσει σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον έλληνα υπ. Οικονομικών, λέγοντας πως «συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με περιφρόνηση, λέει δημόσια ότι μόνο ο Σόιμπλε είναι στο δικό του μέγεθος και δίνει σε όλους μαθήματα οικονομίας. Αυτή η στάση δεν βοηθάει στην διαπραγμάτευση», υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.

Γερμανικός τύπος: 18 εναντίον ενός στην ευρωζώνη
«48 ώρες για την ελληνική συμφωνία» είναι ο τίτλος της γερμανικής Zeit, η οποία αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρέμειναν στην σκληρή γραμμή τους σπρώχνοντας την Ελλάδα ακόμη περισσότερο στη γωνία: η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα». Χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις «θρίλερ», η εφημερίδα μιλάει για «διπλωματική καταστροφή» προσθέτοντας πως η Ευρώπη διακινδυνεύει ένα Grexit.
«Η Ελλάδα ζητεί χρήματα χωρίς αντάλλαγμα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί και να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε ανταπόδοση, το Γιούρογκρουπ θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες».
«Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους. Και τη σχολιάζει ως εξής: «Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έλαβε; Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών».
Ακόμη πιο επικριτικό για τον υπουργό Οικονομικών είναι το σχόλιο τηςRheinische Post του Ντύσελντορφ: «Με την εμφάνισή του στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι δεν έχει ιδέα ούτε από αγορές, αλλά ούτε και από πολιτική. Με συμπεριφορά ανάγωγη οδήγησε σε ναυάγιο μία υπουργική σύνοδο που απέβλεπε στη σωτηρία της χώρας του». Και ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Ο Βαρουφάκης θέλει περισσότερα, χωρίς να λέει τί ακριβώς. Η διεθνής πολιτική είναι και πολιτική ισχύος. Λειτουργεί μόνο εάν οι εμπλεκόμενοι συμπεριφέρονται με ορθολογισμό. Με διαπραγματευτές παράλογους όπως η Ελλάδα, δεν νοείται διαπραγμάτευση».

Οι Βρυξέλλες απευθύνουν τελευταίο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας. Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη. Μετά από μία χαοτική συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο. Η νέα κυβέρνηση υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει χρόνο μέχρι την Τετάρτη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου». Στο σχόλιό της η εφημερίδα επισημαίνει: «Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται τώρα από τη συμπεριφορά των καταθετών. Εάν κάνουν έφοδο στις τράπεζες, η Ελλάδα μάλλον δεν θα μπορεί να σωθεί. Να περιμένουμε μία αθέλητη έξοδο από το ευρώ, λόγω κακού crisis-management; Το σίγουρο είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ίδιοι οι Έλληνες».

«Το Γιούρογκρουπ απευθύνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος τηςFrankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιερούν Νταϊζελμπλουμ για «απόλυτη συναίνεση» των υπολοίπων 18 χωρών της ευρωζώνης απέναντι στην Αθήνα, ενώ παραθέτει και την εκτίμηση του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών ότι, εάν δεν παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα απειλείται με «καταστροφή».

«Πόκερ για την Ελλάδα» βλέπει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου και προσπαθεί να διερευνήσει τις πρακτικές πτυχές της υπόθεσης, για παράδειγμα το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα προτείνει στους αναγνώστες της να μην κάνουν ακόμη την κράτησή τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να επωφεληθούν σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ: «Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν και η Ελλάδα βρεθεί σύντομα εκτός ευρώ, τότε οι τιμές θα μειωθούν αισθητά για όσους πληρώνουν με ευρώ. Είναι σίγουρο ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί και μάλιστα πολύ. Δεν είναι βέβαιο ότι οι τουρ οπερέιτορς θα μετακυλίσουν τη διαφορά τιμής στους πελάτες τους, αλλά τουλάχιστον μερικοί από αυτούς μάλλον θα το προσπαθήσουν ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Όσοι κάνουν κράτηση απευθείας στο ξενοδοχείο τους σίγουρα θα επωφεληθούν, αφού οι ξενοδόχοι θα υπολογίζουν τα κόστη τους με το νέο νόμισμα. Πάντως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς τα κόστη των εταιρειών υπολογίζονται σε δολάρια ή σε ευρώ».  ετηνος
  • Διαβάστε ακόμη:

No comments:

Post a Comment