Επισκόπηση τύπου
«Η τρόικα δεν λέγεται πια τρόικα»
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας συνεχίζουν να απασχολούν τον γερμανόφωνο τύπο. Αίσθηση προκαλούν και οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
«Η τρόικα δεν λέγεται πια τρόικα» επιγράφεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι «οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, με τους οποίους σήμερα διαπραγματεύεται η Αθήνα δεν θα ονομάζονται πλέον τρόικα, αλλά ʻοι θεσμοίʼ. Και επιπλέον οι συνομιλίες δεν θα γίνονται πλέον στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες θα εξακολουθούν να έχουν την ίδια αποστολή που είχαν έως σήμερα, δηλαδή την υλοποίηση του προγράμματος» παρατηρεί η εφημερίδα. Επί της ουσίας πάντως η ανταπόκριση της Frankfurter Allgemeine από τις Βρυξέλλες τονίζει ότι «οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ μεταξύ τους» και ότι «η Ελλάδα στέλνει αντιφατικά μηνύματα».
Σε παρόμοια κατεύθυνση κινείται το σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt με τίτλο «το διπλό παιχνίδι του Τσίπρα». Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «στις Βρυξέλλες ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δείχνει διάθεση για συμβιβασμό, αλλά την ίδια στιγμή στην πατρίδα του καίγονται ευρωπαϊκές σημαίες και η εφημερίδα του κόμματος απεικονίζει τον Σόιμπλε ως διοικητή στρατοπέδου συγκέντρωσης». Για τις πρόσφατες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας η ανταπόκριση αναφέρει ότι «κύκλοι της κυβέρνησης μιλούν για αυθόρμητες συγκεντρώσεις, που οργανώνονται μέσω Facebook και Twitter, αλλά στην πραγματικότητα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου».
Πρόντι: Τα χρέη θα πληρωθούν μόνο με ανάπτυξη
Ενδιαφέρον και μερική αποδοχή για τις ελληνικές θέσεις φαίνεται να εκφράζει και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδαTagesspiegel του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον Πρόντι «η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν έχει νόημα να θέτει κανείς μη ρεαλιστικούς στόχους για την απομείωση του χρέους. Είναι πολύ πιο λογικό να συμφωνεί έναν εφικτό στόχο και να παρακολουθεί σταδιακά και σχολαστικά την υλοποίησή του. Αυτό έγινε με τη Γερμανία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν μπορεί βέβαια να γίνει άμεση σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πολιτικά σοφό να διαγραφεί μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους κατά τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953».
Στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει νέα κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι» για τα χρήματα αυτά, οι οποίοι όμως θα πρέπει «να κινούνται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο». Ενώ σε ερώτηση, εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ο Ρομάνο Πρόντι αποδίδει ευθύνες: «Δεν θα μιλούσα για λάθος. Αλλά ήταν μοιραίο το γεγονός ότι δεν υπήρξε έλεγχος του προϋπολογισμού. Υπήρχε έλεγχος πριν, αλλά όχι μετά από την ένταξη στο ευρώ. Έτσι ήθελαν να γίνει η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Το 2003, ως πρόεδρος της Κομισιόν, είχα ζητήσει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών αμέσως μετά την προσχώρηση στο ευρώ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ο Σρέντερ και ο Σιράκ μου είπαν ʻνα σιωπήσωʼ, αυτό έγινε στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας».
FAZ, HB, Tagesspiegel, Γιάννης Παπαδημητρίου DW DE
No comments:
Post a Comment