Thursday, February 19, 2015

Σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο το ελληνικό αίτημα για παράταση 19/02/2015

Σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο το ελληνικό αίτημα για παράταση
19/02/2015
Στο επίκεντρο της Ευρώπης βρίσκεται για ακόμη μία ημέρα η Ελλάδα, καθώς αναμένονται οι αντιδράσεις από την κατάθεση του αιτήματος της κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης σε περίπτωση που υποβληθεί το αίτημα, σήμερα Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης και αύριο Παρασκευή το Εurogroup, προκειμένου να αναλυθεί προσεκτικά το ελληνικό αίτημα.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
«Εργάζομαι από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για να επιτευχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να γεφυρωθεί ο χρόνος ως το καλοκαίρι», δήλωσε χθες ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό WirtschaftsWoche.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το αίτημα της Αθήνας θα συνοδεύεται και από κοστολογημένα μέτρα, όπως παγίως ζητά η πλευρά των δανειστών.
Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο, διά του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βόλφγανγκ Σόιμπλε, κατέστησε σαφές ότι «το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».
Πάντως, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «καλή είδηση» την απόφαση της Αθήνας, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν το αίτημα και κυρίως τα μέτρα από τα οποία θα συνοδεύεται. 
Την επιθυμία της Γαλλίας «να εξευρεθεί μία συμφωνία με την Ελλάδα έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας» για τη χρηματοδότηση του χρέους της χώρας, εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.elzoni.gr

1 comment:

  1. δεν μας εμπιστευονται οι βόρειοι και νομίζω πως θα ζητήσουν εγγυήσεις που θα γονατίσουν την χώρα σαν χώρα και τους ανα τηνυφήλιο περιφερόμενους Ελληνες δακτυλοδεικτούμενους.

    ReplyDelete