Thursday, February 19, 2015

Ανησυχία Κομισιόν για την ΠΓΔΜ





 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΧΑΝΑνησυχία Κομισιόν για την ΠΓΔΜ
19/02/2015
Τη βαθιά ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, τούς κάλεσε να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο, στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου, με έμφαση στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας και των πολιτών της.
«Όλοι οι ηγέτες [σ.σ.της ΠΓΔΜ] πρέπει να συνεργάζονται με καλή πίστη για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο που δεν είναι επωφελές για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας" αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Γιοχάνες Χαν.
«Ο επίτροπος της ΕΕ επανέλαβε ότι το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ και τα θέματα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
»Από την άποψη αυτή εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά ανησυχία του για τις αναφορές σχετικά με τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών χιλιάδων πολιτών της χώρας και απηύθυνε κάλεσμα, η υπόθεση να διερευνηθεί διεξοδικά. Ζήτησε δε, οι σχετικές έρευνες να είναι αμερόληπτες και να διεξαχθούν με πλήρη σεβασμό των αρχών του τεκμηρίου της αθωότητας, της διαφάνειας, του διαχωρισμού των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
» Παράλληλα, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο δικαίωμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης να μεταδίδουν ελεύθερα για γεγονότα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γιοχάνες Χαν.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment