Saturday, February 14, 2015

Μήνυμα από την Ευρωζώνη για νέο πρόγραμμα

Μήνυμα από την Ευρωζώνη για νέο πρόγραμμα

Σήμα για νέο πρόγραμμα στέλνει η Ευρωζώνη, η οποία διά στόματος ανώτερου αξιωματούχου, επιδεικνύει ευελιξία -υπό όρους- στα αιτήματα της Αθήνας.

Χαμόγελα Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής
Χαμόγελα Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής
Σε συνέχεια της συμφωνίας που ανακοίνωσαν Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας και των τεχνικών κλιμακίων που έπιασαν ήδη δουλειά στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας νέα θέση της Ευρωζώνης είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της, παίρνοντας ως βάση το προηγούμενο, δηλαδή χωρίς να απαιτείται παράταση του μνημονίου.
Οπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα. Με αυτή τη στροφή φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος μνημονίου.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο αξιωματούχος της Eυρωζώνης αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, σημείωσε ότι από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα, πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα όμως ανέφερε ότι, εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.
Ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί
Ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις που έγιναν σε πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες μέρες έδειξαν ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Αναφορικά με τις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα γίνει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης της οικονομίας, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, γιατί οι εταίροι δεν έχουν εικόνα για το τι συμβαίνει τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Ξεκαθάρισε ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται οι τρεις θεσμοί, Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Οπως ανέφερε, μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις και έως το Eurogroup της Δευτέρας, θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.
«Δεν είναι η Βίβλος»
Ερωτηθείς τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο. Οπως υπενθύμισε, αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.
Επί της ουσίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, την έως τώρα πορεία εσόδων και δαπανών.
Επίσης, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. «Οι θεσμοί και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι ενθουσιασμένα με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η τρόικα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, υπενθυμίζοντας ότι στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) η λέξη τρόικα δεν υπάρχει. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι εντατικές συζητήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο επικεντρώνονται στην κατάρτιση και συμπλήρωση του προϋπολογισμού του 2015 με μέτρα ισοδύναμης δημοσιονομικής αξίας από τις πολιτικές επιλογές της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Εξίσου σημαντική εξέλιξη συνιστά η αναφορά του ίδιου αξιωματούχου ότι υπάρχει ανοιχτό πνεύμα από την πλευρά των θεσμών για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κάτι που όμως θα αποσαφηνιστεί σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς τη Δευτέρα.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Είναι δυνατή μια συμφωνία τη Δευτέρα
Αισιόδοξος ότι είναι δυνατό την ερχόμενη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Εurogroup παρουσιάστηκε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Εγώ είμαι αισιόδοξος, γιατί εύχομαι να βρούμε μια συμφωνία, η οποία είναι δυνατή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ο οποίος προσεγγίζει την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων ως «πρόκληση αποφασιστική, κεντρική, κρίσιμη και πολύ σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Europe1», ο Γάλλος επίτροπος (και άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας με τους Σοσιαλιστές) υπογράμμισε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι φυσικά εντός της Ευρωζώνης». Τόνισε παράλληλα ότι «υπάρχουν στην Ευρωζώνη τα απαραίτητα εργαλεία για να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της».
«Η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη αλλά αποφασιστική, διότι αφορά την εξασφάλιση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας», σημείωσε ο Μοσκοβισί και συνέχισε: «Θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία και δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης ή μη. Είναι απαραίτητη η χρήση της ίδιας γλώσσας παντού και είναι απαραίτητη μια συμφωνία που να βασίζεται στην ευρωπαϊκή λογική. Αυτή η λογική είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων αλλά και συγχρόνως ο σεβασμός στη δημοκρατία... να ακούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγές, οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνουν μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Αισιόδοξος παρουσιάστηκε από την πλευρά του και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. «Είμαι βέβαιος ότι για την Ελλάδα θα βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Οι χθεσινές συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο (σ.σ. της Πέμπτης στη Σύνοδο) είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ελπίζω να οριστικοποιηθούν στο Εurogroup», δήλωσε.
ΧΑΜΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ
Απαισιόδοξοι τόνοι από Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ
Κινούμενος σε γραμμή... Βερολίνου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιλέγει να κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και να υπογραμμίζει τις δυσκολίες στην «περίπλοκη» διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Σε ανάλογα «απαισιόδοξο» τόνο, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιόυνκερ τόνισε ότι η συμφωνία είναι ακόμη «μακριά» και ζήτησε την επέκταση του ελληνικού προγράμματος. Με χθεσινές δηλώσεις του σε Ολλανδούς δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης παρουσιάστηκε «πολύ απαισιόδοξος» ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. «Η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Ολλανδός σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Μέσα της πατρίδας του. «Οι Eλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες. Οι επιλογές της Ελλάδας είναι περιορισμένες. Απαιτείται ακόμη τεράστια προσαρμογή και δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», καθώς το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι «πολύ περίπλοκο», συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στο επόμενο, κρίσιμο ραντεβού της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.
Η παράταση
Για τον Ντάισελμπλουμ η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Το Eurogroup έχει, άλλωστε, εκφράσει «με μεγάλη σαφήνεια» τη θέση ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγές, παρά μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται». Ως εκ τούτου «επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα», σημείωσε ο Ολλανδός. «Δεν εκταμιεύουμε χρήματα παρά μόνο όταν υλοποιούνται πρόοδοι και όταν υλοποιούνται νέες μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν συμβαίνει πλέον εδώ και μήνες (σ.σ.: στην Ελλάδα)», συνέχισε.
Βαγγελης Δεμίρης

No comments:

Post a Comment