Sunday, February 22, 2015

«Ηταν επιλογή μου να είμαι πάντα το δεύτερο βιολί»

ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Ηταν επιλογή μου να είμαι πάντα το δεύτερο βιολί»

«Είναι μεγάλη τιμή για μας. Νιώθω χαρά, μαζί με αγωνία για τα νέα καθήκοντα που είναι πολύ σοβαρά.

«Ηταν επιλογή μου να είμαι πάντα το δεύτερο βιολί»
Θέλω να πετύχει και να συμβάλει κι εκείνος στο να βγει η χώρα από αυτό το τέλμα», λέει αποκλειστικά στο «Eθνος της Κυριακής» η γυναίκα που στέκεται επί 47 συναπτά έτη πλάι στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο λόγος για τη Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγο του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε μέσα στα αμφιθέατρα της Νομικής Αθηνών, όταν οι δυο τους, στα 18, ήταν συμφοιτητές στην ίδια σχολή. Η όμορφη καστανόξανθη Βλασσία Πελτσεμή, η Σίσσυ για τον Πρόεδρο, είχε τελειώσει την ελληνογαλλική σχολή των Ουρσουλίνων στο Ψυχικό. Στην τελευταία τάξη του λυκείου, γνωρίστηκε στο φροντιστήριο Τζουγανάτου που πήγαινε, με τον συμμαθητή της τότε, καθηγητή της Νομικής σήμερα, Σπύρο Φλογαΐτη. Ο Σπύρος ήταν φίλος με τον Προκόπη, κι έτσι οι τρεις τους έγιναν σύντομα μια παρέα.
«Ο Προκόπης και η Σίσσυ ερωτεύθηκαν από την πρώτη στιγμή κι έγιναν αχώριστοι. Μεγάλη αγάπη. Η Σίσσυ ήταν αριστούχος. Μπήκε 14η στη Νομική, σε πολύ καλύτερη σειρά από τη δική μας. Είναι ένα από τα καλύτερα νομικά μυαλά που έχω γνωρίσει. Ομως είναι γυναίκα παλαιάς κοπής. Ηταν και είναι η σκιά του Προκόπη», μας λέει ο κ. Φλογαΐτης.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Σίσσυ σε παλαιότερη φωτογραφία από το δικηγορικό τους γραφείο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Σίσσυ σε παλαιότερη φωτογραφία από το δικηγορικό τους γραφείο.
Οι τρεις «κολλητοί» μετά το πτυχίο έφυγαν για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Paris 2. Επτά χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1975, ο Προκόπης και η Σίσσυ παντρεύτηκαν στην Αγία Σοφία του Ψυχικού με κουμπάρο τον αδελφικό τους φίλο. Η Σίσσυ ήταν γέννημα-θρέμμα Ψυχικού και το πατρικό της σπίτι βρισκόταν στην 25ης Μαρτίου, εκεί όπου εγκαταστάθηκε το ζευγάρι όταν πλέον επέστρεψε από το Παρίσι. Το 1976, εκεί στην πόλη του φωτός, γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, ο Βασίλης.
Σκιά σε κάθε βήμα
Εκείνη είναι η ήρεμη δύναμη στη ζωή του και η σκιά του σε ό,τι κάνει. «Ηθελα να είμαι το δεύτερο βιολί», δηλώνει η σύζυγος του Προέδρου, που άφησε τον ίδιο να ανθήσει δίπλα της. Αυτό τον ρόλο θέλει η ίδια, και έχει πιστά κρατήσει για τον εαυτό της, όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ της νομικής και πολιτικής καριέρας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Προκόπης και Σίσσυ Παυλοπούλου (δεξιά) με φίλους τους σε φοιτητική συνάντηση στο Παρίσι.
Προκόπης και Σίσσυ Παυλοπούλου (δεξιά) με φίλους τους σε φοιτητική συνάντηση στο Παρίσι.
Μάλιστα από το ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής, μοιράστηκαν το ίδιο δικηγορικό γραφείο με τη Σίσσυ, με την ίδια σε ρόλο επικουρικό όπως μας λέει: «Από 24 ετών, δούλευα βοηθητική στο γραφείο του. Από πολύ νωρίς, ξεχωρίσαμε τις αρμοδιότητες. Ο Προκόπης του... εξωτερικού, κι εγώ στο σπίτι. Τα επαγγελματικά μου τα είχα πάντοτε σε δεύτερη μοίρα. Ηταν επιλογή μου. Ετσι είμαι. Μου άρεσε να είμαι πάντα το δεύτερο βιολί».
Αλλωστε η ανατροφή των τριών παιδιών που απέκτησαν απαιτούσε αφοσίωση: «Θεωρούσα ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με την παρουσία τουλάχιστον του ενός κοντά τους, κι αυτό έκανα».
Τη γέννηση του 38χρονου σήμερα Βασίλη ακολούθησε αυτή των δίδυμων κοριτσιών τους, Ζωής και Μαρίας, που σήμερα είναι 35 ετών.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αγκαλιά με τις δίδυμες κόρες του, Ζωή και Μαρία, οι οποίες είναι σήμερα 35 ετών.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αγκαλιά με τις δίδυμες κόρες του, Ζωή και Μαρία, οι οποίες είναι σήμερα 35 ετών.
«Εχουμε δημιουργήσει μια ωραία οικογένεια. Είναι πολύ καλός πατέρας, σύζυγος και επιστήμων. Μετράμε 40 χρόνια γάμου. Φυσικά, δεν είναι σαν την πρώτη μέρα, αλλά υπάρχει μεταξύ μας μια βαθιά σχέση, αγάπη και κατανόηση».
Από την όμορφη οικογένεια του Προέδρου, οι κόρες είναι αυτές που ξέφυγαν από τα νομικά. Η Ζωή σπούδασε νηπιαγωγός, και η Μαρία Γαλλική Φιλολογία. Τη νομική παράδοση των γονέων συνεχίζει ο Βασίλης, δικηγόρος με έντονη δραστηριότητα στο ΔΣΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Aix-en-Provence (από το οποίο αργότερα έλαβε και το μεταπτυχιακό του) και εν συνεχεία στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Ο Βασίλης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του, Τζίνα Κόφφα.
Ο Βασίλης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του, Τζίνα Κόφφα.
Παραμυθένιος γάμος
Το καλοκαίρι του 2014, ο γάμος του Βασίλη με τη δικηγόρο Τζίνα Κόφφα ήταν το κοσμικό-πολιτικό γεγονός εκείνου του ζεστού Ιουλίου. Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, με μπουκέτα από ηλίανθους και λευκά κρινάκια, και με θέα τον υπέροχο Μεσσηνιακό Κόλπο, τελέστηκε ο γάμος του Βασίλη Παυλόπουλου με την όμορφη Τζίνα. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στα βαφτίσια της ανιψιάς του Βασίλη, κι ο έρωτας ήρθε πολύ γρήγορα.
Η παρουσία του ζεύγους Κώστα και Νατάσας Καραμανλή, πλάι στο ζευγάρι, έκανε ιδιαιτέρως χαρούμενο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Εκείνο το βράδυ του γάμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρώην πρωθυπουργός, οι δυο φίλοι, έμειναν μέχρι το πρωί στην αυλή του σπιτιού συζητώντας.
H Mαρία Παυλοπούλου φημίζεται για την αγάπη της στη μαγειρική και το 2008 θέλησε να τη μοιραστεί με τον κόσμο μέσα από το βιβλίο της με τίτλο: «Αλμυρές γεύσεις, γλυκές απολαύσεις».
H Mαρία Παυλοπούλου φημίζεται για την αγάπη της στη μαγειρική και το 2008 θέλησε να τη μοιραστεί με τον κόσμο μέσα από το βιβλίο της με τίτλο: «Αλμυρές γεύσεις, γλυκές απολαύσεις».
Η Πελεκανάδα, το χωριό του Προέδρου της Δημοκρατίας, η γενέτειρά του, μόλις είχε κάνει την εμφάνισή της στον «κοσμικό χάρτη», χάρη στο νεαρό ζευγάρι που έκανε εκεί το γλέντι του γάμου του.
Και τα τρία παιδιά του ζεύγους Παυλόπουλου είναι παντρεμένα. Ευτυχισμένοι παππούδες είναι ο Πρόεδρος και η σύζυγός του, που έχουν και οι δυο μεγάλη αδυναμία στα εγγόνια τους. Μόνο που η οικογένεια Παυλόπουλου βγάζει κορίτσια! Η Ζωή έχει τρεις κόρες, τη Βάνα 7,5 ετών, τη Μελίτα 6 και τη Σίσσυ 2 χρονών, ενώ ο Βασίλης περιμένει κι εκείνος κοριτσάκι που θα γεννηθεί το καλοκαίρι.
Η έτερη κόρη τους, Μαρία, βαφτισιμιά του Σπύρου Φλογαΐτη, μπορεί να μην έχει ακόμη παιδιά, αλλά έχει αδυναμία στη μαγειρική, την οποία και θέλησε να τη μοιραστεί με τον κόσμο. Την αγάπη για τη μαγειρική την πρωτοκατάλαβε στην κουζίνα της μαμάς της, που φημίζεται για τη μαγειρική της δεινότητα. Η Μαρία έβλεπε μαμά και θεία να πειραματίζονται στην ελληνική ή τη γαλλική κουζίνα - που αρέσει ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη εξέδωσε το βιβλίο της: «Αλμυρές γεύσεις, γλυκές απολαύσεις». Μέσα στις εκατό σελίδες του βιβλίου, που εκδόθηκε το 2008, η Μαρία Παυλοπούλου μοιράζεται με τους αναγνώστες την αγάπη της για την Ελλάδα, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική:
«Η Ελλάδα, τα νησιά της, ο γαλανός ουρανός, το πράσινο της γης είναι έμπνευση, μυρωδιά, γεύση, αύρα, όσφρηση. Αν τα παντρέψεις όλα μαζί, σου δίνουν το πιο λαχταριστό πιάτο. Γεμάτο άρωμα θάλασσας και ευωδιά βουνού. Συνταγές για όσους αγαπούν περισσότερο τα λαχανικά και τα φρούτα. Γεύσεις Ελλάδας στα πιάτα της Μαρίας».
Ο Βασίλης, η Ζωή, η Μαρία και τα κορίτσια τους μαζεύονται πολύ συχνά γύρω από το οικογενειακό τραπέζι στο σπίτι του Ψυχικού τις Κυριακές. Η οικογένεια είναι πολύ δεμένη. Επίσης όλοι μαζί κάνουν εκδρομές, ακόμη και χωρίς τον Πρόεδρο, στην Πελεκανάδα, χειμώνα-καλοκαίρι, εκεί όπου η οικογένεια έχει χτίσει ένα υπέροχο πέτρινο σπίτι με αυλή και κήπο για τις εγγονούλες.
Τη Σίσσυ Παυλοπούλου δεν θα τη δει σχεδόν ποτέ κανείς στις δημόσιες εκδηλώσεις πλάι στον Προκόπη Παυλόπουλο. Δεν της αρέσει αυτή η έκθεση. Ποτέ δεν της άρεσε όπως μας είπε, κι όπως φυσικά γνωρίζουν όλοι οι στενοί φίλοι του ζεύγους Παυλόπουλου:
«Από τη φύση μου, δεν το έχω με τις δημόσιες σχέσεις. Ετσι είμαι», λέει η ίδια. Στην ανάδειξή του από τη Βουλή ως του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πήγε. Στην ορκωμοσία όμως, όπως η ίδια μας είπε, θα είναι στο πλάι του, καμαρώνοντας για εκείνον.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment