Monday, February 23, 2015

Η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα

Η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσε, και ίσως θα έπρεπε, να ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να ήταν και χειρότερο. 'Η και να μην είχε υπάρξει καν αποτέλεσμα αν συνεκτιμηθούν το εύρος και η ένταση των αντιδράσεων τις οποίες αντιμετώπισε η κυβέρνηση μέχρι να φτάσει στη χθεσινή συμφωνία.
Αλλά, τελικά, ο κύριος στόχος επιτεύχθηκε, το αίτημα της κυβέρνησης να αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα της εξόδου από την κρίση χρησιμοποιώντας δική της «συνταγή» έγινε δεκτό και πλέον είναι στο χέρι των κυβερνώντων να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να διαχειριστούν τις πολλές και σοβαρές δυσκολίες που τους περιμένουν.
Πρώτη και σημαντικότερη η δοκιμασία της Δευτέρας ή, το πολύ, της Τρίτης, οπότε και θα πρέπει να παρουσιάσουν στο Eurogroup τις μεταρρυθμίσεις εκείνες με τις οποίες πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν στην οικονομία τις απαραίτητες δημοσιονομικές ανάσες. Δεν θα είναι εύκολο το έργο τους. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποτελούν διαχρονικά τις παρεμβάσεις στις οποίες έχουν αποτύχει πανηγυρικά όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.
Ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει ότι έχει την πολιτική βούληση και θα επιτύχει εκεί όπου οι άλλοι έχουν αποτύχει. Και μακάρι να τα καταφέρει. Αν τα φορολογικά έσοδα κινούνταν σε λογικά επίπεδα, θα είχαμε αποφύγει ακόμη και την ταλαιπωρία των πέντε τελευταίων χρόνων. Αλλά η επιτυχής έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν προϋποθέτει μόνο βούληση και αποφασιστικότητα. Συνεπάγεται και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα την ενίσχυση των φορολογικών υπηρεσιών με επαρκές αριθμητικά και άρτιο επαγγελματικά προσωπικό.
Και εξίσου κρίσιμη θα αποδειχθεί και η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα, που θα πρέπει και άμεσα να δρομολογηθεί και αρκούντως αποτελεσματική να καταδειχθεί, αλλά και άψογα και αυστηρά αξιοκρατικά να πραγματοποιηθεί. Είναι και αυτός ένας τομέας όπου οι μέχρι τώρα κυβερνητικές παρεμβάσεις κάθε άλλο παρά ευτυχείς εντυπώσεις έχουν αφήσει.
Αν οι κυβερνητικές εισηγήσεις κριθούν θετικά και θεωρηθούν επαρκείς, θα έχει γίνει από πλευράς της κυβέρνησης το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου. Και αν η προώθησή τους και η εν γένει κυβερνητική δραστηριότητα μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου αποδειχθούν αποδοτικές, τότε η παραπέρα συνεργασία με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα είναι γονιμότερη.
Προχθές στις Βρυξέλλες δεν έγινε τίποτε περισσότερο από ένα βήμα σε μια πορεία που οι κυβερνώντες, αλλά και ο ελληνικός λαός εύχονται και ελπίζουν να αποδειχθεί ομαλότερη από εκείνη που μέχρι τώρα έχουμε διανύσει.ethnos

No comments:

Post a Comment