Tuesday, February 24, 2015

Ψάχνουν νέο διευθύνοντα σύμβουλο μετά το όχι της ΕΚΤ

ΕΘΝΙΚΗ

Ψάχνουν νέο διευθύνοντα σύμβουλο μετά το όχι της ΕΚΤ

Σε αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα ύστερα από την απόρριψη από τον SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του κ. Γιώργου Μιχελή που είχε προταθεί για τη συγκεκριμένη θέση, με την αιτιολογία ότι απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον τραπεζικό χώρο.

Ψάχνουν νέο διευθύνοντα σύμβουλο μετά το όχι της ΕΚΤ
Σε ό,τι αφορά την κ. Λούκα Κατσέλη, η υποψηφιότητά της εγκρίθηκε, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα τοποθετηθεί ως CEO ένα σημαντικό τραπεζικό στέλεχος που θα «τρέχει» την τράπεζα.
Στο μεταξύ, στο θέμα των καταθέσεων που «καίει» τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελευταίο τρίμηνο, και πιο συγκεκριμένα μετά την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Δεκέμβριο του 2014, έχουν... κάνει φτερά καταθέσεις ύψους 20-22 δισ. ευρώ.
Για παράδειγμα, σε τελευταία της έκθεση η JP Morgan μόνο για την προηγούμενη εβδομάδα προσδιορίζει τις εκροές καταθέσεων από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε το τελευταίο Eurogroup. Μάλιστα ο οίκος θεωρεί ότι οι συνολικές εκροές από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρει, η αύξηση κατά 50% των εκροών σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έμεναν χωρίς επαρκή αποθέματα για την έκδοση νέων δανείων μέσα σε 8 εβδομάδες, αντί για 14, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση. Ο διεθνής οίκος βασίζει τις εκτιμήσεις του υπολογίζοντας ότι από τα 108 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα 85 δισ. και, κατά συνέπεια, τους απομένουν περίπου 23 δισ. ευρώ.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

No comments:

Post a Comment