Thursday, December 8, 2011

WSJ.οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να τυπώσουν εθνικά νομίσματα./Reporter


Προετοιμάζονται είτε για την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ είτε για την ολική διάσπαση της Ευρωζώνης.
Εθνικά νομίσματα ετοιμάζονται να τυπώσουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, οι εν λόγω τράπεζες εξετάζουν τρόπους επαναφοράς νομισμάτων που έχουν να τυπωθούν από τον Ιανουάριο του 2002, σε περίπτωση εξόδου μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή ακόμα σε περίπτωση ολικής διάσπασης της Ευρωζώνης.

Πρώτη στα σχέδια αυτά εμφανίζεται, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, η οποία εξετάζει το εάν θα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε περισσότερες εκτυπωτικές μηχανές σε περίπτωση που αναγκαστεί να τυπώσει εθνικό νόμισμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και σε δηλώσεις του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον οποίο, «δεν υπήρξε καμία συζήτηση σχετικά με το θέμα».

Πάντως, το εν λόγω δημοσίευμα διευκρινίζει ότι οι κινήσεις αυτές των τραπεζών είναι καθαρά προληπτικές. "Δεν συνεπάγεται εκτίμηση για διάλυση της ευρωζώνης", τονίζεται, ωστόσο, επισημαίνεται ότι η διερεύνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου αντανακλά τις τραγικές οικονομικές συνθήκες στην ευρωπεριφέρεια που "τρέχουν" με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.

No comments:

Post a Comment